Ο Φραντς Κάφκα στο θέατρο: Η ξεχωριστή περίπτωση της Ομάδας Σημείο Μηδέν

anaforanewl01
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν συμμετέχει, τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στις εκδηλώσεις που οργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα.

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν και ο Σάββας Στρούμπος από το 2009 προσφέρουν στο αθηναϊκό κοινό ιδιαίτερες θεατρικές παραστάσεις, ενώ σημαντικό μέρος του προγράμματός τους αποτελούν οι μεταφορές αφηγημάτων του Φραντς Κάφκα. Συχνά έχει υποστηριχθεί ότι η γραφή του Κάφκα χαρακτηρίζεται από μια έντονη θεατρικότητα. Πως μπορείς ωστόσο να μεταφέρεις στη σκηνή έναν άνθρωπο που ένα ωραίο πρωί μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο ζωύφιο ή έναν πίθηκο που ακολουθεί την ακριβώς αντίστροφη πορεία, αυτή της ανθρωποποίησης ή μια παράξενη μηχανή απάνθρωπων βασανιστηρίων;

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών θα πραγματοποιηθούν, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, οι ακόλουθες δράσεις:

Προβολή αποσπασμάτων από τις παραστάσεις «Μεταμόρφωση», «Στη Σωφρονιστική Αποικία», «Αναφορά για μια Ακαδημία».

Work demonstration από ηθοποιούς της Ομάδας Σημείο Μηδέν, με βάση το εργαστήριο για τη δημιουργία της παράστασης «Αναφορά για μια Ακαδημία».

Θα συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Έλλη Ιγγλίζ, Ρόζυ Μονάκη, Ντίνος Παπαγεωργίου.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Σάββα Στρούμπο με θέμα τις προοπτικές και όρια της «θεατροποίησης» του Κάφκα και αφορμή τις τρεις επιτυχημένες παραστάσεις της Ομάδας Σημείο Μηδέν. Συντονίζει και παρεμβαίνει ο Νίκος Κοσκινάς, επικ. καθηγ. ΕΚΠΑ.

Info
Ινστιτούτο Γκαίτε
Ομήρου 14-16, Αθήνα
Δευτέρα, 15.04.2024, 18.30-20.30
Είσοδος ελεύθερη