Ο «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη ανεβαίνει στο Εθνικό

matomenos-gamos Ανδρέας Σιμόπουλος
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Μια κοινωνία με ακλόνητους δεσμούς. Μια Νύφη που ανήκει σε κάποιον άλλον. Ένας πατημένος όρκος. Ένα άλογο που καλπάζει βαθιά μέσα στο σκοτεινό δάσος. Όσο κι αν τρέξει όμως κανείς, μπορεί να ξεφύγει από το αίμα που κυλάει μέσα του; Μπορεί, άραγε, να αποδράσει ποτέ κανείς, από τον εαυτό του;

Εμπνευσμένος από ένα πραγματικό έγκλημα της εποχής του, και στο κατώφλι ενός βίαιου Εμφυλίου, ο «Ματωμένος Γάμος» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα είναι η συγκλονιστική ιστορία ενός πάθους και ταυτόχρονα ένα παράφορο τραγούδι που μιλά με τρόπο σπαραχτικό για την ελευθερία, τον έρωτα και τον θάνατο.

Ανδρέας Σιμόπουλος

«Τόσον καιρό κρυβόντουσαν ο ένας από τον άλλον αλλά στο τέλος νίκησε το αίμα» λέει ο σπουδαίος Ισπανός ποιητής.

Η σκηνοθέτις Μαρία Μαγκανάρη, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε τροχιά δημιουργικής προσέγγισης των κλασικών του σύγχρονου θεάτρου, εκκινεί από τη φράση αυτή για να βουτήξει στον πυρήνα του αριστουργήματος του Λόρκα, αναδεικνύοντας ένα διαχρονικό ερώτημα:
Ανδρέας Σιμόπουλος
«Είναι οι επιλογές μας στη ζωή αληθινά δικές μας ή τις κουβαλάμε στο αίμα μας σαν το χρώμα των μαλλιών και των ματιών μας; Μπορούμε τελικά να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε;».

Ανδρέας Σιμόπουλος

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 11 Φεβρουαρίου στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου (Κτήριο Τσίλλερ).

Ανδρέας Σιμόπουλος

'Ακρως λυρικός, με τον αισθησιασμό και την υπερβατική τόλμη που υπαγορεύει η μεγάλη ποίηση και με φόντο την τραχύτητα του ανδαλουσιανού τοπίου, ο Λόρκα ενσωματώνει στον «Ματωμένο Γάμο» τελετουργικά που σε όλους τους πολιτισμούς συνοδεύουν τις κομβικές στιγμές της ανθρώπινης παρουσίας στη γη: ένα νανούρισμα, τραγούδια γάμου, μοιρολόγια, τον κύκλο της ζωής. Μια ιχνηλάτηση όλης της ανθρώπινης περιπέτειας από τη ζωή στον θάνατο με τρόπο που συγκινεί. Η σκηνοθεσία εισέρχεται με ανανεωτική πνοή στο ποιητικό στερέωμα του συγγραφέα, εξερευνώντας το πώς μπορεί να μεταφραστεί σκηνικά ο τολμηρός λυρισμός του έργου.

Ανδρέας Σιμόπουλος

Τη μετάφραση υπογράφει η Έφη Γιαννοπούλου, τα σκηνικά επιμελείται η Κλειώ Μπομπότη, τα κοστούμια ο 'Αγγελος Μέντης, τη μουσική η Μάρθα Μαυροειδή και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.

Ανδρέας Σιμόπουλος
Ερμηνεύουν: Βαγγέλης Αμπατζής, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Νόνη Ιωαννίδου, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Πέτρος Μάλαμας, Νικόλας Παπαγιάννης, Γιάννης Σιαμσιάρης, Μαρία Σκουλά.

Ανδρέας Σιμόπουλος
Info
Τετάρτη, Κυριακή στις 19:30. Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών, ο προγραμματισμός της πρεμιέρας και των παραστάσεων ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Σάββατο, Κυριακή & επίσημες αργίες: Γενική Είσοδος 18€
Τετάρτη & Πέμπτη: Γενική Είσοδος 15€
Παρασκευή: Γενική Είσοδος 13€

Από 11.02.2022
Κτήριο Τσίλλερ-Σκηνή «Νίκςο Κούρκουλος»