Στέφανος Κακαβούλης: «Το μόνο που έχουμε τελικά είναι στιγμές»

stefanos-kakaboulis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Ο Στέφανος Κακαβούλης που πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Το μυστήριο της Μαρί Ροζ» του Ε. Λ Πόε και σκηνοθετεί την παράσταση «Μπαρόβιοι Αστροναύτε» στο Θέατρο Δρόμος, μας μιλά για τα τωρινά του βήματα αλλά και τα μελλοντικά.

Ξεκινώντας από τον τίτλο «Μπαρόβιοι Αστροναύτες» πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση της Σίλιας Κατραλή Μινωτάκη;

Πρόκειται για μια σουρεαλιστική κωμωδία φαντασίας γεμάτη κέφι τρέλα, εφηβική ενέργεια ερωτισμό, υψηλή λίμπιντο και πολύ χορό. Σας ιντριγκάραμε αρκετά;
Είναι η δεύτερη φορά που σκηνοθετώ έργο της Σίλιας. Το 2018 είχε προηγηθεί το ψυχολογικό δράμα «Δεντρόσπιστο» στο θέατρο faust. Υπάρχει εμπιστοσύνη και καταλαβαινόμαστε, οπότε, όταν μου το πρότεινε σκέφτηκα: Why not?.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τηn σκηνοθετική προσέγγιση του έργου;

Τη σκηνοθεσία του έργου την οδήγησε μια νοσταλγική διάθεση για τη δεκαετία του '80. Τότε που όλα τα σοβαρά γεγονότα, κοινωνικά και πολιτικά, ντύνονταν μ’ ένα πέπλο αισιοδοξίας και χαράς. Το ένα πασίγνωστο hit έφερε το άλλο. O ένας ποπ σταρ τον άλλον κι έτσι φτάσαμε στη μορφή μιας μουσικής παράστασης που, ενώ θίγει τραγικά θέματα, είναι απόλυτα κεφάτη και ΠΟΠ.

Δυο νέοι, αγόρι κορίτσι-αναφορά στους πρωτόπλαστους, έχουν εγκλωβιστεί στον πλανήτη Στιγμή (Moment) όπου ό,τι ζουν τη μία μέρα διαγράφεται την επόμενη. Θέλουν να διαφύγουν και να επιστρέψουν στη γη. Κάποια στιγμή εισβάλουν δυο ανθρωποειδή πλάσματα-παλιοί κάτοικοι του πλανήτη και προσπαθούν να τους πείσουν να μείνουν, μιας και την ευδαιμονία και την ηρεμία που υπάρχει εκεί, δεν θα την βρουν ποτέ στη γη.

Εκτός από την παράσταση «Μπαρόβιοι Αστροναύτες» που σκηνοθετείτε, πρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Το μυστήριο της Μαρί Ροζέ» του Ε. Α. Πόε. Τι σας γοητεύει περισσότερο, η ερμηνεία/υποκριτική ή η σκηνοθεσία και γιατί;

Αυτό με το οποίο ασχολούμαι τη δεδομένη στιγμή με γοητεύει και με ρουφά ως ενέργεια και σκέψη. Όταν παίζω, είμαι απόλυτα ηθοποιός, όταν σκηνοθετώ, σκηνοθέτης όταν γράφω, συγγραφέας.

Ποια μηνύματα περνάει η παράσταση και με ποιο τρόπο;

Το πιο σημαντικό για μένα και τους ηθοποιούς είναι ο κόσμος να ξεχαστεί και να ταξιδέψει για μια ώρα και κάτι, μέσα σε ήχους που κουβαλάνε μνήμες αθωότητας και ανεμελιάς. Να βιώσει λίγο από το πάθος και την τρέλα αυτών των ηρώων που, αν μη τι άλλο, ξέρουν να περνάνε καλά. Επίσης, να μην ξεχνά να δίνει αξία στις στιγμές γιατί είναι το μόνο που έχουμε τελικά!

Πώς βιώνετε ως καλλιτέχνης  την μετά την καραντίνα εποχή;

Εμείς οι καλλιτέχνες έχουμε μια σχέση έρωτα με την κατάθλιψη, οπότε μια καραντίνα αναθέρμανε τη σχέση μας μαζί της. Στράφηκα προς τα μέσα, κάτι που είναι απαραίτητο για να δημιουργήσεις όμως και να εμπνευστείς. Και οι δυο καραντίνες προσωπικά με βρήκαν να γράφω διηγήματα και θέατρο. Και να στήνω τα επόμενα καλλιτεχνικά βήματα

Μελλοντικά σχέδια; 

Να έχουν «Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ» και το «Οι Μπαρόβιοι μακρινό ταξίδι». Να ξαναφέρω τον Μπωντλαίρ στη σκηνή, μια ποιητική παράσταση που ανέβηκε στο 104 τον Οκτώβριο και πήγε εξαιρετικά. Επίσης να μεταφράσω έναν αγγλικό μολόλογο για την ερχόμενη σαιζόν και αναμένω στις αίθουσες την καινούργια ταινία Καθαρτήριο του Βασίλη Μαζωμένου που έχω την τύχη να παίζω.

H παράσταση «Οι μπαρόβιοι» παίζεται κάθε Κυριακή στις 21:30 και η παράσταση «Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ» κάθε Τετάρτη στις 21:15 στο Θέατρο Δρόμος (Αγ. Μελετίου 25, Αθήνα, Τηλ. 210 8818906).

Από την ομάδα του clickatlife