Αυτό είναι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2024 στο Ηρώδειο

epidauros
ΤΡΙΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Δείτε αναλυτικά τα πολιτιστικά δρώμενα.

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ 

OΠΕΡΑ / ΑΝΑΒIΩΣΗ 

1, 2, 6, 11 Ιουνίου 

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ – HUGO DE ANA 

Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι 

Το πρόγραμμα του Ηρωδείου ανοίγει και φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή, που παρουσιάζει μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, την Τόσκα του Πουτσίνι, με τη συμμετοχή πρωταγωνιστών διεθνούς ακτινοβολίας.  

Η Τόσκα του Ούγκο ντε Άνα (αναβίωση σκηνοθεσίας από την Κατερίνα Πετσατώδη) είναι συναρπαστική, δραματική και απολύτως συνεπής στο πνεύμα του συνθέτη, καθώς και στο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται το λιμπρέτο. Τα εντυπωσιακά σκηνικά –ένας τεράστιος Εσταυρωμένος, μια ιερή τράπεζα, ένα εργαστήρι ζωγραφικής– πλαισιώνονται από θεαματικές προβολές μνημείων της Ρώμης, θρησκευτικών συμβόλων, αλλά και βίντεο που δίνουν μια κινηματογραφική διάσταση στην παραγωγή. 

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός • Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια Ούγκο ντε Άνα • Αναβίωση σκηνοθεσίας Κατερίνα Πετσατώδη • Σχεδιασμός προβολών Sergio Metalli – Ideogamma SRL • Φωτισμοί Vinicio Cheli • Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος • Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Κωνσταντίνα Πιτσιάκου • Ερμηνεύουν Φλόρια Τόσκα Lise Lindstrom (1/6 και 6/6) / Cellia Costea (2/6 και 11/6), Μάριο Καβαραντόσι Riccardo Massi (1/06 και 6/6) / Carl Tanner (2/6 και 11/6), Βαρόνος Σκάρπια Τάσης Χριστογιαννόπουλος (1/6 και 6/6), Γιάννης Γιαννίσης (2/6 και 11/6), Τσέζαρε Αντζελότι Τάσος Αποστόλου, Νεωκόρος Πέτρος Μαγουλάς, Σαρόνε / Δεσμοφύλακας Βαγγέλης Μανιάτης, Ένας βοσκός Εβίτα Χιώτη, Σπολέτα Γιάννης Καλύβας • Με μονωδούς, την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 

13 Ιουνίου  

ANOHNI  and the Johnsons 

It’s time to feel what’s really happening ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ 

Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, η ANOHNI παρουσιάζει μια σειρά από συναυλίες με τους Johnsons, μαζί με εννέα μουσικούς μεταξύ των οποίων οι Julia Kent (τσέλο), Maxim Moston (βιολί), Doug Wieselman (πολυοργανίστας), Gael Rakotondrabe (πιάνο), Leo Abrahams (κιθαρίστας) και Jimmy Hogarth (κιθαρίστας/παραγωγός). Ανταποκρινόμενη σε μια περίοδο αναταραχής, η ANOHNI θέτει την εξής πρόκληση: Ήρθε η ώρα να νιώσουμε τι πραγματικά συμβαίνει. 

Γεννημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο και μεγαλωμένη στο Άμστερνταμ και την Καλιφόρνια, η ANOHNI μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στα τέλη της εφηβείας της, όπου σχημάτισε το συγκρότημά της The Johnsons το 1998 και χάραξε μια μοναδική πορεία ως καλλιτέχνις με έμφαση σε ανιμιστικά και οικο-φεμινιστικά θέματα. Το μουσικό ταξίδι της ANOHNI κινείται μεταξύ πολλών ειδών – από electronic experimental μέχρι avant-classical, dance και soul. Καθιερώθηκε στη διεθνή μουσική σκηνή με το άλμπουμ I Am a Bird Now (2005), που κέρδισε το βρετανικό βραβείο Mercury. Έκτοτε έχει κυκλοφορήσει τα άλμπουμ The Crying Light (2009), Swanlights (2010) και τις live ηχογραφήσεις Cut the World (2012) και TURNING (2014). Το 2016, κυκλοφόρησε το έντονα πολιτικό ηλεκτρονικό άλμπουμ HOPELESSNESS, σε παραγωγή των Hudson Mohawke και Daniel Lopatin, που ξεχώρισε ως ένα από τα δέκα κορυφαία άλμπουμ της χρονιάς σύμφωνα με τους New York Times. Την ίδια χρονιά, ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για την περιβαλλοντολογική ελεγεία «Manta Ray», που ακούστηκε στην ταινία Racing Extinction (σκην. Louie Psihoyos, 2015). 

