Οι αγαπημένες θεατρικές παραστάσεις που επιστρέφουν στη σκηνή

pantolsk
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Πλήρης οδηγός του Clickatlife- Τι να μη χάσεις.

Πλούσια και πλήρης η θεατρική χρονιά πέρυσι κατάφερε με πλήθος αξιόλογων παραστάσεων να επαναφέρει σε μεγάλους αριθμούς το κοινό που «διψούσε» για τέχνη, λόγω των δυσαρμονιών που έφερε τα προηγούμενα χρόνια η πανδημία.

Κοιτώντας την περασμένη θεατρική σεζόν, πολλές είναι οι παραστάσεις που έφεραν το χαρακτηρισμό «με απανωτά sold out». Όπως ήταν φυσικό, πολλές είναι αυτές που επιστρέφουν και φέτος.  Ανάμεσα στις παραγωγές που επαναλαμβάνονται για άλλη μία σεζόν, συγκεντρώνουμε αυτές που μας έκαναν εντύπωση και αξίζει να παρακολουθήσετε, αν το δεν το έχετε κάνει ήδη.

«Ο άνθρωπος από το Παντόλσκ» στο θέατρο Κιβωτός

Το Εθνικό Θέατρο, μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της παράστασης «Ο άνθρωπος από το Παντόλσκ» του Ντμίτρι Ντανίλοφ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, παρουσιάζει το έργο για δεύτερη χρονιά. 

Η παράσταση ακολουθεί την ιστορία του Νικολάϊ Φρολόφ, ενός 30άρη δημοσιογράφου τοπικής εφημερίδας, που ζει με μισθό πείνας. Και μια συνηθισμένη μέρα της ζωής του, σαν όλες τις άλλες, οδηγείται, χωρίς να έχει κάνει κάποια παράβαση, σ’ ένα αστυνομικό τμήμα.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Άρης Μπαλής, Ελένη Κουτσιούμπα, Γιλμάζ Χουσμέν, Θανάσης Δόβρης, Παναγιώτης Μανουηλίδης, Αλέξανδρος Σιάτρας

Από 20 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Κιβωτός.

«Το πάρτι της ζωής μου» στο θέατρο Διάνα

Από τις πιο δυνατές παραστάσεις που είδαμε τον χειμώνα που μας πέρασε. Η Ελένη Ράντου που είναι στα καλύτερά της «έδεσε» καταπληκτικά με την σκηνοθετική ματιά του Ανέζη Αζά και μαζί δημιούργησαν μια παράσταση που σε μεταφέρει από το ένα συναίσθημα στο άλλο για να αφήσει τελικά το καθοριστικό χαμόγελο.

Αντλώντας από το «Every brilliant thing» του Ντάνκαν Μακ Μίλαν, η Ελένη Ράντου υπογράφει ένα κείμενο αυτοβιογραφικό που αφηγείται την ζωή της ηρωίδας μέσα από μια λίστα με όλα τα υπέροχα πράγματα για τα οποία αξίζει κάποιος να ζει. Ξεκινάει από την παιδική της ηλικία μέχρι το σήμερά της, και μαζί μας παρασέρνει στην ιστορία της χώρας και τα τραύματά της.

Solo performance από την Ελένη Ράντου.

Από 4 Νοεμβρίου στο θέατρο Διάνα.

 

«Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» στο Σύγχρονο Θέατρο

Το εμβληματικό έργο του Χρόνη Μίσσιου μετακομίζει στο Σύγρονο θέατρο για να συνεχίσει για δεύτερη χρονιά τις παραστάσεις.  Το κείμενο του Μίσσιου μεταφέρεται  στη σκηνή από την ομάδα GAFF.

Μια εξομολόγηση διώξεων, συλλήψεων, φυλακίσεων και βασανιστηρίων.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Μάνθος

Από 25 Σεπτεμβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο.

«Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» στο θέατρο Ark

Από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν που μας πέρασε. O Άρης Μπινιάρης επιλέγει να σκηνοθετήσει ένα ιδιότυπο κείμενο του ιδιότυπου Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Ο σκηνοθέτης δημιουργεί ένα δικό του κόσμο μέσα στον κόσμο του Μπρεχτ. Αυτός ο κόσμος είναι στιλιζαρισμένος, προσεγμένος, σκοτεινός και εμπνευσμένος τόσο από γκανγκστερικές ταινίες όσο και από κόμικ. Μέσα σε αυτόν τον κόσμο αξιοποιούνται τα πάντα-  η κινησιολογία και η πλαστικότητα, τα κοστούμια, ο όχλος και οι ήρωες- καρικατούρες, η εκφορά του λόγου, η ένταση και η ζωώδης μανία του συνόλου, η ενδυματολογία και οι φωτισμοί- για να δημιουργηθεί μια παραμορφωμένη πραγματικότητα, ο παραλογισμός.

Γραμμένο το 1941, το έργο έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον Μπρεχτ ως «ιστορική φάρσα».  Με φόντο τον υπόκοσμο του Σικάγο του Μεγάλου Κραχ, τα γεγονότα  αντικατοπτρίζουν την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία και σημαδεύουν τους μηχανισμούς που στηρίζουν και εκτρέφουν τον φασισμό. Ο Μπρεχτ ανασυνθέτει την ιστορία μεταφέροντας τη δράση στο γκανγκστερικό περιβάλλον της Αμερικής του μεσοπολέμου σαν μια σατιρική αναπαράσταση χρησιμοποιώντας στοιχεία αλληγορικά.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Αναστασάκης, Μιχάλης Βαλάσογλου, Θανάσης Ισιδώρου, Άρης Κασαπίδης, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, Ερρίκος Μηλιάρης, Μαρία Παρασύρη, Αλεξία Σαπρανίδου, Φοίβος Συμεωνίδης και Γιώργος Χρυσοστόμου

Από Οκτωβρίου στο θέατρο Ark

 «Goodbye Lindita» στo Εθνικό Θέατρο

Η πρώτη μεγάλης κλίμακας σκηνοθετική δουλειά του Μάριο Μπανούσι ενθουσίασε το θεατρικό κοινό και επιστρέφει.

Το «Goodbye, Lindita» διηγείται την ιστορία μιας οικογένειας. Μια σειρά από παράδοξα γεγονότα που συμβαίνουν στο σπίτι φέρνουν στην επιφάνεια έναν κόσμο κρυμμένο, φτιαγμένο από όνειρα και εφιάλτες, μια ανάποδη πραγματικότητα με τους δικούς της κανόνες. Τι χρειάζεται να γίνει για να ολοκληρωθεί ο ύστατος αποχαιρετισμός; Πώς μπορεί να συνεχιστεί η ζωή; Τι σημαίνει (αυτός) ο θάνατος;

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρυσή Βιδαλάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Εριφύλη Κιτζόγλου , Κατερίνα Κρίστο, Μάριο Μπανούσι, Ελένη Άμπια Νζάνγκα, Βασιάνα Σκοπετέα, Αλεξάνδρα Χασάνι

Από 20 Σεπτεμβρίου στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού

«Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» στο θέατρο Προσκήνιο

Η παράσταση «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων σε σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη διέγραψε έναν εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο στο ΠΛΥΦΑ και φέτος εντάσσεται στον προγραμματισμό του θεάτρου Προσκήνιο.

Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί. Το έργο διατρέχει τα προσωπικά βιώματα και τις μνήμες του συγγραφέα που σαν παιδί διεκδικεί συνεχώς την αποδοχή του πατέρα του, ενός ανθρώπου που υπό το βάρος των κυρίαρχων προτύπων αρρενωπότητας ζορίζεται να αποδεχθεί τον γιο του στην υποψία της ομοφυλοφιλικής του ταυτότητας. Δεν είναι όμως πάντα συνεπής στην απόρριψη του παιδιού του, και από τις χαραμάδες ο ήρωας θα βρει αργότερα δίοδο να εισέλθει στον κόσμο του.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Κισσανδράκης, Ντένης Μακρής

Από 4 Οκτωβρίου στο θέατρο Προσκήνιο.

