«Όφις και κρίνο»: Η παράσταση από το πρώτο έργο του Καζαντζάκη ταξιδεύει στην Κρήτη

ofis-kai-krino Aggeliki Kokkove
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Η παράσταση από το ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη θα προβληθεί στο Μουσείο Καζαντζάκη στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το Μουσείο Καζαντζάκη, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη, παρουσιάζουν την καθολικά προσβάσιμη παράσταση «Όφις και Κρίνο» στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, και ώρα 8.00 μ.μ. 

Το Όφις και Κρίνο είναι το πρώτο λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη το οποίο γράφτηκε το 1905 και εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή, με αφιέρωση του συγγραφέα «Στην Τοτώ μου» [= Γαλάτεια Αλεξίου]. Έχει τη μορφή ημερολογίου και σ’ αυτό περιγράφονται οι νεανικές ανησυχίες του Καζαντζάκη για τη ζωή και τον θάνατο, τη γυναίκα και τον έρωτα. Πηγή έμπνευσης του βιβλίου ήταν η ερωτική ιστορία του Καζαντζάκη με την Ιρλανδέζα Καθλήν Φορντ. Το έργο μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή από την Ηρώ Μπέζου και τον Χρήστο Θάνο.

Aggeliki Kokkove
Λίγα λόγια για το Έργο
Ένας ζωγράφος, λάτρης του ωραίου και της ηδονής, έχει απολαύσει ό,τι του προσέφερε η ζωή και σταδιακά κυριαρχείται από την ιδέα του θανάτου. Αποφασίζει ότι ο θάνατός του, όπως και η ζωή του, θα είναι συνδεδεμένος με τον έρωτα και την ομορφιά. Έτσι, καλεί την ερωμένη του και περνά μαζί της μια ερωτική νύχτα μέσα σ' ένα δωμάτιο γεμάτο λουλούδια· το πρωί τους βρίσκουν νεκρούς από ασφυξία, ενώ η κάμαρα είναι πλημμυρισμένη με το άρωμα των λουλουδιών. 

Σημείωμα του σκηνοθέτη: Μια νύχτα τράβηξα από τη βιβλιοθήκη μου το «Όφις και Κρίνο», προσπαθώντας να θυμηθώ αν το είχα διαβάσει. Ξεφυλλίζοντας τις πρώτες σελίδες, συνειδητοποίησα πως όχι μόνο το είχα διαβάσει αλλά… το γνώριζα. Ήρθα αντιμέτωπος με λέξεις και φράσεις που είχαν τρυπώσει βαθιά μες στο ασυνείδητό μου και φάνταζαν ως μύχιες προσωπικές μου σκέψεις. Σκέψεις, όχι του συγγραφέα, μα ολόδικές μου. Ίσως τελικά και γι’ αυτό να μη θυμόμουν ότι το είχα διαβάσει. Γιατί αρνιόμουν να αποδεχτώ πως οι σκέψεις αυτές ήταν εμφυτευμένες και όχι αυθύπαρκτες. Την επόμενη μέρα, το έδωσα στην Ηρώ να το διαβάσει, πράγμα που έκανε το ίδιο κιόλας βράδυ. Η ταραχή της από το κείμενο υπήρξε τόσο κοινή με τη δική μου! Η συνέχεια ήταν αναπόφευκτη. Σε μία εβδομάδα είχαμε ξεκινήσει πρόβες…

Η παράσταση είναι καθολικά προσβάσιμη (ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία, υπέρτιτλοι και νοηματική διερμηνεία για κωφούς και βαρήκοους).

Info
Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021 στις 8.00 μ.μ
Διάρκεια: 65' (χωρίς διάλειμμα)
Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, Πειραματική Σκηνή
Λεωφ. Νικολάου Πλαστήρα 49
Είσοδος Ελεύθερη με ατομικά δελτία εισόδου

Συντελεστές
Κείμενο: Νίκος Καζαντζάκης
Θεατρική προσαρμογή: Ηρώ Μπέζου – Χρήστος Θάνος
Σκηνοθεσία – Μουσική: Χρήστος Θάνος
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Γραφιστικά: Γιάννης Καρδάσης
Χειρισμός Ήχου & Φώτων: Σωτήρης Δούβρης
Σενάριο Ακουστικής Περιγραφής: Κερασία Μιχαλοπούλου
Χειρισμός Υπερτίτλων: Χρίστος Παπαμιχαήλ
Υπηρεσίες Προσβασιμότητας: liminal - πρόσβαση στον πολιτισμό
Παραγωγή: Εμείς – Ομάδα Συλλογικού Πολιτισμού                             

Ερμηνεύουν: Ηρώ Μπέζου, Χρήστος Θάνος
Διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ.: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής: Μαρία Θρασυβουλίδη

Οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Πληροφορίες: 2810 741689 από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00- 15.00 και στο email [email protected]