«Παλαιστές»: Η ελπίδα συναντά τη ματαίωση επί σκηνής

palaistes
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Το Θέατρο Πρόβα παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή, το έργο «Παλαιστές» του Στρατή Καρρά, με την πρωτότυπη μουσική του Διονύση Τσακνή, από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Με την πρροσοχή στραμμένη στην νεοελληνική δραματουργία βρίσκεται το θέατρο Πρόβα και συγκεκριμένα σ’ ένα «ξεχασμένο» αριστούργημα με διεθνή καριέρα παραστάσεων σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Πρόκειται για το έργο του Στρατή Καρρά «Οι Παλαιστές», που πραγματεύεται, με τρόπο μοναδικό και καταλυτικό, το διαχρονικό πρόβλημα του ανθρώπου μπροστά  στην Εξουσία και την Ελευθερία.

Στην φέρουσα δραματουργική δομή του έργου δεν υπεισέρχονται ηθογραφικά στοιχεία και αυτός είναι ο λόγος, που καθιστά το έργο αυτό υπέρ-τοπικό και υπέρ-χρονικό δηλαδή κλασσικό. Ένα έργο σύγχρονο, οικουμενικό. «Δεν είναι αυτό που νομίζετε. Μη νομίζετε αυτό που δεν είναι». Σωτήρης Τσόγκας - Μαίρη Ραζή

Ο Στρατής Καρράς με τους Παλαιστές του ανασηκώνει το παραβάν και μας αφήνει μόνους και αβοήθητους να κρυφοκοιτάξουμε στα άδυτα των μηχανισμών της εξουσίας, ίσως και στα άδυτα του εαυτού μας. Οι Παλαιστές γελοιοποιούν τον εφιάλτη της εξουσίας και μας προκαλούν. «Δεν είναι αυτό που νομίζετε. Μη νομίζετε αυτό που δεν είναι». Είναι αλήθεια δύσκολο να τραβήξει κανείς τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον εξουσιαστή και στον εξουσιαζόμενο, στον άρχοντα και στον αρχόμενο. Αλλά και οδυνηρό γιατί ίσως αναγκαστεί να τεμαχίσει τον εαυτό του και να… υπογράψει την θανατική του καταδίκη, όταν αναγνωρίσει στο πρόσωπό του το θύτη και το θύμα ταυτόχρονα, τον «απατεώνα» και το «κορόιδο», τον καταπιεστή και τον καταπιεζόμενο… «Καλησπέρα πατριώτες»… Ποιος άραγε θα τολμήσει ποτέ να σκοτώσει την ελπίδα για να εξοντώσει την εξουσία;

Συντελεστές
Συγγραφέας: Στρατής Καρράς
Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Λαμπρινή Καρδάρα
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Εισηγητής Δραματολογίας: Κώστας Γεωργουσόπουλος 
Φωτισμοί Ρίζος Τσιγάρης 
Βοηθός σκηνοθέτη Τάσος Παπαδόπουλος 

Διανομή
Εγνάτης: Σωτήρης Τσόγκας
Αρχοντία: Μαίρη Ράζη 
Καζανόβας: Κώστας Δαρλάσης 
Ρόζα: Ιωάννα Μαλακατέ 
Αμφορέας: Αντώνης Ζιώγας 
Αντιγόνη: Ελένεη Κερολάρη 
Φωτογράφιση παράστασης Γιώργος Πανηγυρόπουλος
Ηλεκτρολόγος Γιάννης Παντελιάς 
Κατασκευή Σκηνικού Παναγιώτης Λαλουδάκης 
Διαχείριση Social Media Τζένη Μαυρικάκη 
Δημιουργικό Σοφία Κολύμπα 
Ραφή Κοστουμιών Μαρία Γεμέλα 
Κομμώσεις Νικόλας Χιώτης 
Υπεύθυνη επικοινωνίας Μαρίκα Αρβανιτοπούλου 

Info
Πρεμιέρα: Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021
Kάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 8€
Προπώληση εισιτηρίων

Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»: Αχαρνών & Ηπείρου 39, 104 39 Αθήνα, τηλ. 210 8818326, www.prova.gr

*Οι θεατές εισέρχονται μετά από επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Απαιτείται αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.