Είδαμε την παράσταση «Πάρτυ γενεθλίων»

partu-genethlion ANTONIOS_ANDROULIDAKIS
ΤΡΙΤΗ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Το αινιγματικό αριστούργημα του Χάρολντ Πίντερ ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ANTONIOS_ANDROULIDAKIS

Είναι ένα έργο πολύπλοκο και αινιγματικό, ενίοτε αστείο και ενίοτε τρομακτικό, που «κρύβει» την δράση στον κλειστό χώρο ενός δωματίου. Ο λόγος για το «Πάρτυ γενεθλίων» του Χάρολντ Πίντερ που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το έργο ακολουθεί τη ζωή του παρατημένου από τη ζωή Στάνλεϊ, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο σε μια παρατημένη πανσιόν που φροντίζει(;) ένα ζευγάρι αφημένο στο χρόνο και την ύπαρξη. Η ήσυχη και ανιαρή τους ζωή διαταράσσεται όταν δύο άνδρες φθάνουν στην πανσιόν καταστρέφοντας το καταφύγιο του Στάνλεϊ από τον έξω κόσμο. Αρχικά χαλώντας του την ηρεμία, έπειτα στερώντας του το ίδιο του το καταφύγιο.

ANTONIOS_ANDROULIDAKIS

Οι δύο αυτοί άνδρες συνδέονται κάπως με το παρελθόν του Στάνλεϊ αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Τον Πίντερ άλλωστε δεν τον ενδιαφέρει να περιγράψει αναλυτικά ούτε τις συνθήκες ζωής των ηρώων ούτε το παρελθόν τους ούτε καν τα κίνητρά τους. Τον ενδιαφέρει όμως να περιγράψει την καθοριστική στιγμή στη ζωή τους, βάζοντάς τους σε μια υπαρξιακή αναζήτηση-και ήττα- που τον έχει τοποθετήσει στο θέατρο του παραλόγου, παρά την ρεαλιστική του προσέγγιση.   

Σημασία στο έργο έχει η διατάραξη της ισορροπίας, ο ζωτικός χώρος, η αντίσταση και η ελευθερία του ατόμου που καταπατάται, αρχικά από ένα πάρτυ που, τι ειρωνεία, γιορτάζει την ύπαρξή του στον κόσμο. Μήπως όμως δεν έχει γενέθλια;

Αστείο μέχρις ότου όσα συμβαίνουν παύουν να είναι αστεία

Ο Παλούμπης στήνει μια παράσταση που είναι πιστή στα δραματουργικά στοιχεία του Πίντερ, με τις παύσεις, τις σιωπές και τον καθημερινό διάλογο, μεταφέροντας την αμηχανία, την ασάφεια, την «ανοιχτή» σε ερμηνείες ιστορία και φυσικά την αίσθηση της απειλής. 

ANTONIOS_ANDROULIDAKIS

Μια ιστορία που δομείται από το παιχνίδι των ρόλων, τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ των ηρώων, την έλλειψη συγκρότησης ταυτότητας και τελικά τον φόβο, χωρίς να λείπει η κωμική διάσταση.  

Πάνω στη σκηνή βλέπουμε ένα Στάνλεϊ (Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης) χαμένο, όπως απαιτεί ο ρόλος, εκφραστικό και μετρημένο, που προσπαθεί να υπερασπιστεί το καταφύγιό του σε μια ναρκοθετημένη πραγματικότητα. Μέχρι που λυγίζει, κινούμενος αρχικά από βίαια ένστικτα προτού νικηθεί σωματικά και ψυχικά.

Δίπλα του είναι η πιστή οικοδέσποινα Μεγκ (Αθηνά Τσιλύρα), που μας πείθει για την καλοκάγαθη αφέλειά της και την αδυναμία της για τον Στάνλεϊ, αν και μέσα στην αθώα της έκφανση υπογράφει κατά κάποιο τρόπο την πορεία του Στάνλεϊ προς την κατάρρευση.