Πάτροκλος Σκαφίδας
«Κωλόκαιρος» στο θέατρο Χώρα

Από τις πιο φρέσκιες ιδέες που είδαμε να υλοποιούνται τη θεατρική σεζόν 2022-23, ο «Κωλόκαιρος» μεταφέρεται φέτος στο θέατρο Χώρα.

Το «Διυλιστήριο» είναι ένα σκυλάδικο στην Ελευσίνα. Στα θεμέλιά του κρύβονται πολλές ιστορίες. Μια ερωτική ιστορία, ένα τραύμα και μια «τραγική» στιγμή όπως θα έλεγαν και στις ειδήσεις, ένα success story και ένας θάνατος που  οδήγησε σε πολλούς μεταφορικούς θανάτους.

Αυτές τις ιστορίες μας μεταφέρει το έργο «Κωλόκαιρος», που έχει γράψει ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης.

Η παράσταση βασίζεται σε μια συνθήκη που είναι γνώριμη αλλά και ταιριαστή στην ελληνική δραματουργία: ρεαλιστικό θέατρο που στηρίζεται και αξιοποιεί τη βωμολοχία και την ένταση.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Σταμουλακάτος, Θάνος Αλεξίου, Βασιλική Διαλυνά, Στέλιος Δημόπουλος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

Από 4 Οκτωβρίου στο θέατρο Χώρα

«Τάο» στο θέατρο Επί Κολωνώ

Η κωμωδία σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη έρχεται και τη φετινή σεζόν για να ξεδιπλώσει την ιστορία ενός αποφυλακισμένου που προγραμματίζει τη συνταξιοδότησή του και του αλλοπρόσαλλου γιου του.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Καφετζόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γιώργος Καφετζόπουλος

Από 16 Οκτωβρίου στο θέατρο Επί Κολωνώ.

@PATROKLOS_SKAFIDAS
«Mια άλλη Θήβα» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το έργο του Σέρχιο Μπλάνκο που ανέβηκε πέρυσι στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου επαναλαμβάνεται και φέτος.

Ένας συγγραφέας συναντά επί σειρά μηνών μέσα στη φυλακή έναν εικοσάχρονο πατροκτόνο, τον Μαρτίν. Σκοπός του είναι να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ιστορία του νεαρού κρατούμενου, στον οποίο προτείνει να ερμηνεύσει τον εαυτό του στη θεατρική σκηνή. Όταν τελικά αυτό απαγορεύεται από το αρμόδιο υπουργείο, τον ρόλο αναλαμβάνει ο Φεδερίκο, ένας νεαρός ηθοποιός με τον οποίο δουλεύει ταυτόχρονα πλέον ο συγγραφέας. Το ενδιαφέρον είναι ότι και τους δύο ρόλους, τον Μαρτίν και τον Φεδερίκο, τους ερμηνεύει ο ίδιος ηθοποιός.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Καπουράνης

Από 2 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

 

«To Kουκλόσπιτο» στο Θέατρο Πορεία

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, που αγαπήθηκε ιδιαίτερα την σεζόν που μας πέρασε, επιστρέφει με ανανεωμένη διασκευή.

Ο φαινομενικά τέλειος γάμος της Νόρας και του Χέλμερ καταρρέει όταν η αποκάλυψη ενός ψέματος θα άρει κάθε βεβαιότητα, θα φανερώσει την παντελή έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τους, και θα αναδείξει τις πραγματικές διαστάσεις της σχέσης τους, οδηγώντας τους στο τέλος της αθωότητας. Η Νόρα αποκτά την οδυνηρή επίγνωση πως τα αγαθά και αγαπητικά κίνητρα δεν αρκούν για να βρει κατανόηση ούτε από τον Νόμο, αλλά ούτε και από τον σύζυγό της. Ποινικά κολάσιμες πράξεις, ωμοί εκβιασμοί, φόβοι, αγωνίες, αυτοκτονικές σκέψεις, εναλλάσσονται με την αγάπη, την ελπίδα, το φλερτ, τη χαρά, τα ιδεώδη της υποδειγματικής οικογένειας, της κοινωνικής ανόδου και της οικονομικής ευμάρειας – όλα αυτά μέχρι την τελική αναμέτρηση με την Αλήθεια, η οποία θα σαρώσει τα πάντα χωρίς οίκτο για κανέναν από τους δύο πρωταγωνιστές. Είναι αυτή η Αλήθεια που θα οδηγήσει τη Νόρα στην επείγουσα διατύπωση του αμλετικού αιτήματος για την αναζήτηση του Εγώ. Είναι αυτή η Αλήθεια που δυσκολεύεται να μεταδοθεί και να ακουμπήσει τον Άλλον – πολύ περισσότερο σήμερα, στα χρόνια της ακραίας διασύνδεσης…

