«Τζεμ»: Μια παράσταση που δεν πρέπει να προσπεράσεις

tzem
ΤΡΙΤΗ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» και το Studio Μαυρομιχάλη παρατείνουν λόγω επιτυχίας τις παραστάσεις του έργου «Τζεμ» της Ελέιν Μέρφυ μέχρι την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου.

Αυτές είναι κάποιες από τις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι ηρωίδες στην παράσταση «Τζεμ», που σκηνοθετεί ο Φώτης Μακρής και φιλοξενείται στο στούντιο Μαυρομιχάλη.

Το έργο της Ελέιν Μέρφυ είναι μια γλυκιά ιστορία για τη ζωή τριών γυναικών, τριών γενεών, της γιαγιάς, της κόρης και της εγγονής.

Συνδετικός κρίκος των τριών γυναικών, πέρα από τους οικογενειακούς δεσμούς που βλέπουμε μέσα από ένα αόρατο επί σκηνής δεσμό (καθώς δεν συνδιαλέγονται), είναι η αδυναμία επικοινωνίας και κατανόησης μεταξύ τους. Και ο παππούς Τζεμ που έχει μείνει κατάκοιτος μετά από εγκεφαλικό.

Μητέρα και κόρη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις σχέσεις τους με τους άνδρες, με την γιαγιά να διατηρεί την πιο σταθερή και ευτυχισμένη. Έχει όμως ένα πρόβλημα. Ο άνθρωπός της έχει παραλύσει, και η ίδια νιώθει ότι έχει βρεθεί στη λάθος πλευρά. Είναι 60 ετών, όχι νεκρή, όπως μας λέει, εκφράζοντας την λύπη της που έχει τόσο καιρό να κάνει σεξ. Μέχρι που θα αποφασίσει να πάει στο sex shop και να λύσει το πρόβλημά της. Αλλά εκεί θα συναντήσει ένα άλλο πρόβλημα. «Ποιόν δονητή θέλετε; Τον κλασικό λαγό ή τον Deluxe;».

Με την εναλλαγή αστείων και δραματικών στοιχείων, η παράσταση ακολουθεί την εξέλιξη των τριών ηρωίδων σε μια περίοδο κομβική της ζωής τους, κατά την οποία αλλάζουν οι ίδιες, οι προτεραιότητές τους, οι ζωές τους και οι μεταξύ τους σχέσεις. Κάπου έχουν χαθεί και για να συνεχίσουν πρέπει να (ξανα)στραφούν η μία στην άλλη. Γιατί μπορεί να είχαν τις διαφορές τους, ωστόσο, η αγάπη και η υποστήριξη φαίνεται να λειαίνει τις αναποδιές.     

Οι ίδιες μας λένε την ιστορία τους μέσα από μονολόγους που συνδέονται, χωρίς ωστόσο να απαιτούν ιδιαίτερη διάδραση μεταξύ των ηρωίδων. Υπάρχουν η μία δίπλα στην άλλη, κοιτάζουν η μία την άλλη, μπορεί και να νομίζεις ότι συνομιλούν μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα όταν η μία παίρνει τον λόγο η άλλη γίνεται στοιχείο της αφήγησής της. Και τι μας λένε; Τα δικά τους, μικρές και γλαφυρές αφηγήσεις των σημαντικών τους στιγμών.

Το πιο σημαντικό επίτευγμα της παράστασης είναι η ροή και η συνεκτικότητα των αφηγήσεων. Με όπλο την αφήγηση, ο λόγος των τριών δημιουργεί μια ενιαία δομή και «δράση» στη σκηνή. Είναι σαν μια ορχήστρα που κάθε μέλος της ξέρει πότε να ακουστεί πιο δυνατά και πότε να σωπάσει.

Γι’ αυτό και οι ερμηνείες αποτελούν την κόλλα σε αυτή την ενιαία δομή. Η έμπειρη και ήρεμη δύναμη Μαρία Κανελλοπούλου κινεί τα νήματα, εναλλάσσοντας το κωμικό με το δραματικό στοιχείο. Η Στέλλα Κρούσκα άμεση και πειστική, συγκινεί με τις ατυχίες της ηρωίδας της, και μας παρασέρνει στις σκανταλιάρικου τύπου περιπέτειές της να αποτάξει από πάνω της το δυσλειτουργικό της παρελθόν. Και η Βασιλίνα Κατερίνη γεμάτη ενέργεια και άκρως εκφραστική αναδεικνύει την αφέλεια και τον ενθουσιασμό της νιότης της, που γρήγορα θυσιάζει για να ενηλικιωθεί.

Η σκηνοθεσία εστιάζει στο λόγο και την συμβατότητα των ηθοποιών, χρησιμοποιώντας εύστοχα την μουσική για να συνοδεύσει την ιστορία. Ο Φώτης Μακρής καταφέρνει να βγάλει ενέργεια σε ένα έργο που εύκολα μπορεί να πέσει στο εφέ της απαγγελίας, λόγω της αφηγηματικής του δομής με την απουσία αλληλεπίδρασης. 

Η μόνη παραφωνία εντοπίζεται στα σκηνικά (Σκηνικά - κοστούμια : Μαρία Μπενάκη) που κοσμούν ελλειπτικά και κάπως αταίριαστα τη σκηνή. Το θεατρικό δεν αποφασφηνίζει τον χώρο στον οποίο λαμβάνει δράση η ιστορία, επομένως η επιλογή να δούμε τις ηρωίδες στον εσωτερικό χώρο ενός σπιτιού είναι συνεπής. Ωστόσο, τα αντικείμενα, με εξαίρεση την πολυθρόνα, δεν εξυπηρετούν ιδιαίτερα στο συνολικό αποτέλεσμα. 

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα σύνθετο αλλά απλό δράμα που κρύβει κάτω του την πολυπλοκότητα της ζωής και των σχέσεων, διατηρώντας μια υπαρξιακή διάσταση και υπογραμμίζοντας παράλληλα την συνέπεια της αγάπης που κινείται μέσω της γυναικείας γραμμής που συνδέει τις ηρωίδες.

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]

Συντελεστές
Μετάφραση : Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής
Σκηνικά - κοστούμια : Μαρία Μπενάκη
Μουσική Σύνθεση : Φοίβος Σαμαρτζής
Μουσική επιμέλεια : Φώτης Μακρής
Φωτογραφίες : Νίκος Νικόπουλος
Παίζουν : Μαρία Κανελλοπούλου, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη

Info
Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134
Κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00
15 ευρώ (Κάθε Σάββατο), 12 ευρώ ( Κάθε Κυριακή)
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών, άνω των 65, Α.Μ.Ε.Α. : 10 ευρώ,
Άνεργοι, ατέλειες : 8 ευρώ
Τηλ. 2106453330
Βρείτε εδώ εισιτήρια