O Βασίλης Κουλακιώτης θέλει να κάνει θέατρο που να έχει σώμα

koulakiotis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Συναντήσαμε τον πρωταγωνιστή της παράστασης «Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων» που μας εξήγησε, μεταξύ άλλων, γιατί το έργο είναι γεμάτο συμβολισμούς.

O Βασίλης Κουλακιώτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο τμήμα ηλεκτρονικής. Εδώ και 10 χρόνια ζει στο κέντρο της Αθήνας. Από μικρός σκεφτόταν να γίνει πολλά πράγματα. Θυμάται τον εαυτό του να αλλάζει συνεχώς γνώμες. Εν τέλει έγινε ηθοποιός και φέτος πρωταγωνιστεί στην παράσταση Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων.

Μιλήσαμε μαζί του για την επαγγελματική του πορεία, τις επιρροές του και φυσικά την παράσταση όπου συμμετέχει. 

Θυμάστε τη στιγμή που αποφάσισατε ότι θα ασχοληθείτε επαγγελματικά με την υποκριτική; Υπήρξε κάποια αφορμή, ας πούμε κάποια ταινία ή παράσταση;

Αφορμή όχι, αλλά θυμάμαι που το ανακοίνωσα  πρώτη φορά. Στη Βαλένθια ήταν, road trip. Ήμουν μεγάλος  όταν το πήρα απόφαση και έτσι περισσότερο ήταν φυσική κατάληξη,  μάλλον «δούλευε» από πάντα μέσα μου.

Patroklos Skafidas
Ποιες είναι οι θεατρικές/καλλιτεχνικές σας επιρροές;

Οι δάσκαλοί μου και οι σκηνοθέτες  που έχω δουλέψει σίγουρα με έχουν επηρεάσει πολύ. Οι σημερινοί ηθοποιοί είμαστε τυχεροί γιατί μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με το παγκόσμιο ρεπερτόριο μέσω της τεχνολογίας πολύ εύκολα.  

Μιλήστε μας για την παράσταση στην οποία συμμετέχετε. Ποια είναι η ιστορία που παρακολουθούμε και ποιος είναι ο δικό σας ρόλος;

Μελετήσαμε το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας και τις παραλλαγές του. Η αλήθεια είναι οτι το παραμύθι έχει αλλάξει στο πέρασμα των αιώνων. Εμείς από την μεριά μας  ήρθαμε να πούμε την ιστορία από τη δική μας μεριά. Η Έλενα Μαυρίδου είχε την ιδέα να είναι η Κοκκινοσκουφίτσα μια κούκλα τύπου bunraku  και αυτό άλλαξε εντελώς  τον τρόπο που λέμε την ιστορία. Εγώ κάνω τον λύκο, όχι τον κακό, αλλά ένα έφηβο λυκάκι χορευτή που το μόνο που θέλει είναι να κάνει φίλους.

Ποια η ιδιαιτερότητα του έργου; Και ποια η επικαιρότητά του;

Το έργο θα είναι πάντα επίκαιρο και αυτό το κάνει ιδιαίτερο. Ιδιαίτερο γιατί αφορά πολύ και τους ενήλικες, Η δύναμη του κοριτσιού να αντιμετωπίσει τους φόβους της και να μεγαλώσει μέσα από αυτό το ταξίδι, στο μικρό παιδί μπορεί να φαίνεται σαν μια φοβερή περιπέτεια. Ο μεγάλος όμως σε αυτό το ταξίδι ενηλικίωσης μπορεί να βλέπει τη χειραφέτηση της σύγχρονης γυναικάς που έρχεται όταν πιστέψει στις δυνάμεις της. Είναι γεμάτο συμβολισμούς και για αυτό είναι σπουδαίο.

 Τι θέατρο θέλετε να κάνετε;

Θέλω να κάνω θέατρο που να έχει σώμα. Σώμα να κινείται, σώμα να μιλάει, σώμα να αναπνέει και να πάλλεται επάνω στη σκηνή.

Σε τι φάση σας πέτυχε καλλιτεχνικά το lockdown;

Με πέτυχε σε πολύ καλή φάση! «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυριδου και ο «Επιθεωρητής» του Κώστα Φιλιππογλου ήταν οι παραστάσεις που ανέβηκαν-κατέβηκαν.

Πώς βίωσατε την περίοδο της καραντίνας;

Δύσκολη περίοδος, για όλους μας. Εγώ ήμουν ανάμεσα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Δύσκολα ήταν, μωρέ, τι να πω...

Πώς οφείλουν οι άνθρωποι της Τέχνης να λειτουργήσουν και να δράσουν αυτή την περίοδο ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να μείνουν ζωντανοί;

Φτάσαμε να μιλάμε για επιβίωση δηλαδή, αυτό αντιλαμβάνομαι όταν λέμε να μείνει κάποιος ζωντανός, αυτόματα αυτό δυσκολεύει οποιαδήποτε δράση. Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό μας ένωσε πολύ. Οι ηθοποιοί έχουμε καταφέρει πολλά αυτήν την περίοδο. Δημιουργήσαμε συλλογικότητες, δυνάμωσε το σωματείο μας. Πιστεύω έρχονται καλύτερες μέρες.

Patroklos Skafidas
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε όταν τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση που έχει προκαλέσει η πανδημία;

Να αρχίσω να κόβω μια μια  τις κακές συνήθειες που απέκτησα  όλη αυτήν την περίοδο. Μάσκες, μπουνίτσες αντί για χειραψία, πιστοποιητικά, αποστάσεις.

Επόμενα σχέδια;

Τη δουλειά μόνο σκέφτομαι. Θέλω να δουλέψω γιατί μου έλειψε.

Ποιο είναι το κρυφό σας όνειρο που θα θέλατε να γίνει πραγματικότητα;

Θέλω να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο!

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ CLICKTALIFE/[email protected]