7 θεατρικές επαναλήψεις που δεν πρέπει να χάσεις

arkoyda
ΤΡΙΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Έρχονται από τον Οκτώβριο και μας δίνουν μια ακόμη ευκαιρία.

Άντον Τσέχωφ
Η Αρκούδα
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ
Πρεμιέρα από 13/10

Ένα από τα πιο νεανικά και διασκεδαστικά talk of the town της περσινής σεζόν, το κλασικό αριστούργημα του Τσέχωφ «Η Αρκούδα», με την ανατρεπτική ματιά του έμπειρου ηθοποιού Νίκου Καρδώνη στη σκηνοθεσία, επιστρέφει από τον Οκτώβριο στο «Αμφιθέατρο» και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, με μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών επί σκηνής: Κατερίνα Λάττα, Γιάννης Λατουσάκης και Γιάννης Δενδρινός.

Berlin Alexanderplatz
Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής
Πρεμιέρα 13/10

Μια από τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς, η μεγάλη επιτυχία του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, το «BERLIN ALEXANDERPLATZ» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού με έναν εκλεκτό θίασο, επιστρέφει από 15 Οκτωβρίου. Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα-σημείο αναφοράς του Άλφρεντ Ντέμπλιν, ενός από τους σημαντικότερους Γερμανούς συγγραφείς του εικοστού αιώνα, η διασκευή του οποίου σε μίνι σειρά από τον Fassbinder τη δεκαετία του 1980 έχει αφήσει εποχή.

Κωσταλέξι
Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής
Πρεμιέρα 23/10

Μετά τη μεγάλη επιτυχία, η παράσταση από την 812:Coal Theatre Company σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μωραΐτη, θα συνεχιστεί την επόμενη σεζόν 2023-2024 σε νέο χώρο, στο ιστορικό Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, σε παραγωγή της εταιρείας Λυκόφως, από τις 23 Οκτωβρίου 2023.

Με νέα σκηνοθετική ματιά και νέο υλικό που εμπλουτίζει τη δραματουργία της παράστασης, η Άλκηστις Νικολαΐδη, η Ζωγραφιά Μεντεσίδου και ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης παρουσιάζουν την πραγματική ιστορία μιας γυναίκας που οι ίδιοι οι γονείς της κράτησαν σε εγκλεισμό για σχεδόν τρεις δεκαετίες σε ένα χωριό της Στερεάς Ελλάδας. Μια ιστορία που συγκλόνισε το πανελλήνιο και αποτέλεσε την έμπνευση, 45 χρόνια μετά, για μία παράσταση που συζητήθηκε όσο λίγες στο πρώτο της ανέβασμα στο θέατρο Θησείον.

Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων
Ένα ζωντανό έκθεμα φυσικής και πολιτικής ιστορίας
Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής
Πρεμιέρα 6/12

Η παράσταση της Ζωής Χατζηαντωνίου για τη βασίλισσα Αμαλία, τη γυναίκα που στιγματίστηκε για την ατεκνία της αλλά χάρισε στην Αθήνα τον Εθνικό Κήπο, γοήτευσε πέρυσι κοινό και κριτικούς στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και μετακομίζει από 6.12 στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής.

Την Αμαλία ερμηνεύει η Έμιλυ Κολιανδρή.

Scrooge & Ghosts and Rock 'n' Roll
Christmas Theatre
Πρεμιέρα 21/12

Το απόλυτο sold out χριστουγεννιάτικο μιούζικαλ, μετακομίζει λόγω της τεράστιας ζήτησης, από το Μέγαρο Μουσικής στο Crhistmas Theatre. Διασκευή - Σκηνοθεσία Χρήστος Σουγάρης. Μουσική Στέφανος Κορκολής. Στίχοι Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Στο ρόλο του Σκρουτζ ο Πάνος Μουζουράκης. Πρεμιέρα 21 Νοεμβρίου.

«154 Bertha» 
Θέατρο Τέχνης / Υπόγειο
Πρεμιέρα 9/10

Ένα χάσμα γενεών διαστημικών διαστάσεων.

Μια οικογένεια σε αδιέξοδο, λίγο πριν την ρουφήξει η μαύρη τρύπα.

Όσο οι γονείς προσπαθούν να καλύψουν τα έτη φωτός που τους χωρίζουν από έναν απροσδιόριστο κόσμο που δεν θέλει – η δεν μπορεί;-να βρει το όνομα του, τα παιδιά ψάχνουν  καταφύγιο σε άλλους γαλαξίες.

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του πρώτου έργου της Έλσας Ανδριανού τον Απρίλιο 2023 στο Υπόγειο,  η παράσταση του Θοδωρή Αμπαζή και της Ομάδας ΟΠΕRΑ ανεβαίνει και πάλι για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (πρεμιέρα 9 Οκτωβρίου και παραστάσεις κάθε Δευτέρα-Τρίτη στο Υπόγειο) Μια κωμικοτραγική ιστορία εντός της “οικογενειακής εστίας” - κάποτε πεδίον δόξης λαμπρόν προσωπικών, έμφυλων, γενεακών και πάντοτε πολιτικών συγκρούσεων, τώρα άδειο κέλυφος όπου αντηχούν άσφαιρα πυρά.

«ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ!»Μια παράσταση των Γιάννη Καλαβριανού, Μαριάννας Κάλμπαρη, Βασίλη Μαυρογεωργίου
Θέατρο Τέχνης / Σκηνή Φρυνίχου
Πρεμιέρα 4/10

Μετά την επιτυχυμένη πρώτη παρουσίαση της παράστασης τον Μάιο, οι Υπερβολές! επανέρχονται στη Φρυνίχου κάθε Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη. Οι τρεις συγγραφείς-σκηνοθέτες εξερευνούν, καθένας μέσα από την προσωπική του ματιά και μέσα από τη δική του πρωτότυπη ιστορία, τα όρια της φανερής αλλά και κρυμμένης βίας που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα. Της βίας που ελλοχεύει παντού και απειλεί ανά πάσα στιγμή να ξεπηδήσει και να μας κατασπαράξει.

Η σπονδυλωτή παράσταση «Υπερβολές!» αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος του τριπτύχου πρωτότυπων νεοελληνικών κειμένων υπό τη θεματική «Βία παντού», που παρουσίασε το Θέατρο Τέχνης κατά την διετία 2021-23 με την υποστήριξη επιχορήγησης του ΥΠΠΟΑ.

Οι δύο προηγούμενες παραγωγές που δημιουργήθηκαν και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της «Βίας παντού» είναι το «Cry» σε κείμενο-σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου και το «Μοτέλ» σε κείμενο-σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου .

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το ΥΠΠΟΑ

«Ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ θυμωμένος άνθρωπος», Κείμενο-σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Με την Κατερίνα Λυπηρίδου. Συμμετέχουν Μαριάννα Κάλμπαρη/Μαριλένα Μόσχου

«Γύρισα στο πατρικό μου. Το μωρό έκλαιγε όλη μέρα. Και ο πατέρας μου ούρλιαζε..

Δε με ένοιαζε τίποτε. Ήθελα μόνο να πεθάνω. Ή μάλλον ήθελα να πεθάνει πρώτα εκείνο και μετά εγώ. Για να πεθάνω ήσυχη. Πόσο κακιά, πόσο αναίσθητη είσαι; σκεφτόμουν. Πόσο τρελή είσαι; έλεγε η μάνα μου. Κατέστρεψες τη ζωή σου. Γιατί;  Για μια ιδέα; Για το θέατρο; Αφού στο είπα, δεν κάνεις για ηθοποιός…Και εγώ έκλαιγα.. Και το μωρό έκλαιγε, έκλαιγε με ασταμάτητους λυγμούς. Έσκυβα το κεφάλι και περίμενα. Τι περίμενα; Περίμενα κάθε λυγμός να είναι ο τελευταίος. Μέχρι τη μέρα που-»

«O άνθρωπος της διπλανής πόρτας», Κείμενο: Βασίλης Μαυρογεωργίου, Άγγελος Μπούρας
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου. Με τον Άγγελο Μπούρα

Δεν σου κάνει εντύπωση όταν σε προσπερνάει στο δρόμο. Δεν τον παρατηρείς όταν κάθεται δίπλα σου στο λεωφορείο. Είναι ένας τυπικός, συνεπής, εργατικός άνθρωπος.
Δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα.
Μόνο τα καλύτερα έχουν να πουν  γι' αυτόν συνάδελφοι και γείτονες.
Πάντα με 5 αστέρια τον αξιολογούν οι πελάτες του.
Είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.
Παρακαλώ πολύ κλείστε την πόρτα όσο διαβάζετε τα χαρτιά, θα περιμένω απ' έξω, “πολλά συμβαίνουν στις μέρες μας”.

«Πρώτη φορά συναντούσα άνθρωπο που μιλούσε σαν τρένο», Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννη Καλαβριανού
Με την Δέσποινα Γιαννοπούλου

Βασικό συστατικό της ζωής σε οργανωμένες κοινότητες είναι η εμπιστοσύνη πως ο καθένας κάνει σωστά τη δουλειά του. Μπαίνουμε σε κτίρια, ταξιδεύουμε, τρώμε, νοσηλευόμαστε, γιατί έχουμε ατύπως συμφωνήσει πως κάποιοι έχουν κατασκευάσει, οργανώσει και ελέγξει όλα όσα εμείς θα χρησιμοποιήσουμε. Η άρση αυτής της εμπιστοσύνης, έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Μια γυναίκα, μητέρα ενός από τα θύματα των Τεμπών, λαμβάνει λογαριασμό νερού ύψους 2.750 ευρώ. Και πάει στην ΕΥΔΑΠ να δει τι μπορεί να έχει συμβεί. Και συναντάει έναν άνθρωπο που μιλούσε σαν τρένο. Και μία αφίσα με μια Καρυάτιδα. Μία ημέρα που ένιωθε αρκετά ζωντανή.