Με το έκτο στούντιο άλμπουμ της, με τίτλο My Back Was A Bridge For You To Cross (2023), η ANOHNI εστιάζει και πάλι στις κοινωνικές κατασκευές, την πνευματικότητα και τη σχέση μας με τη «βιόσφαιρα». Ο δίσκος διακρίθηκε ως «άλμπουμ της χρονιάς» από το New Yorker. 

Σε μια δύσκολη συνθήκη σαν τη σημερινή, η καλλιτέχνις αναδεικνύει τη σημασία του θάρρους, της ανθεκτικότητας, της ταπεινότητας και της ειλικρίνειας σε ένα περίπλοκο και μερικές φορές οδυνηρό τοπίο. «Για μένα, δεν υπάρχει ουράνια ανάπαυλα. Η δημιουργία είναι ένα φασματικό και θηλυκό συνεχές· ο άνθρωπος παραμένει αναπόσπαστο μέρος της Φύσης». 

Παραγωγή Supernova Productions 

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 

15 Ιουνίου 

EMANUEL AX – ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΒΑΚΟΣ – YO-YO MA  

Έργα Μπετόβεν 

Τρεις σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής, τρεις κορυφαίους σολίστες με ασύγκριτη τεχνική και ερμηνευτική δεινότητα θα έχουμε το προνόμιο να παρακολουθήσουμε φέτος στη σκηνή του Ηρωδείου.  

Ιμάνιουελ Αξ, Λεωνίδας Καβάκος και Γιο-Γιο Μα τα τελευταία χρόνια παίζουν μαζί γεμίζοντας ασφυκτικά τις σπουδαιότερες αίθουσες παγκοσμίως, και έχουν ηχογραφήσει ήδη τρεις δίσκους με έργα Μπετόβεν, σε μια εξαιρετικά ευτυχή για το μουσικόφιλο κοινό συνεργασία – που απ’ ό,τι φαίνεται είναι εξίσου απολαυστική και για τους ίδιους.  

Μια μαγική συνάντηση που θα μας δώσει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουμε τρεις ιδιοφυείς ερμηνευτές σε μια υψηλής πνοής δημιουργική συνομιλία. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 

17 Ιουνίου 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 

Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας  

Σε μια μυθική καριέρα που εκτείνεται σε επτά δεκαετίες, ο Μίμης Πλέσσας, πολυσχιδής συνθέτης, βιρτουόζος πιανίστας και μαέστρος, έχει συνθέσει μελωδίες και τραγούδια που άφησαν εποχή, μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, τζαζ, όπερα αλλά και κλασική μουσική. 

Δημιουργός γενναιόδωρος και δοτικός, ανέδειξε πολλούς μεγάλους τραγουδιστές (Νάνα Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιάννης Πουλόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Ρένα Κουμιώτη κ.ά.) και καθόρισε το έντεχνο και λαϊκό τραγούδι με την πλούσια συμβολή του στη δισκογραφία, η οποία του οφείλει επίσης τον πιο εμπορικό ελληνικό δίσκο που κυκλοφόρησε ποτέ: ο Δρόμος, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, έχει 4.000.000 πωλήσεις από το 1969.  

Στον κινηματογράφο, τα τραγούδια του Πλέσσα, από τις Θαλασσιές τις χάντρες μέχρι το Βρέχει φωτιά στη στράτα μου, ταυτίστηκαν με τις πιο λαμπερές στιγμές του ελληνικού σινεμά και τραγουδιούνται ακόμα.  

Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν στη συναυλία του Ηρωδείου πλειάδα αγαπημένων καλλιτεχνών, μαζί με την Ορχήστρα Μίμης Πλέσσας και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. 

