«Όμορφη πόλη»: Η τελευταία παράσταση του Μίκη Θεοδωράκη επιστρέφει

omorfipoli1cphotolifeznikosathanasiou Nikos & Chris Athanasiou
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Μόνο για τρεις βραδιές.

Η «Όμορφη πόλη», η τελευταία θεατρική-μουσική παράσταση του Μίκη Θεοδωράκη σε σκηνική σύνθεση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, η υπερπαραγωγή που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, επιστρέφει, μετά τις sold-out παραστάσεις του Ιανουαρίου 2020, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μόνο για τρεις βραδιές, την Πέμπτη 18, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στις 9 μ.μ., κλείνοντας οριστικά τον κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα και ξεκινώντας παγκόσμια περιοδεία στις αρχές του 2022.

Παρότι ο δεύτερος κύκλος των παραστάσεων είχε προγραμματιστεί όσο ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν εν ζωή, η παράσταση θα έχει τη μορφή αφιερώματος στο τεράστιο έργο, το οποίο προσέφερε ως παρακαταθήκη ο σπουδαίος συνθέτης στον πολιτισμό μας, με ανανεωμένο καστ και τους Γλυκερία και Δημήτρη Μπάση επί σκηνής. Προσκεκλημένη καλλιτέχνις, η Μελίνα Ασλανίδου. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Κώστας Καζάκος, Λεωνίδας Κακούρης, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης και η Λήδα Πρωτοψάλτη. Η χορογραφία είναι του Φώτη Νικολάου, τα σκηνικά και το video υπογράφουν οι Χρήστος Μαγγανάς – Χριστόφορος Κώνστας και το X SQUARE DESIGN LAB. Τα κοστούμια σχεδίασε η Έλενα Παπανικολάου, και τους φωτισμούς ο Γιώργος Τέλλος. Η «Όμορφη πόλη» αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Βroadway Show Productions.  

Nikos & Chris Athanasiou

Με άξονα-μύθο τις γνωστές μελωδίες του μεγάλου μουσουργού και την ποίησή του για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης παρουσιάζει μια σύγχρονη «Όμορφη πόλη», μια ωδή στον Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα από τα ποιητικά κείμενα που υπογράφει ο μεγάλος μας συνθέτης και πεζά του Γιώργου Βάλαρη, τα οποία πραγματεύονται κυρίαρχα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και της ελληνικής κοινωνίας –ο έρωτας, η ξενιτιά, ο θάνατος, η ρωμιοσύνη–, αλλά και μέσα από τα γνήσια λαϊκά και διαχρονικά τραγούδια του σπουδαίου δημιουργού που γαλούχησαν γενιές και γενιές («Όμορφη πόλη», «Φεγγάρι μάγια μου ’κανες», «Της δικαιοσύνης», «Ένα το χελιδόνι», «Στρώσε το στρώμα σου», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», κ.ά.), δημιουργείται ένα μοντέρνο εικαστικό-οπτικοακουστικό θέαμα, με σύγχρονη χορογραφία και video art.

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Γιώργο Βάλαρη

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης παρακολούθησε την παράσταση «Όμορφη πόλη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Ιανουάριο του 2020, έγραψε στον σκηνοθέτη Γιώργο Βάλαρη:

«Αγαπητέ μου Γιώργο,

Έφυγα μετά την παράσταση ευτυχής και προβληματισμένος. Όχι για σένα και τους εξαίσιους συνεργάτες σου αλλά για μένα και για το έργο μου. Η σκηνοθεσία και η ερμηνεία με επηρέασαν βαθιά. Τελικά αυτό που είδα και που άκουσα ήταν ένα Όνειρο! Και νομίζω ότι έτσι το εισπράττει και το κοινό. Τα στοιχεία, τα υλικά υπήρχαν. Τι έλειπε; Έπρεπε να έρθει ένας άνθρωπος όπως εσύ, με δύο βασικές ιδιότητες πέραν της αξίας του: την Αγάπη και την Πίστη. Έτσι κατόρθωσες να αναδείξεις την πνευματικότητα και τους κρυμμένους συμβολισμούς του έργου μου πλάθοντας τελικά ένα νέο πρόσωπο που να πατάει γερά στη σύγχρονη πραγματικότητα και ταυτόχρονα να στοχεύει στο Μέλλον. Στο Αύριο της Ελλάδας και του Κόσμου. Κι αυτό είναι μια νίκη για μένα, γιατί οι δοκιμασίες που επέλεξα να ζήσω με βοήθησαν να γεννήσω ιδέες και έργα σαν κι αυτό της Όμορφης πόλης. Η παρουσία σου στη ζωή μου δεν είναι τυχαία. Ήρθες στις πιο κρίσιμες στιγμές ενός ανθρώπου για τον οποίο η δικαίωση αποτελεί την τελευταία αλλά και μέγιστη επιθυμία. Σε ευχαριστώ θερμά και σε παρακαλώ να διαβιβάσεις τις θερμές μου ευχαριστίες και σ’ όλους τους συντελεστές της παράστασης».

Αθήνα, 21.1.2020

Μίκης Θεοδωράκης

Συντελεστές
Μουσική-ποίηση | Μίκης Θεοδωράκης
Σύνθεση έργου-Σκηνοθεσία | Γιώργος Βάλαρης
Πεζά κείμενα | Γιώργος Βάλαρης, Στέλιος Παπαδόπουλος
Μουσική διεύθυνση-ενορχήστρωση | Θανάσης Βασιλάς
Χορογραφία | Φώτης Νικολάου
Σκηνικά-video art | X SQUARE DESIGN LAB
Χρήστος Μαγγανάς – Χριστόφορος Κώνστας
Κοστούμια | Έλενα Παπανικολάου 
Φωτισμοί | Γιώργος Τέλλος
Nikos & Chris Athanasiou
Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής | Δημήτρης Χωριανόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη | Κωνσταντίνος Φρίγγας
Φωτογράφος | Γιώργος Καλφαμανώλης 
Δημιουργία trailer | X SQUARE DESIGN LAB – Φώτης Φωτόπουλος
Τα τραγούδια ερμηνεύουν | Γλυκερία, Δημήτρης Μπάσης, Σαλίνα Γαβαλά
Προσκεκλημένη καλλιτέχνις | Μελίνα Ασλανίδου
Πρωταγωνιστούν | Κώστας Καζάκος, Λεωνίδας Κακούρης, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης και η Λήδα Πρωτοψάλτη
Χορεύουν (αλφαβητικά) | Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κεϊβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου

Nikos & Chris Athanasiou
Info
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου | 21:00, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου | 21:00, Σάββατο 20 Νοεμβρίου | 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 10 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € (Ζώνη Ε) ● 18 € (Ζώνη Δ) ● 26 € (Ζώνη Γ) ● 32 € (Ζώνη Β) ● 38 € (Ζώνη Α) ● 45 € (Διακεκριμένη ζώνη). ιδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις. Υποβολή αιτήσεων ομαδικών κρατήσεων στο [email protected]. Διαθέσιμες ζώνες: Διακεκριμένη, Α, Β και Γ. Ποσοστό έκπτωσης από 10 έως 20 εισιτήρια: 10%, από 21 έως 50: 15%, από 51 και άνω: 20%. 

Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση των θεατών (από μισή έως μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης), ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και ο συνωστισμός. Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. 

Eισιτήρια: 210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα. Έναρξη προπώλησης | Παρασκευή 22 Οκτωβρίου.