Βάλια Παπαχρήστου: «Η Τέχνη υπάρχει για να φωτίσει το βάθος της ύπαρξης μας»

ixni-tis-antigonis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΜΑΙΟΥ 2022

H Βάλια Παπαχρήστου για την καλλιτεχνική της πορεία, το μέλλον και φυσικά τη συμμετοχή της στην παράσταση «Ίχνη της Αντιγόνης» που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

H Βάλια Παπαχρήστου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή και έπειται πήγε στο Λονδίνο για τις ανάγκες του  μεταπτυχιακού της με αντικείμενο τις advanced performance studies, στο Laban Centre. Η πορεία της προδιαγράφτηκε νωρίς αφού από μικρή ήθελε πολύ να ασχοληθεί με τον χορό. Όπως λέει και η ίδια αναφερόμενη στην αφορμή που της έδειξε τον δρόμο: «Δεν ήταν μια μεμονωμένη στιγμή. Προοδευτικά, όσο χόρευα, συνειδητοποιούσα πόσο κοντά βρίσκονται οι τέχνες του Θεάτρου και του Χορού. Οργανικά ένιωθα πόσο η λέξη οδηγεί στην κίνηση και η κίνηση στη λέξη».

Αναφερόμενη στις επιρρόες της, υπογραμμίζει ως μεγαλύτερη την Πίνα Μπάους. «Είναι η πρώτη, νομίζω, που ονειρεύτηκε  το ανθρώπινο σώμα σαν ένα μεγάφωνο του μύχιου εσωτερικού κοσμου προς τον Έξω και έδειξε ότι η σκηνική εκφραστικότητα του σώματος χρειάζεται Κίνηση και Λόγο ταυτόχρονα για να μιλήσει για την  ανθρώπινη ύπαρξη και τον δαιδαλώδη σύγχρονο κοσμο».

Στην παρούσα φάση συμμετέχει στην παράσταση «Τα  Ίχνη της Αντιγόνης» της Χριστίνας Ουζουνίδου, εξηγώντας πως πρόκειται για μια ποιητική μεταγραφή του μύθου της Αντιγόνης.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο, μας εξηγεί η Βάλια Παπαχρήστου «είναι γραμμένο με μια απόλυτα ποιητική γραφή και, χρησιμοποιώντας τη μορφή της Αντιγόνης, μπαίνει βαθιά σε αυτά ακριβώς τα ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα. Τι σημαίνει το "φύλο";  Είναι μια κατασκευή ή μια ουσία; Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα; Πως αναπνέει  η γυναικεία υπόστασή, η γυναικεία, -η ανθρώπινη- Ψυχή, μεσα από όλους αυτούς τους προδιαγεγραμμένους "ρόλους" και προβολές, τις οποίες φορτωνόμαστε όλες οι γυναίκες από πολύ νεαρή ηλικία; Το έργο δεν μένει όμως μόνο σε ζητήματα που αφορούν τη γυναικεία ταυτότητα. Μπαίνει σε βαθιά ερωτήματά και αυτό το κάνει με τρόπο απόλυτα ποιητικό και ταυτόχρονα απόλυτα αιχμηρό γύρω από το θέμα της Εξουσίας και της Βίας. Μιλάει τα αμίλητα για όλα αυτά που η Ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου έχει μάθει να αποδέχεται σιωπηλά».

Αφήνοντας πίσω την περίοδο της καραντίνας που την βίωσε ως «μια ραγδαία ελάττωση του καθημερινού ρυθμού, από την φοβερή επιτάχυνση μιας υπερδραστήριας καθημερινότητας, στην βραδύτητα και στην απόλαυση των παραμικρών όμορφων καθημερινών στιγμών», η καλλιτέχνιδα βρίσκεται σε φάση έντονης δραστηριότητας «σε όλα τα πεδία που αγαπώ». Παράλλληλα, αφήνει περισσότερο χρόνο στην απόλαυση των «μικρών» πραγμάτων και ονειρεύεται περισσότερα ταξίδια.

Αναφερόμενη στις δύσκολες περιόδους που ζούμε ως χώρα, ως παγκόσμια κοινότητα και ατομικά, σημειώνει:

«Ζωντανοί πάντα θα είμαστε, αλλά το ζήτημα είναι ακριβώς αυτό: τι ορίζουμε ως Ζωή. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που καλωσορίζει το βάθος της σκέψης, από οποιοδήποτε χώρο κι αν προέρχεται. Η ρηχότητα και η ανάγκη γρήγορων αποτελεσμάτων επικρατούν. Χρειαζόμαστε στοχασμό, και στην Τέχνη και παντού. Στοχασμό, συλλογικότητα και ειλικρίνεια. Η Τέχνη υπάρχει για να φωτίσει το βάθος της ύπαρξης μας. Πώς θα ασχοληθούμε με το βάθος της ύπαρξης μας, όταν κυνηγάμε μόνο την εικόνα μας;  Δε χρειαζόμαστε απαραίτητα περισσότερα έργα, αλλά πιο βαθιά έργα. Πιο βαθιά σκέψη και ειλικρίνεια, με τον εαυτό μας πρώτα. Και πιο πολλή απαίτηση, από το κράτος, αλλά κι από εμάς τους ίδιους, την καλλιτεχνική κοινότητα, να φτιάξουμε πλατφόρμες συνεργασιών  και κανάλια βαθιάς συζήτησης μεταξύ μας. Αλλιώς θα φτιάχνουμε έργα "πυροτεχνήματα" και θα ναρκώνουμε τον εαυτό μας και το κοινό με πονήματα "νεκροζώντανα"».

Καταλήγοντας μοιράζεται μαζί μας το όνειρό της «να χρηματοδοτηθεί σοβαρή ερευνητική δουλειά στην Τέχνη, κυρίως από κρατικούς και όχι ιδιωτικούς φορείς. Μιλάω για κέντρα συνεργασίας καλλιτεχνών, όχι με άξονα το παραστασιακό αποτέλεσμα, αλλά τη διερεύνηση των μέσων και των τρόπων δουλειάς».

Info
Ίχνη της Αντιγόνης
Θέατρο Νέου Κόσμου / Κεντρική Σκηνή
Από 19 έως 29 Μαΐου 2022
Διάρκεια Παράστασης : 75 λεπτά

Τετάρτη 25/5 στις 21:15, Πέμπτη 19/5 & 26/5 στις 21:15, Παρασκευή 20/5 & 27/5 στις 21:15, Σάββατο 21/5 & 28/5 στις 21:15, Κυριακή 22/5 & 29/5 στις 21:15
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 20€, Μειωμένο 17€
Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται

Πρεμιέρα: 19 Μαΐου 2022

Η ομάδα του clickatlife