Καλλιτεχνική επιμέλεια Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα • Σκηνοθετική επιμέλεια Ελεάνα Πλέσσα • Προσκεκλημένοι σολίστ Γιώργος Χατζηνάσιος, Στέφανος Κορκολής • Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ / Διευθύνει ο Γιώργος Αραβίδης • Ορχήστρα Μίμης Πλέσσας: Γιώργος Παχής μπουζούκι, υπεύθυνος ορχήστρας, Χρήστος Βιδινιώτης μπουζούκι, Νίκος Καλαντζάκος πιάνο, Γιάννης Καλκάνης τύμπανα, Νίκος Καρατζάς μελωδικά κρουστά, Χρήστος Περτσινίδης κιθάρα, Γιάννης Πλαγιαννάκος κοντραμπάσο, Δήμος Πολυμέρης ακορντεόν, Δημήτρης Χουντής σοπράνο σαξόφωνο • Ερμηνεύουν (αλφαβητικά) Βασιλική Καραγιάννη, Σπύρος Κλείσσας, Σοφία Μανουσάκη, Πέννυ Μπαλτατζή, Δημήτρης Μπάσης, Τάσης Χριστογιαννόπουλος • Επιμέλεια ορχήστρας Μίμης Πλέσσας • Ενορχηστρώσεις Μίμης Πλέσσας, Σάμυ Ελγκαζάρ, Γιώργος Παχής • Σχεδιασμός φωτισμού Νίκος Συρίγος • Σχεδιασμός ήχου Μιχάλης Συγλέτος, Δημήτρης Χατζάκης 

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 

18 Ιουνίου 

PHILHARMONIA ORCHESTRA – SANTTU-MATIAS ROUVALI – PATRICIA KOPATCHINSKAJA  

Έργα Γκλίνκα, Στραβίνσκι και Τσαϊκόφσκι 

Η περίφημη Philharmonia του Λονδίνου, από τις σπουδαιότερες ορχήστρες παγκοσμίως, έρχεται στο Ηρώδειο υπό τη διεύθυνση του επικεφαλής μαέστρου της, του Φινλανδού Σάντου-Ματίας Ρόουβαλι, που ανέλαβε το 2021, σε ηλικία μόλις 35 ετών, μια θέση από την οποία έχουν περάσει στο παρελθόν θρύλοι όπως ο Τοσκανίνι, ο Κάραγιαν και ο Μούτι. Τον δυναμισμό και τη φρεσκάδα της προσέγγισης του Ρόουβαλι συμπληρώνει ιδανικά το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της σολίστ του βιολιού Πατρίσια Κοπατσίνσκαγια, που θεωρείται το enfant terrible της κλασικής μουσικής για τις αντισυμβατικές και γεμάτες πάθος ερμηνείες της. 

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 

21 Ιουνίου – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΡΤ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 

Στις 21 Ιουνίου, όπως κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με την καθιερωμένη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Στο πόντιουμ, ο διεθνώς βραβευμένος και καταξιωμένος μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου. 

ΧΟΡΟΣ 

25 Ιουνίου  

ANNE TERESA DE KEERSMAEKER, MESKEREM MEES, JEAN-MARIE AERTS, CARLOS GARBIN / Rosas 

EXIT ABOVE – after the tempest  

Από τις σημαντικότερες δημιουργούς του σύγχρονου χορού, η Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ επιστρέφει στο Ηρώδειο με την ομάδα της Rosas για να μας παρουσιάσει το EXIT ABOVE, το νέο της έργο που έχει αποθεωθεί από τους κριτικούς σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης (Αβινιόν, Βιέννη, Ρώμη).  

Πρόκειται για μια χορογραφία για δεκατρείς περφόρμερ με ζωντανή μουσική, όπου η οικεία σε όλους μας πράξη του βαδίσματος συναντά τα μπλουζ. Το έργο φωτίζει τον τρόπο που τα μπλουζ «δημιουργούν» την κοινότητα, την αίσθηση του «μαζί», σε μια απαιτητική χορογραφία που κατακλύζει βαθμιαία τη σκηνή με την εκρηκτική της ενέργεια. 

Η Ντε Κέιρσμακερ επιστρατεύει εδώ τον μάγο του ήχου Ζαν-Μαρί Άερτς, τη σαγηνευτική ερμηνεία της Μέσκερεμ Μέις, ανερχόμενης Φλαμανδής τραγουδοποιού αιθιοπικής καταγωγής, και τον κιθαρίστα Κάρλος Γκάρμπιν.  