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λένα Παπαληγούρα, Νικόλας Παπαγιάννης, Χρήστος Σαπουντζής, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Κατερίνα Δημάτη, Όλγα Δαλέκου. Μουσικός επί σκηνής: Κρυσταλία Θεοδώρου (CORNIZA)

Από 18 Οκτωβρίου στο θέατρο Πορεία

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα» στο θέατρο Σταθμός

Εκ πρώτης όψεως μια ιστορία για το ποδόσφαιρο, η παράσταση «Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα» του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία Ερμίνας Κυριαζή, στήνεται σε ένα μονόλογο που φέρνει τον ήρωα που υποδύεται ο Γιώργος Νινιός σε μια διαδικασία αναπόλησης και ενδοσκόπησης με επίκεντρο την μοναξιά, τη ματαίωση, τη μελαγχολία, ενώ την ίδια ώρα η συνθήκη του μονολόγου αποκτά και συμβολική σημασία.

Ο Τσιτάχ, ένας πολύπειρος βετεράνος τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδος, κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό της μακροχρόνιας πορείας του, προσκεκλημένος από ένα σχολείο για να μιλήσει στα παιδιά για την αξία της άμιλλας και τα αθλητικά ιδεώδη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού, εξιστορεί γεγονότα και εμπειρίες από τη ζωή και την καριέρα του ξετυλίγοντας σιγά-σιγά το κουβάρι της ύπαρξης του, από τη δόξα, τα πλούτη και τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι το μηδέν και το περιθώριο.

Επί σκηνής ο Γιώργος Νινιός

Από 7 Οκτωβρίου στο θέατρο Σταθμός

«Τα ορφανά» στο Θέατρο 104

To γνωστό έργο του Ντένις Κέλι σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου μετακομίζει στο Θέατρο 104.

Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται η βία και ο ρατσισμός, αλλά μοχλός της δράσης είναι ο διαχωρισμός σε εμείς και άλλους, η δυναμική της χειραγώγησης και η λειτουργία της ενοχής.   Το αποτέλεσμα είναι τρεις ήρωες θολωμένοι, ο καθένας τους μια διαφορετική απάντηση στο ερώτημα της Χάνα Άρεντ «μπορεί κανείς να κάνει κακό χωρίς να είναι κακός;» και μια διαφορετική ενσάρκωση της «κοινοτοπίας του κακού». 

Ένα ζευγάρι, η Έλεν και ο Ντάνι, ετοιμάζεται να δειπνήσει όταν εισβάλει στο σπίτι του μέσα στα αίματα ο αδερφός της Έλεν, Λίαμ. Η Έλεν και ο Ντάνι φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά στην ζωή τους, επαγγελματική και οικογενειακή. Ο Λίαμ, που κουβαλάει αποτυχίες και μπλεξίματα με το Νόμο,  τους λέει την ιστορία του και εκείνοι καλούνται να ανακαλύψουν μέχρι πού θα έφταναν για να προστατεύσουν την οικογένειά τους. Η ιστορία του Λίαμ αλλάζει συνεχώς θέτοντας όλο και πιο μακριά από την ηθική (του) αυτό που καλείται να δεχθεί το ζευγάρι. 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Στεργίου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Μάρκελλος και ο μικρός Κωνσταντίνος Σπανός

