«Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή» ξανά στο θέατρο Vault

taxtsi
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Ο Πολυχώρος παρουσιάζει για 3η χρονιά την παράσταση της Κικής Μαυρίδοθ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη με τη Ράνια Σχίζα.

Ο μονόλογος της Κικής Μαυρίδου, «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή», βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, με τη Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο, συνεχίζει την σαρωτική του πορεία για 3η χρονιά στο θέατρο VAULT, κατόπιν παράκλησης κοινού και κριτικών.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο θέατρο VAULT τον Μάρτιο του 2022 καταγράφοντας από την αρχή συνεχόμενα Soldout και παρατάσεις, αλλά και αξιοσημείωτα σχόλια από κοινό και κριτικούς. Ταξίδεψε και παρουσιάστηκε με την ίδια επιτυχία στην Πειραματική Σκηνή του ΘΟΚ στην Κύπρο, στη Θεσσαλονίκη, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, στην Πάτρα, τη Δράμα, την Καρδίτσα, το Αγρίνιο και την Κόρινθο.

Είναι μία από τις εννέα παραστάσεις του θεατρικού project «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ... ». Ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών.

 Η παράσταση «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» πήρε τα βραβεία καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας και καλύτερης παράστασης /2ο βραβείο κοινού (ενώ ήταν υποψήφια και για τα βραβεία καλύτερου Πρωτότυπου Κειμένου και καλύτερης Μουσικής) στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Kulturosupa.gr. Επίσης, ήταν υποψήφια και για τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενου νεοελληνικού έργου και καλύτερης Μουσικής στα βραβεία κοινού του All4fun 2022.

Η υπόθεση

Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, μητέρα του σπουδαίου μεταπολεμικού λογοτέχνη Κώστα Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν.

«Η μάνα αυτουνού». Προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα. Σχεδόν ψιθυριστά. Από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε. Όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσμο, ότι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του.

«Η μάνα αυτουνού», από τα λιγότερα φωτισμένα πρόσωπα στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Στον οποίο βασίστηκε για να γράψει και το σημαντικότερο έργο του. Το «Τρίτο Στεφάνι». Που αποτελεί, πέρα από μια καταγραφή κι ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Κι αν το «Τρίτο Στεφάνι» ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα τα κρυμμένα μυστικά, που κρατάμε καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής μας.

Info
Από το Σάββατο 14 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 21:15
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80' (χωρίς διάλειμμα)
TΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Προπώληση Viva.gr

Γενική είσοδος: 13 ευρώ
Μειωμένο Εισιτήριο: 11 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)
VAULT THEATRE PLUS
Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός
Πληροφορίες (11:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00)  : 213 0356472, 6951832070