Χορογραφία Anne Teresa De Keersmaeker • Συνδημιουργία και ερμηνεία Abigail Aleksander, Jean Pierre Buré, Lav Crnčević, José Paulo dos Santos, Rafa Galdino, Carlos Garbin, Nina Godderis, Solal Mariotte, Meskerem Mees, Mariana Miranda, Ariadna Navarrete Valverde, Cintia Sebők, Jacob Storer • Μουσική Meskerem Mees, Jean-Marie Aerts, Carlos Garbin • Μουσικοί επί σκηνής Meskerem Mees, Carlos Garbin • Σκηνογράφος Michel François • Σχεδιασμός φωτισμών Max Adams • Κοστούμια Aouatif Boulaich • Κείμενο και στίχοι Meskerem Mees, Wannes Gyselinck • Δραματουργία Wannes Gyselinck • Διευθυντές πρόβας Cynthia Loemij, Clinton Stringer • Παραγωγή Rosas • Συμπαραγωγή Concertgebouw Brugge (Βέλγιο), De Munt / La Monnaie (Βέλγιο), Internationaal Theater Amsterdam (Ολλανδία), Le théâtre Garonne (Γαλλία), GIE FONDOC OCCITANIE (Le Parvis Tarbes, Scène nationale ALBI Tarn, Le Cratère Alès, Scène nationale Grand Narbonne, Théâtre Garonne) • Με την υποστήριξη του Dance Reflections by Van Cleef & Arpels • Η παραγωγή πραγματοποιείται με τη στήριξη του Tax Shelter της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης του Βελγίου, σε συνεργασία με το Casa Kafka Pictures – Belfius • Η ομάδα Rosas υποστηρίζεται από τη Φλαμανδική Κοινότητα και την Επιτροπή Φλαμανδικής Κοινότητας (VGC) 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 

26 Ιουνίου 

LOREENA MCKENNITT 

The Mask and Mirror – 30th Anniversary Tour 

Η Λορίνα ΜακΚένιτ επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά τις δύο sold-out συναυλίες που άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις το 2019 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η διάσημη Καναδή τραγουδίστρια και συνθέτρια ξεχωρίζει για το χαρακτηριστικό μουσικό της ιδίωμα, που συνδυάζει μουσικές του κόσμου με φολκ στοιχεία από τη Βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Φέτος γιορτάζει με μια ευρωπαϊκή περιοδεία τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του εμβληματικού άλμπουμ της The Mask and Mirror, στο οποίο παντρεύει αριστοτεχνικά την κέλτικη μουσική παράδοση με τους ήχους της Ισπανίας και του Μαρόκου. 

Στη συναυλία της στην Αθήνα, πρώτο σταθμό της περιοδείας της, θα παρουσιάσει αγαπημένα κλασικά τραγούδια της στο πρώτο μέρος, ενώ στο δεύτερο θα ερμηνεύσει ολόκληρο το The Mask and Mirror.  

Caroline Lavelle τσέλο • Brian Hughes κιθάρα • Hugh Marsh βιολί • Dudley Phillips κοντραμπάσο 

Παραγωγή Archangel 

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 

28 Ιουνίου 

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – NEEME JÄRVI 

Ενάτη του Μπετόβεν 

Εκλεκτοί λυρικοί καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας συνεργάζονται με την ΚΟΑ υπό την έμπειρη μπαγκέτα του διάσημου Αμερικανού, εσθονικής καταγωγής, μαέστρου Νέεμε Γιάρβι, για να παρουσιάσουν στο κοινό του Ηρωδείου τη μεγαλειώδη Ενάτη Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Το αθάνατο αυτό αριστούργημα, αναμφίβολα από τις υψηλότερες κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, άλλαξε τον ρου της συμφωνικής μουσικής περισσότερο από κάθε άλλο. Και ως ανυπέρβλητη παρακαταθήκη ομορφιάς και αλήθειας, αποτελεί την πιο ανάγλυφη μουσική έκφραση του ουμανισμού, έργο-σύμβολο ελευθερίας, αξιοπρέπειας και συναδέλφωσης των λαών. 