Από 23 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο 104

«Σωτηρία με λένε» στο θέατρο Μικρό Χορν

Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου γνωστό και «ζωντανό» σαν τον θρύλο που ζωντανεύει, η σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου προσεγμένη με τις μικρές λεπτομέρειες που τον χαρακτηρίζουν και το ερμηνευτικό φάσμα της Κάτιας Γκουλιώνη δεδομένο. Η συνάντηση όλων αυτών των στοιχείων γίνεται στην παράσταση «Σωτηρία με λένε», που επιστρέφει στο θέατρο Μικρό Χορν.

Ο Παπαγεωργίου καλείται να επανασυστήσει στο θεατρικό κοινό μια προσωπικότητα που έχει ξεπεράσει τον μύθο της ως το ιστορικό πρόσωπο καθώς η Σωτηρία Μπέλλου βρίσκει συνεχώς θέση στις θεατρικές και κινηματογραφικές αναπαραστάσεις. Η ιστορία της Μπέλλου αναδεικνύει την ίδια τη ζωή, τα πάνω και τα κάτω της.

Σε αυτό ακριβώς στηρίζεται και το έργο της Αδαμίδου, την οποία είχε εξουσιοδοτήσει η ίδια η Μπέλλου να γράψει τη βιογραφία της. Συναντάμε τη μεγάλη ρεμπέτισσα στο νοσοκομείο καθώς χάνει την φωνή της. Πριν από την κρίσιμη επέμβασή της, θυμάται, αναπολεί, θυμώνει και ευχαριστιέται ξανά επεισόδια από την πολυτάραχη ζωή της.

Επί σκηνής η Κάτια Γκουλιώνη

Από 19 Οκτωβρίου στο θέατρο Μικρό Χορν

«Ο Γάμος» στο θέατρο Επί Κολωνώ

Το συγκλονιστικό του Μάριου Ποντίκα, που έχει τη δύναμη να σε συνταράξει συθέμελα, επιστρέφει στο θέατρο Επί Κολωνώ, από την Ομάδα Νάμα, σε σκηνοθεσία  Ελένης Σκότη.

Μια νεαρή κοπέλα βιάζεται και ό,τι ακολουθεί είναι οι αλλεπάλληλοι «βιασμοί» της από την οικογένεια, την κοινωνία, τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης. Η ίδια βρίσκεται «καθηλωμένη» σε όλη τη διάρκεια του έργου, αμέτοχη και ανυπεράσπιστη, ενώ παρακολουθούμε όλους τους ανθρώπους γύρω της να έχουν λόγο και άποψη γι’ αυτό που της συνέβη και δικαιώματα πάνω στο σώμα της, που γίνεται ένα πεδίο συγκρούσεων. Η υποκρισία οδηγεί στη συμβιβαστική λύση του γάμου της με τον βιαστή της και την ίδια στην αυτοπυρπόληση. Τυλιγμένη ολόκληρη σε επιδέσμους λόγω των καθολικών εγκαυμάτων, παραμένει βουβή μέχρι τέλους στην αίθουσα δικαστηρίου, αρνούμενη να ενδώσει σε οποιαδήποτε συναινετική συμμετοχή της και γίνεται το τραγικό σύμβολο της αξιοπρέπειας απέναντι σε κάθε είδους βιασμό.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ηλίας Βαλάσης, Μαρία Κάτσενου, Στέλιος Δημόπουλος, Αθανασία Κουρκάκη, Ελωρίς Αλπανίδου

Από 11 Οκτωβρίου στο θέατρο Επί Κολωνώ

«Αινιγματικές παραλλαγές» στο θέατρο Βεάκη

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί το έργο του Ερίκ Εμάνουελ Σμιτ πάνω στην αξία της ομόνοιας και της συμπόρευσης. Ο διχασμός είναι ίσως η μεγαλύτερη πανδημία της ανθρωπότητας, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Ο Αμπέλ Ζνόρκο είναι ένας συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ  που ζει μόνος, αποτραβηγμένος στο Ροσβανοϋ, ένα μικρό νησί στη Θάλασσα της Νορβηγίας, αποφεύγοντας τα πάντα και ειδικά τους ανθρώπους. Έχοντας πρόσφατα εκδώσει το 21ο του βιβλίο που έχει γίνει τεράστια επιτυχία, δέχεται να δώσει συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο που τον πολιορκεί καιρό τον  Έρικ Λάρσεν.

