Είδαμε την παράσταση «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού»

o-tuxaios-thanatos-enos-anarxikou
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Στο θέατρο Γκλόρια.

Με την πανδημία να έχει σαρώσει και μεταμορφώσει τον τρόπο που ζούμε και αντιλαμβανόμαστε τη ζωή, είναι επόμενο να αναμένουμε ένα θέατρο που «αφουγκράζεται» την κοινωνία και είναι «σε διάλογο» με την πραγματικότητα και τις συνθήκες που την χαρακτηρίζουν.  

Όσον αφορά αυτή την παράμετρο, η επιλογή του «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» για τον Γιάννη Κακλέα ήταν εύστοχη,  καθώς μέσα στη διαχρονικότητα του έργου του Ντάριο Φο καταδικάζονται η αστυνομική βία και η κατάχρηση της εξουσίας- θέματα που μας απασχόλησαν αρκετά τον χρόνο που μας πέρασε και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με αυτά σαν κοινωνία.  

Το έργο φαίνεται να έχει ενθουσιάσει τρομερά τους συντελεστές, από τον ίδιο τον σκηνοθέτη που υπογράφει και την δραματουργική επεξεργασία και τον άνθρωπο που την «σηκώνει» πάνω του με την ενέργεια και τον ερμηνευτικό του χείμαρρο, τον Πάνο Βλάχο, μέχρι τον υπόλοιπο θίασο, η παράσταση αναδύει την ενέργεια και το μεράκι τους. 

  Στην παράσταση που παρουσιάζεται στο θέατρο Γκλόρια ξανασυστήνεται το έργο του Ιταλού συγγραφέα, το οποίο μεταμορφώνεται σε σημαντικό βαθμό. Ξεκινώντας από τον βασικό ήρωα, τον τρελό του Φο που γίνεται ο γελωτοποιός του Κακλέα, δημιουργείται μια ολόκληρη εισαγωγική σκηνή- αν και κάπως φλύαρη- που μας παρουσιάζει την κεντρική φιγούρα: ένας γελωτοποιός που θα βρεθεί πάνω στη σκηνή για να πει την αγαπημένη του ιστορία χρησιμοποιώντας διάφορα ερμηνευτικά μέσα. Έτσι μπαίνει στο παιχνίδι η ιστορία του αναρχικού που εκπαραθυρώθηκε, την οποία παρακολουθούμε μετά από πολλή επεξεργασία, προσθήκες και ένα δίαυλο με την ελληνική επικαιρότητα.  

Παρόλο όμως που τα μεγάλα έργα είναι πάντα ανοιχτά στην επεξεργασία, η παράσταση εγκλωβίζεται κάπως στον άκρατο ενθουσιασμό και στην προσπάθειά της,  από τη μία, να κάνει δικό της το έργο και, από την άλλη, να απευθυνθεί εύγλωττα και με σαφήνεια στο ευρύ κοινό, δεν μπορεί να τηρήσει το μέτρο. Αν και παραμένει μια απολαυστική, λαϊκή, μπουφονική παράσταση, γίνεται εμμονική με το στοιχείο του γέλιου σε τέτοιο βαθμό που συχνά υποβαθμίζονται τα στοιχεία της πολιτικής σάτιρας και της καταγγελτικής διάθεσης που προβληματίζει και παρακινεί.  

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]

Συντελεστές
Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη/ Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Μουσική σύνθεση: Βάϊος Πράπας
Στίχοι τραγουδιών: Πάνος Βλάχος
Χορογραφίες: Αγγελική Τρομπούκη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Λητώ Τριανταφυλλίδου, Ρέα Σαμαροπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Καλαβρού
Βοηθός φωτίστριας: Στέβη Κουτσοθανάση
Ερμηνεύουν: Πάνος Βλάχος, Φοίβος Ριμένας, Θοδωρής Σκυφτούλης, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Στέλιος Πέτσος
Μουσικός επί σκηνής: Βάϊος Πράπας

Info
Θέατρο Γκλόρια Ιπποκράτους 7, Αθήνα 
Τετάρτη 20:00, Πέμπτη- Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 και 21:00, Κυριακή 20:00
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3600832