Μουσική διεύθυνση Neeme Järvi • Σολίστ Camilla Tilling σοπράνο, Aude Extrémo μέτζο-σοπράνο, Barry Banks τενόρος, Andrew Foster-Williams μπάσος • Χορωδίες Χορωδία της ΕΡΤ (Διδασκαλία – Διεύθυνση Μιχάλης Παπαπέτρου), Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων (Διδασκαλία – Διεύθυνση Σταύρος Μπερής), Amadeus Mixed Choir (Διδασκαλία – Διεύθυνση Svilen Simeonov) 

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 

30 Ιουνίου 

CHAMBER ORCHESTRA OF EUROPE – SIMON RATTLE – MAGDALENA KOŽENÁ 

Έργα Ντβόρζακ, Μάλερ, Μπάρτοκ, Σούμπερτ 

Η πολυβραβευμένη Chamber Orchestra of Europe έχει εδώ και δεκαετίες κατακτήσει την κορυφή χάρη στον ξεχωριστό ήχο και τις καθηλωτικές ερμηνείες της. Φέτος το καλοκαίρι περιοδεύει στις μεγαλύτερες σκηνές της Ευρώπης υπό τη διεύθυνση ενός σούπερ σταρ του πόντιουμ, του Βρετανού σερ Σάιμον Ρατλ. Πρόκειται για την τρίτη συνεργασία του Ρατλ με την Ορχήστρα, με την οποία ο χαρισματικός μαέστρος δηλώνει πραγματικά ερωτευμένος. Σολίστ, η διάσημη μεσόφωνος Μαγκνταλένα Κοζενά στα συνταρακτικά Πέντε τραγούδια σε ποίηση Φρ. Ρίκερτ του Γκούσταφ Μάλερ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τα Πέντε ουγγρικά δημοτικά τραγούδια του Μπέλα Μπάρτοκ και το Σκέρτσο Καπριτσιόζο έργο 66 του Αντονίν Ντβόρζακ, ενώ ολοκληρώνεται με ένα απαράμιλλο αριστούργημα, τη «Μεγάλη» Συμφωνία αρ. 9 σε ντο μείζονα του Φραντς Σούμπερτ. 

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 

4 Ιουλίου 

GRAZER PHILHARMONIKER (ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΓΚΡΑΤΣ) – ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΛΕΞΙΑ ΜΟΥΖΑ 

Έργα Στράους, Μότσαρτ, Μάλερ 

Ο Έλληνας μαέστρος Βασίλης Χριστόπουλος ξεκίνησε πριν λίγους μήνες τη θητεία του ως κύριος αρχιμουσικός στην Όπερα και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Γκρατς, αναλαμβάνοντας έτσι τα ηνία ενός από τα ιστορικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης. Το Φεστιβάλ υποδέχεται με πολλή χαρά τον διεθνώς καταξιωμένο μαέστρο και την ορχήστρα «του» μαζί με την εκρηκτική πιανίστρια Αλεξία Μουζά. Τα έργα του προγράμματος αναφέρονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στη μουσική παράδοση της Βιέννης: την απολαυστική Εισαγωγή από τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους διαδέχεται ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα έργα του Μότσαρτ, το Κοντσέρτο αρ. 23 σε λα μείζονα για πιάνο και ορχήστρα. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο σε ένα έργο-ορόσημο του ύστερου μουσικού ρομαντισμού, τη Συμφωνία αρ. 1 του Μάλερ.  

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 

5 Ιουλίου  

STING 

Στην εντυπωσιακή καριέρα του, ο Sting έχει λάβει 17 βραβεία Grammy και έχει πουλήσει 100 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως ως ένας από τους πλέον ξεχωριστούς σόλο καλλιτέχνες στον κόσμο αλλά και ως πρώην επικεφαλής των Police. Τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας και ακτιβιστής, ο Sting έχει λάβει επίσης Χρυσή Σφαίρα, τέσσερις υποψηφιότητες για Oscar, μία υποψηφιότητα για Tony Award και το Century Award του περιοδικού Billboard, ενώ έχει τιμηθεί και από το Kennedy Center. Η υποστήριξή του σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως το Rainforest Fund, η Διεθνής Αμνηστία και το Live Aid αποτελούν ένα μόνο δείγμα της παγκόσμιας επιρροής της τέχνης του. Μαζί με τη σύζυγό του Trudie Styler, ίδρυσε το Rainforest Fund το 1989 για την προστασία των δασών του κόσμου και των αυτοχθόνων πληθυσμών που ζουν εκεί. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.sting.com. 

Στη συναυλία του Ηρωδείου, επίσημη προσκεκλημένη του Sting θα είναι η πολυτάλαντη τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Giordana Angi. 