Άραγε πόσο τυχαία επέλεξε ο Αμπέλ Ζνόρκο τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο και πόσο τυχαία επέλεξε ο Έρικ Λάρσεν τον συγκεκριμένο συγγραφέα; Τι συνδέει τους δυο άντρες και ποια μονοπάτια θα αναγκαστούν να περάσουν και να ξεπεράσουν, όσο οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη σε μια ιστορία που η θέση της γάτας και του ποντικού αλλάζει συνεχώς.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Μπέζος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Μπίλιω Μαρνέλη

Από 25 Οκτωβρίου στο θέατρο Βεάκη

Patroklos Skafidas
«Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού» στο θέατρο Γκλόρια

Τραβάει ήδη δύο χειμώνες και όσοι δεν το έχουν δει, πιθανόν οφείλεται στα συνεχόμενα sold out. Το έργο του Ντάριο Φο μεταφέρεται στη σκηνή για τρίτη χρονιά από τον Γιάννη Κακλέα και την θεατρική του ομάδα, καλώντας το κοινό να αναμετρηθεί με άβολες αλήθειες και πολλές στιγμές γέλιου.

Ο Ντάριο Φο καταφέρνει να «ξεσκεπάσει» τη δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και ασκεί κριτική στην ασύδοτη εξουσία του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πάνος Βλάχος, Γιώργος Τζαβάρας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Γιάννης Γιαννούλης, Παναγιώτης Κατσώλης και Στέλιος Πέτσος

Από 1 Νοεμβρίου στο θέατρο Γκλόρια

«Φιλουμένα Μαρτουράνο» στο θέατρο Χορν

Οι φτωχογειτονιές της Νάπολης παίρνουν σάρκα και οστά για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Δημήτρης Χορν, εκεί όπου ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σκηνοθετεί δύο σπουδαίους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Μελέτη Ηλία στη γλυκόπικρη κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο «Φιλουμένα Μαρτουράνο».

Η Φιλουμένα Μαρτουράνο είναι η γυναίκα που δεν κλαίει ποτέ. Τα δάκρυά της έχουν στεγνώσει από τις στενοχώριες και τις λύπες. Στις φτωχογειτονιές της Νάπολης, ο ευκατάστατος όμορφος έμπορος Ντομένικο Σοριάνο τη συναντά σ’ έναν οίκο ανοχής να παλεύει για τη ζωή τη δική της και των ανθρώπων που αγαπά. Σταδιακά γίνεται ερωμένη του. Ύστερα, μάλιστα, από είκοσι χρόνια συμβίωσης, ο Σοριάνο ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πολύ νεότερή του γυναίκα. Η Φιλουμένα τότε ξεσπά και χρησιμοποιεί τα κρυφά μεγάλα της όπλα.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Ναυπλιώτου, Μελέτης Ηλίας, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Ελευθερία Κοντογεώργη

Από 18 Οκτωβρίου στο θέατρο Χορν

«Σκηνές από ένα γάμο» στο Σύγχρονο Θέατρο

Η σχέση ενός ζευγαριού όπως την αποτύπωσε ο ΄Ινγκμαρ Μπέργκμαν, σε μια κινηματογραφική ταινία με παγκόσμια επιτυχία, τροφοδοτεί τη θεατρική προσέγγιση της Έλενας Καρακούλη.

Η ιστορία της Μαριάννε και του Γιόχαν αποτυπώνει με αδυσώπητη ειλικρίνεια και σχεδόν ντοκουμενταρίστικο ρεαλισμό τα στάδια της φθοράς και της παρακμής μιας συζυγικής σχέσης.