ANTONIOS_ANDROULIDAKIS

Έπειτα το δίπολο που τροφοδοτεί την ανατροπή στη ιστορία, γιατί μπορεί να είναι όλα ρευστά στην σκηνή, δεν θα ήταν όμως απειλητικά χωρίς τους Γκόλντμεργκ και Μακ Καν (Γιάννος Περλέγκας και Γιάννης Στεφόπουλος). Ο ένας σε διαλύει με τα λόγια και ο άλλος με το σώμα. Πολύ όμορφη χημεία μεταξύ των δύο που «δένουν» και αλληλοσυμπληρώνονται σαρώνοντας τη σκηνή και τον ήρωα.

Τον θίασο συμπληρώνουν, τέλος, ο Φώτης Θωμαΐδης στον ρόλο του συζύγου της Μεγκ που αν και είναι ο άβουλος της ιστορίας είναι και ο ίδιος που θα προτρέψει σε κάποια αντίσταση τον Στάνλεϊ, και η  Άλκηστις Ζιρώ στο ρόλο της νεαρής γειτόνισσας Λούλου που είναι η μόνη αισιόδοξη φιγούρα στην ιστορία η οποία φυσικά κλονίζεται και χάνεται όταν αρχίζει να υπερισχύει η απειλή.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μια αξιόλογη παράσταση με ερμηνείες ταγμένες να αναδείξουν το κείμενο και την απειλητική ατμόσφαιρα που φτιάχνει ο Πίντερ, προσκαλώντας τον καθένα από το κοινό να κοσκινίσει μα βάση τις δικές του προσλαμβάνουσες και εμπειρίες την ιστορία, ώστε να ερμηνεύσει τελικα με τον δικό του τρόπο τι είναι αυτό για το οποίο ουρλιάζει το έργο. Για τον σκηνοθέτη πρόκειται για ένα έργο που αιωνίως θα ουρλιάζει υπόκωφα την επιθυμία για έναν καλύτερο κόσμο. 

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]

Συντελεστές
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Σκηνικά - Κοστούμια: Νατάσσα Παπαστεργίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Bασίλης Κλωτσοτήρας
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Παπαδημητρίου
Φωτογραφίες: Νίκος Ρέσκος
Βίντεο: Θωμάς Παλυβός
Φωτογραφίες παράστασης: Αντώνης Ανδρουλιδάκης - Σοφία Σάτου
Ερμηνεύουν: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Αθηνά Τσιλύρα, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Στεφόπουλος, Φώτης Θωμαΐδης, Άλκηστις Ζιρώ.
Παραγωγή: Performing Arts & Entertainment LTD
Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Γεώργας
Επικοινωνία: Άννα Θεοδόση [email protected] κ.6977605271

Info
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ημέρες & ώρες παραστάσεων & ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ έως 16/01/2022
Τετάρτη 1, 8, 15, 22, 29 Δεκεμβρίου  & 5,12 Ιανουαρίου, Ώρα 19.00 
Πέμπτη 2, 9, 16, 23, 30 Δεκεμβρίου & 6, 13 Ιανουαρίου, Ώρα 21.00
Παρασκευή 3, 10, 17 Δεκεμβρίου & 7, 14 Ιανουαρίου, Ώρα 21.00
Σάββατο 4, 11, 18 Δεκεμβρίου & 8, 15 Ιανουαρίου, Ώρες: 18.00 & 21.00 
Σάββατο 25 Δεκεμβρίου & 1 Ιανουαρίου, Ώρα: 21.00
Κυριακή 5, 12, 19 Δεκεμβρίου & 9, 16 Ιανουαρίου, Ώρα 19.00
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου & 2 Ιανουαρίου, Ώρες: 18.00 & 21.00

Προπώληση: VIVA.GR - TICKETSERVICES.GR - ARTINFO.GR
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2109213310