Παραγωγή High Priority Promotions 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 

8 & 9 Ιουλίου 

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ  

Η δική μας Μεταπολίτευση 

Το Φεστιβάλ τιμά την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας προσκαλώντας τον κορυφαίο Διονύση Σαββόπουλο να δημιουργήσει μια μουσική γιορτή/αφιέρωμα με τραγούδια συνδεδεμένα με τη Μεταπολίτευση, την κατάκτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ελευθερία, την ψυχαγωγία, την καθημερινότητα, την ελπίδα.  

Εστιάζοντας σε μουσικούς σταθμούς της περιόδου 1973-1983 ο Διονύσης Σαββόπουλος σε ρόλο οικοδεσπότη καλεί τους σπουδαίους Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστο Θηβαίο, Μανώλη Μητσιά, Πάνο Μουζουράκη, Γιώργο Νταλάρα και Μαρία Φαραντούρη, να τραγουδήσουν μαζί δικές του επιτυχίες της εποχής αλλά και των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Λοΐζου, Μαρκόπουλου, Μικρούτσικου, Λάγιου κ.ά. 

Με μια μπάντα που αποτελείται από αναγνωρισμένους δεξιοτέχνες μουσικούς, υπό την ενορχήστρωση του Γιώτη Κιουρτσόγλου (και δύο ενορχηστρώσεις του Σταύρου Λάντσια) και τη χορωδία της ΕΡΤ, θα ζήσουμε δυο βραδιές που θα γράψουν ιστορία. 

Τραγουδούν Διονύσης Σαββόπουλος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστος Θηβαίος, Μανώλης Μητσιάς, Πάνος Μουζουράκης, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη • Μουσικοί Γιώτης Κιουρτσόγλου μπάσο, Μιχάλης Καπηλίδης τύμπανα, Σταύρος Λάντσιας πιάνο, keyboards, τύμπανα, Θάνος Σταυρίδης ακορντεόν, Θύμιος Παπαδόπουλος κλαρίνο, σαξόφωνο, φλάουτο, Σάκης Ντοβόλης ηλεκτρική/ακουστική κιθάρα • Συμμετέχει η Xορωδία της ΕΡΤ • Ηχολήπτης Γιάννης Τούντας • Φωτισμοί Περικλής Μαθιέλης • Σκηνική επιμέλεια Αγγέλα Κάτρη • Παραγωγή Well Art Live 

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 

10 Ιουλίου 

THE PHILHARMONIC BRASS – PHILIPPE AUGUIN 

Έργα Γκέρσουιν, Γουίλιαμς, Μορικόνε, Σοστακόβιτς, Βέρντι, Μασκάνι, Ντβόρζακ 

Αποτελούμενη αποκλειστικά από χάλκινα και κρουστά, η ορχήστρα Philharmonic Brass δημιουργήθηκε το 2023 από μέλη των Φιλαρμονικών της Βιέννης και του Βερολίνου. Επιφανείς μουσικοί τριών γενεών, κορυφαίοι στο είδος τους, ενώνουν το πάθος και τις δυνάμεις τους με στόχο να εξελιχθούν και να προσφέρουν στο κοινό μια πρωτόγνωρη εμπειρία ακρόασης. 

Με τον γνώριμο του ελληνικού κοινού Φιλίπ Ογκέν στο πόντιουμ, στη συναυλία του Ηρωδείου η ορχήστρα θα ερμηνεύσει δημοφιλείς μελωδίες από τον κινηματογράφο αλλά και το κλασικό ρεπερτόριο. 