Κρατώντας την δομή και τους υπέροχα ειρωνικούς τίτλους των «σκηνών», η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί τη Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Νίκο Ψαρρά σε μια παράσταση για το υπαρξιακό πεδίο συνάντησης, αλλά και σύγκρουσης με τον Άλλον.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρίνα Ασλάνογλου, Νίκος Ψαρράς. Φιλική συμμετοχή στο βίντεο της παράστασης: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Από 4 Οκτωβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο

«Μισάνθρωπος» στο θέατρο Εμπορικόν

Σίγουρα μοντέρνος, σίγουρα μια διαφορετική ανάγνωση του έργου του Μολιέρου και σίγουρα κοντά και ταυτόχρονα μακριά του, o «Μισάνθρωπος» επιστρέφει στο θέατρο Εμπορικόν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος αναλαμβάνει να δώσει πνοή στον κεντρικό ήρωα που δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε μια ναρκισσιστική κοινωνία γεμάτη υποκρισία και διαπλοκή. Μάλιστα, όπως έχει εξηγήσει ο ίδιος, το έργο έχει δημιουργήσει μια παρεξήγηση ότι ο Αλσέστ είναι ένα είδος αντισυμβατικού ανθρώπου που απορρίπτει την κοινωνία γύρω του και τη δομή της. Στην πραγματικότητα όμως, εξηγεί, την αρνείται με ένα τρόπο που στην ουσία διεκδικεί την δική του θέση μέσα της.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ευγενία Σαμαρά, Στέλιος Ιακωβίδης, Αθηνά Μουστάκα, Θάνος Μπίρκος, Φωτεινή Αθερίδου, Αυγουστίνος Κούμουλος, Αλέξης Φουσέκης, Κυριάκος Σαλής

Από 21 Οκτωβρίου στο  θέατρο Εμπορικόν

Επιστρέφουν επίσης:

«Θέλω να σου κρατάω το χέρι» στο θέατρο ‘Αλφα. Από 15 Σεπτεμβρίου.

«Αξύριστα πηγούνια» στο θέατρο Μικρό Χορν. Από 7 Οκτωβρίου.

«Da» στο Θέατρο Ιλίσια. Από 6 Οκτωβρίου.

«Ο Αμπιγιέρ» στο θέατρο Τζένη Καρέζη. Από 12 Οκτωβρίου.

«Sexy laundry» στο θέατρο Κάππα. Από 2 Νοεμβρίου.

«Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» στο θέατρο Βρετάνια. Από 4 Οκτωβρίου.

«Μπλε καστόρινα παπούτσια» στο θέατρο «Μπέλλος». Από 11 Οκτωβρίου.

«170 τετραγωνικά» στο Θέατρο Ιλίσια. Από 14 Οκτωβρίου.

«Berlin Alexanderplatz» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Από 15 Οκτωβρίου.

«Κάποιος να με προσέχει» στο Θέατρο Βεάκη. Από 16 Οκτωβρίου.

«Ταρτούφος» στο θέατρο Σταθμός. Από 23 Οκτωβρίου.

«Άρης» στο θέατρο Olvio. Από 4 Οκτωβρίου.

«O Επισκέπτης» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Από 11 Οκτωβρίου.

«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισο» στο Σύγχρονο Θέατρο. Από 20 Σεπτεμβρίου.

«Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» στο θέατρο Στοά. Από 1 Οκτωβρίου.

«Ιζαμπέλ Ρεμπώ, ο δικός μου Αρθούρος» στο Μικρό Άνεσις. Από 2 Οκτωβρίου.

«Αυτές που δεν προλάβατε» στο θέατρο Χώρα. Από 9 Οκτωβρίου.

«Αρκουδοράχη» στο Θέατρο «Θησείον». Από 12 Οκτωβρίου.

«Κωσταλέξι» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Από 10 Νοεμβρίου.

«Βέρθερος ή έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα» στο θέατρο Σφενδόνη. Από 1 Οκτωβρίου.

«Amalia Melancholia» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Από 6 Νοεμβρίου.

«Ζάχαρη» στο Bios. Από 23 Οκτωβρίου.