Αλκίνοος Δωρής: «Θα πορευτούμε, ψάχνοντας την αγάπη και το συναίσθημα»

alkinoos-doris
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Ο σκηνοθέτης της παράστασης «Το καθημερινό τραγούδι του απείρου» μάς μιλά για τη δουλειά του, τα βήματα προς τη δημιουργία, το θέατρο και την έννοια του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας μελέτησα βίντεο με αγαπημένους μου σκηνοθέτες και κατάλαβα πως αυτό που με απασχολεί καλλιτεχνικά είναι η θέση του ανθρώπου μέσα σε μια παράσταση και σε μια σκηνοθεσία. Λειτουργώ ηθοποιοκεντρικά από την άποψη ότι το δημιούργημά μου εξελίσσεται και απλώνει τις ρίζες του μέσω του ηθοποιού. Οι «κατακτήσεις» έρχονται βήμα - βήμα στις πρόβες, όπως ένας άνθρωπος που μεγαλώνει και είναι έτοιμος να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο και, στη δική μας περίπτωση, να «φτάσει» στην παράσταση.

Αυτό είναι η δουλειά μας. Μ’ ενδιαφέρει απόλυτα η αναγκαιότητα και η λειτουργία των πραγμάτων που φτιάχνουν μια παράσταση και αυτό φυσικά έρχεται μέσα από την ανθρώπινη φωνή. Θέλει πολύ χρόνο και κόπο για να κατανοήσεις, πχ., ότι αυτό που έλεγε ο Γκροτόφσκι για το φτωχό θέατρο, σήμαινε στην πραγματικότητα ακριβώς το αντίθετο. Φτωχό στα τεχνάσματα που «κουμπώνουν» σε μια παράσταση και πάμπλουτο στα εκφραστικά μέσα των ηθοποιών που καλλιεργούνται βήμα - βήμα.

Αυτό δεν είναι αυτονόητο, καθώς βλέπουμε ότι στο ελληνικό θέατρο συμβαίνει κυρίως το αντίθετο: σκηνοθεσίες έξω από την κατανόηση της ανθρώπινης εμπειρίας. Το θέατρο είναι ανθρωπολογική τέχνη και κατά τη γνώμη μου μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να ερμηνεύεται.

Ο χρόνος είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Στην διαδικασία της παραγωγής μιας παράστασης, πρέπει η ροή των προβών να είναι πυκνή, χωρίς να εξαντλεί τους ανθρώπους που εργάζονται μέσα σε αυτήν. Σαν Loxodox προσπαθούμε πάντα να δημιουργούμε ένα περιβάλλον υγείας και ασφάλειας με τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε.

Πρώτα πρέπει να είσαι καλός συνεργάτης κι έπειτα καλός ηθοποιός ή σκηνοθέτης. Είναι πράγματα τα οποία πηγαίνουν μαζί, διότι είναι μια ομαδική εργασία. Δεν μοιάζει, ας πούμε, με τη ζωγραφική ή την ποίηση ή την λογοτεχνία,  όπου μπορείς να έχεις όποια συμπεριφορά θέλεις.

Νομίζω πως με αυτό θα πορευτούμε, ψάχνοντας την αγάπη και το συναίσθημα.