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 

12 Ιουλίου 

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ – KHATIA BUNIATISHVILI 

Έργα Τσαϊκόφσκι και Μπάρτοκ 

Χάρη σε έναν φλογερό συνδυασμό ταλέντου, δεξιοτεχνίας, εκφραστικότητας και λάμψης, η Γεωργιανή σούπερ σταρ του πιάνου Κάτια Μπουνιατισβίλι έχει πάντα την ικανότητα να μαγεύει το ακροατήριό της όπου και αν εμφανίζεται, ερμηνεύοντας έργα υψηλών απαιτήσεων και προσφέροντας αναγνώσεις αυθεντικού πάθους και έμπνευσης. Φέτος την υποδεχόμαστε στο Ηρώδειο, για να ερμηνεύσει το δημοφιλέστερο ίσως κοντσέρτο για πιάνο όλων των εποχών, το Πρώτο του Τσαϊκόφσκι. Συνοδοιπόροι της στον μελωδικό κόσμο του ρομαντικού συνθέτη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ο καταξιωμένος αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός, θα μετατραπούν οι ίδιοι σε... σολίστες στο περίφημο Κοντσέρτο για ορχήστρα του Μπέλα Μπάρτοκ, το πιο εντυπωσιακό συμφωνικό έργο του Ούγγρου πρωτοπόρου, που σφύζει από ζωντάνια και χορευτική διάθεση, αγγίζοντας τα όρια του παροξυσμού. Μια βραδιά που υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις! 

Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – Κρατική Ορχήστρα Αθηνών 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 

14 Ιουλίου 

ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ 

50 καλοκαίρια και χειμώνες 

Τη μοναδική Τάνια Τσανακλίδου υποδέχεται η σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού στις 14 Ιουλίου, σε μια ξεχωριστή βραδιά του φετινού Φεστιβάλ. Η ερμηνεύτρια φέρνει στο σήμερα τους θησαυρούς μιας 50χρονης δισκογραφίας με τις μελωδίες που καθόρισαν την πορεία της. 

Στη μουσική παράσταση που θα επιμεληθεί η ίδια, η ροή των τραγουδιών θα ακολουθεί τόσο την κοινωνικοπολιτική συνθήκη στην οποία γεννήθηκαν όσο και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της Τσανακλίδου στο πέρασμα των χρόνων. Έτσι, η χούντα, η Μεταπολίτευση, οι μπουάτ της Πλάκας, ο Ξυλούρης, ο Μαρκόπουλος και ο Λεοντής συναντούν επί σκηνής το πέρασμα της Τάνιας Τσανακλίδου από το Θέατρο Τέχνης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, τον Γιάννη Σπανό και τον Μορμόλη, τον Τσάρλι Τσάπλιν, την Edith Piaf, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Μιχάλη Δέλτα κ.ά. 

Διεύθυνση ορχήστρας – Ενορχηστρώσεις Νεοκλής Νεοφυτίδης • Εκτέλεση παραγωγής Γιάννης Περίδης 

Οι υπόλοιποι συντελεστές θα ανακοινωθούν. 

Παραγωγή Celestial Arts & Entertainment Productions 

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 

16 Ιουλίου 

JAKUB JÓZEF ORLIŃSKI ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  

IL POMO D’ORO  

Beyond 

O Πολωνός πολυβραβευμένος κόντρα τενόρος Γιάκουμπ Γιοζέφ Ορλίνσκι έρχεται στο Ηρώδειο για να κατακτήσει το ελληνικό κοινό όχι μόνο με τη φωνή του, που έχει χαρακτηριστεί η «πιο απόκοσμα όμορφη στον πλανήτη», αλλά και με τη χαρισματική παρουσία του ως breakdancer. Μαζί με τους εξωστρεφείς και ακτιβιστές Il Pomo d’Oro, το καταξιωμένο σύνολο που ιδρύθηκε το 2012 από φημισμένους δεξιοτέχνες στον τομέα της ιστορικής μουσικής ερμηνείας, αποθεώνονται σε sold-out ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο μυώντας μια νέα γενιά ακροατών στην παλαιά μουσική. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζωντανά μαγνητοσκοπημένη ερμηνεία του Ορλίνσκι στην άρια «Vedrò con mio diletto» του Βιβάλντι (Αιξ-αν-Προβάνς, 2017) αριθμεί πάνω από 11.000.000 προβολές στο YouTube. Με το Beyond παρουσιάζουν συνθέσεις του πρώιμου μπαρόκ, πολλές από τις οποίες παίζονται σπάνια, σε μια από τις πιο πολυαναμενόμενες και αντισυμβατικές βραδιές του φετινού προγράμματος. 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 

18 Ιουλίου 

CHARLES LLOYD SKY QUARTET 

Καλεσμένη η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ 

Ο μυθικός τζαζίστας Τσαρλς Λόιντ επιστρέφει στην Ελλάδα για να μοιραστεί ξανά τη σκηνή με τη Μαρία Φαραντούρη, μιάμιση δεκαετία μετά το ιστορικό «Athens Concert», που καθήλωσε τους θεατές στο Ηρώδειο το 2010 και λίγο αργότερα κυκλοφόρησε σε δίσκο με τεράστια επιτυχία. 

