Μεγάλη επιτυχία για την πρεμιέρα του «Πλατόνοφ» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

platonof
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Χατζηαλέξης, η Διευθύντρια Πολιτισμού Ευαγγελία Μπαφούνη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Νίκος Διαμαντής.

Με μεγάλη επιτυχία και εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού, πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του «Πλατόνοφ» του Άντον Τσέχωφ στην κατάμεστη κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σε σκηνοθεσία του κορυφαίου Ρώσου σκηνοθέτη Adolf Shapiro, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Χριστοδούλου, Παναγιώτα Βλαντή και Όμηρο Πουλάκη, σε έναν πολυμελή θίασο δεκατριών εξαιρετικών ηθοποιών.

Προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήριά σας.

Στο πρώιμο αυτό έργο που βρέθηκε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα χωρίς τίτλο, οπότε καταχωρήθηκε με το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα, υπάρχουν ήδη τα κυρίαρχα θεματικά μοτίβα που θα απασχολήσουν τον Τσέχωφ στην ωριμότητά του.

Η άφιξη του Πλατόνοφ αναστατώνει την θερινή ραστώνη των καλεσμένων της χήρας Άννα Πετρόβνα, ξυπνώντας απαγορευμένα πάθη, αλλά και το υπαρξιακό ρίγος για το μάταιο και το φευγαλέο της ζωής. Ένα έργο μυστηριώδες, όπου το υψηλό και το ποταπό, το κωμικό και το τραγικό, διαρκώς συνυπάρχουν, αλλά και συμπλέκονται άρρηκτα.
Ο διάσημος και πολυβραβευμένος Adolf Shapiro (Άντολφ Σαπίρο), ήταν μαθητής και διάδοχος της Maria Knebel, η οποία με τη σειρά της, ήταν μαθήτρια και διάδοχος του Konstantin Stanislavsky. Η παγκόσμια φήμη του Shapiro οφείλεται κυρίως στη μελέτη, την ερμηνεία και τη σκηνοθεσία του πάνω στα έργα του Άντον Τσέχωφ.

«Έχω ανεβάσει κείμενα του Τσέχωφ σε πολλές γλώσσες και σε πολλές χώρες. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που θα καταπιαστώ με το χρονολογικά παλαιότερο δείγμα του ταλέντου του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα», δήλωσε ο σπουδαίος σκηνοθέτης. Ο Adolf Shapiro έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα μας και έχει παραδώσει θεατρικά σεμινάρια, σε πολλούς Έλληνες ηθοποιούς ως δάσκαλος του θεάτρου.

«Ελπίζω ότι από αυτό το πρώτο έργο του Τσέχωφ, το οποίο εμπεριέχει όλα τα θέματα τα οποία ο συγγραφέας αναπτύσσει στα επόμενα έργα του, θα προκύψει μια παράσταση - αφιέρωμα στον Τσέχωφ, μια δουλειά πάνω στη θεματολογία του.

Μένει και να σκεφτούμε γιατί ο τίτλος του έργου «Πλατόνοφ» εμπεριέχει το όνομα του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου της αρχαιότητας. Υπάρχουν πολλά ακόμα αινίγματα σε αυτό το έργο και με την παράσταση μας θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά», σημείωσε επίσης ο Adolf Shapiro. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο Νικίτα Μιχάλκοφ εμπνευσμένος από το νεανικό έργο του Άντον Τσέχωφ, το 1977 σκηνοθετεί την ταινία «Μηχανικά πιάνα», και μεταφέρει τον μικρόκοσμο του κορυφαίου θεατράνθρωπου στη μεγάλη οθόνη. Ο Μιχάλκοφ καταφέρνει να δημιουργήσει μία από τις πολυτιμότερες ταινίες του ρωσικού κλασσικού κινηματογράφου.

Info
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Παραστάσεις έως 28 Απριλίου 2024
Τετάρτη & Κυριακή 19.00,Πέμπτη, Παρασκευή 21.00,Σάββατο 17.30 & 21.00
Διάρκεια παράστασης 135 λεπτά (με το διάλειμμα)