«LOOM»: Μια παράσταση έρχεται με δύναμη από το Λονδίνο στο Μέγαρο Μουσικής

loom
ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Μαρτυρίες, υλικά και σώματα των δημιουργών, των χορευτριών και των μελών της ομάδας πλέκονται μαζί συνθέτοντας μια συλλογική βιογραφία.

«...τα πόδια μας μπερδεύονται στις κλωστές που δένουν τις καρδιές μας».

«Έξι νύχτες στην Ακρόπολη», Γιώργος Σεφέρης

Η Κυριακή Νασιούλα και ο Αργύρης Αγγελή, το ντουέτο των ιδρυτών του GesamtAtelier έρχονται για δεύτερη φορά στην Αθήνα με δύναμη από το Λονδίνο και συμμετέχουν, με την παράσταση LOOM (αργαλειός), στον διάλογο για τον τρόπο με τον οποίο συνυφαίνονται οι ατομικές εμπειρίες και η συλλογική ταυτότητα ενός τόπου, με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Το LOOM παρουσιάζεται στις 3, 4, 5, 10, 11 και 12 Φεβρουαρίου στις 9:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη) και συνδυάζει μεταβαλλόμενες κατασκευές με σύγχρονο χορό, λόγο, σύνθεση ήχου και διαδραστικές βιντεοπροβολές, είναι δηλαδή μια διαμεσική παράσταση. Μαρτυρίες, υλικά και σώματα των δημιουργών, των χορευτριών και των μελών της ομάδας πλέκονται μαζί συνθέτοντας μια συλλογική βιογραφία.

Με σπουδές στην αρχιτεκτονική, τον χορό και τις εικαστικές τέχνες, οι Αργύρης Αγγελή και Κυριακή Νασιούλα έχουν υφάνει στην κοινή τους πορεία έργα, στα οποία οι παραστατικές τέχνες συνομιλούν με την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, το βίντεο αρτ και την περφόρμανς, συχνά ενσωματώνοντας τη συμμετοχή του κοινού. Η δουλειά τους έχει παρουσιαστεί σε εμβληματικά κέντρα πολιτισμού στη Βιέννη (Architekturzentrum), το Λονδίνο (Whitechapel Gallery) έως και την Κρακοβία (Biennial of Interior Design).

Στο LOOM, σε συνεργασία με μια ομάδα νέων δημιουργών, το δυναμικό ντουέτο του GesamtAtelier αντλεί έμπνευση από τη λαογραφία και την παράδοση του ελληνικού γεωγραφικού χώρου και μελετά τον αργαλειό ως εργαλείο παραγωγής έργων αλλά και κοινωνικών συνθηκών. Αντιλαμβάνεται το υφαντό ως φορέα ιστορίας, έναν καμβά πάνω στον οποίο πανανθρώπινα και προσωπικά μοτίβα της ζωής παίρνουν χρώμα και σχήμα.

Το έργο πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του επιτυχημένου κύκλου εκδηλώσεων Χορός@Μegaron Underground.

Φωτογράφοι: Αλέκος Μπουρελιάς, Χρήστος Μπουρελιάς

Συντελεστές
Σύλληψη-Δημιουργία-Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κυριακή Νασιούλα, Αργύρης Αγγελή
Χορογραφία: Κυριακή Νασιούλα
Σκηνογραφία-Ειδικές κατασκευές: Κυριακή Νασιούλα, Αργύρης Αγγελή
Μουσική σύνθεση: Jeph Vanger
Σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Ελένη Ξυνογαλά, Αργύρης Αγγελή
Διαδραστικός σχεδιασμός/Προγραμματισμός βιντεοπροβολών: Ελένη Ξυνογαλά
Ενδυματολογία: Βασιλική Σύρμα
Σχεδιασμός φωτισμού: Απόστολος Στράντζαλης
Συνδημιουργία/Ερμηνεία: Μίνα Ανανιάδου (χορεύτρια), Θεοδώρα Γεωργακοπούλου (ηθοποιός), Κάντυ Καρρά (χορεύτρια), Δήμητρα Μερτζάνη (χορεύτρια)
Σύμβουλος δραματουργίας: Ηρώ Βασάλου
Κείμενα: Αργύρης Αγγελή
Βοηθός χορογράφου: Αναστασία Βαλσαμάκη
Αναπληρώτρια χορεύτρια: Ιωάννα Καρατέγου
Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Κώτσου
Φωρογράφηση-Κινηματογγράφηση: Αλέκος & Χρήστος Μπουρελιάς / archlabyrinth
Βοηθός παραγωγής: Νεφέλη Φραντσέσκα Βλαχούλη
Βοηθοί κατασκυεών: Ιωάννης Αγγελή, Νίκος Κομιώτης
Λαογραφική έρευνα: Αργύρης Αγγελή, Αγγελική Αγαλιανού
Σύμβουλος υφαντικής τέχνης: Αλεξάνδρα Μπίσσα
Ερμηνεία κλαρίνου (ηχογράφηση): Χρήστος Αναστασιάδης

Info
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διάρκεια: 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: 10 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 15 €
Eισιτήρια: 210 72 82 333 και Online