Ο μεγάλος Αμερικανός σαξοφωνίστας και συνθέτης, που μόλις γιόρτασε τα 86α γενέθλιά του με την κυκλοφορία του νέου δίσκου του The Sky Will Still Be There Tomorrow, θα έχει μαζί του τρεις εξαιρετικούς σολίστες διεθνούς εμβέλειας: τον πιανίστα Τζέισον Μοράν, τον μπασίστα Λάρι Γκρεναντίερ και τον ντράμερ Μπράιαν Μπλέιντ. Οι δρόμοι της τζαζ διασταυρώνονται με την ελληνική μουσική παράδοση και τον Μίκη Θεοδωράκη σε μια συναυλία συναρπαστικών μουσικών προσμείξεων. 

Charles Lloyd σαξόφωνο, φλάουτο • Jason Moran πιάνο • Larry Grenadier κοντραμπάσο • Brian Blade ντραμς, κρουστά 

Παραγωγή Λυκόφως / Γιώργος Λυκιαρδόπουλος 

OΠΕΡΑ / ΑΝΑΒIΩΣΗ 

27, 28, 30 & 31 Ιουλίου 

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – PIER GIORGIO MORANDI – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΗΓΟΣ 

Τραβιάτα του Τζουζέπε Βέρντι 

Το πρόγραμμα του Ηρωδείου ολοκληρώνεται με την Τραβιάτα του Βέρντι, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, που πρωτοπαρουσιάστηκε από τη ΕΛΣ στο ρωμαϊκό ωδείο το καλοκαίρι του 2019 με ξεχωριστή επιτυχία. Ο άτυχος έρωτας της «Κυρίας με τις καμέλιες» για τον Αλφρέντο Ζερμόν, όπως τον εμπνεύστηκε και τον μελοποίησε ο Βέρντι μέσα από μελωδίες μοναδικής δύναμης, οι οποίες γράφονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην καρδιά, θα ζωντανέψει για τέσσερις παραστάσεις. 

Στην πρώτη διανομή η Αμερικανίδα σούπερ σταρ της όπερας Ναντίν Σιέρα θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Βιολέτας Βαλερί, με τον ανερχόμενο τενόρο Φρέντι Ντε Τομάζο στον ρόλο του Αλφρέντο Ζερμόν και τον διεθνώς αναγνωρισμένο βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά στον ρόλο του Τζόρτζιο Ζερμόν. 

Στο δεύτερο καστ, δύο διεθνώς αναγνωρισμένοι πρωταγωνιστές της ΕΛΣ, η Βασιλική Καραγιάννη και ο Τάσσης Χριστογιαννόπουλος στους ρόλους της Βιολέτας Βαλερί και του Τζόρτζιο Ζερμόν αντίστοιχα, και ο διάσημος Ιταλός τενόρος Φραντσέσκο Ντεμούρο στον ρόλο του Αλφρέντο. 

Μουσική διεύθυνση Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι • Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Σκηνικά Κωνσταντίνος Ρήγος • Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη • Φωτισμοί Χρήστος Τζιόγκας • Συνεργάτιδα αρχιτέκτονας Μαίρη Τσαγκάρη • Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος • Ερμηνεύουν Βιολέτα Βαλερί Nadine Sierra (27/7 και 30/7) / Βασιλική Καραγιάννη (28/7 και 31/7), Αλφρέντο Ζερμόν Freddie De Tommaso (27/7 και 30/7) / Francesco Demurro (28/7 και 31/7), Τζόρτζιο Ζερμόν Δημήτρης Πλατανιάς (27/7 και 30/7) / Τάσης Χριστογιαννόπουλος (28/7 και 31/7), Φλόρα Χρυσάνθη Σπιτάδη, Ανίνα Ελένη Βουδουράκη, Γκαστόνε Γιάννης Καλύβας, Βαρόνος Ντουφόλ Νικόλας Ντούρος, Μαρκήσιος του Ομπινί Νίκος Κοτενίδης, Δρ Γκερνβίλ Γιώργος Παπαδημητρίου, Τζουζέπε Νίκος Κατσιγιάννης, Οικονόμος / Μαντατοφόρος Ιωάννης Κοντέλλης • Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.