Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Τα φαινόμενα έξαρσης βίας θα μπορούσαν να θεραπευτούν μέσω της Τέχνης»

katerina-euaggelatou
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2022

Εν μέσω της μεγάλης προετοιμασίας του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, εμείς μιλήσαμε με την Καλλιτεχνική διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου και ιδού τι να περιμένουμε.

To Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι κάθε χρόνο πολυαναμενόμενο, φέτος, ωστόσο, ο ενθουσιασμός είναι μεγαλύτερος. Μετά την πολύχρονη πανδημία που αν δεν μας κράτησε μακριά από τις θεατρικές σκηνές, σίγουρα σπίλωσε την προσέγγιση με μεγάλες επιφυλάξεις και περιορισμούς που αναστέλλουν την απόλαυση, εν μέσου ενός πολέμου με τα θλιβερά παρεπόμενα και με μια γενικευμένη αίσθηση επισφάλειας και ανησυχίας να πλανάται ευρέως, η (επι)στροφή στην Τέχνη είναι μια ανακούφιση. Ως εκ τούτου, οι προσδοκίες μας από την φετινή διοργάνωση του εμβληματικότερου πολιτιστικού γεγονότος της χώρας είναι υψηλές. Όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα, οι παραγωγές και οι συμμετέχοντες, η προσμονή ανέβηκε κάμποσα σκαλοπάτια. Ξένοι μεγάλοι δημιουργοί, εγχώριες παραγωγές κορυφαίων ονομάτων, εγχειρήματα πρωτοπόρα, καλλιτέχνες με μακρά πορεία στα θεατρικά δρώμενα θα συναντηθούν στο Ηρώδειο, την Επίδαυρο, την Πειραιώς 260 στέλνοντας στο κοινό το μήνυμα της αισιοδοξίας, όπως μόνο οι εκφραστές της Τέχνης ξέρουν και μπορούν να κάνουν.

Εν μέσω της μεγάλης αυτής προετοιμασίας, εμείς μιλήσαμε με την Καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου και ιδού τι να περιμένουμε.

Η πανδημία, ο πόλεμος, η κρίση και το Φεστιβάλ

Από την περίοδο που ανέλαβα υπάρχει μια διαρκής κρίση λόγω της πανδημίας, τώρα προσετέθη ένας πόλεμος και κατόπιν η ενεργειακή κρίση. Ένα φεστιβάλ όμως δεν πρέπει να έχει στραμμένα τα μάτια του στα επίκαιρα, ωστόσο οφείλει να αφουγκράζεται την κοινωνία και τις ανάγκες των δημιουργών.

Νομίζω ότι η πανδημία ήταν μια ευκαιρία να θυμηθεί ο κόσμος πόση ανάγκη έχουμε την ζωντανή τέχνη στη ζωή μας, τι μεγάλη παρηγοριά είναι, τι ελπίδα, τι πνευματική ανάταση προσφέρει. Μόνο η τέχνη μπορεί να το κάνει αυτό. Εξάλλου, τα φαινόμενα έξαρσης βίας, ενδοοικογενειακής και όχι μόνο, θα μπορούσαν να θεραπευτούν αν η τέχνη είχε έναν καθημερινό ρόλο στις ζωές όλων των ανθρώπων και όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Το Φεστιβάλ προσπαθεί να μην αποκλείσει κανέναν, είναι πολύ σημαντικό για μας αυτό, να είμαστε δηλαδή προσβάσιμοι με τιμές εισιτηρίων φιλικές, όσο πιο φιλικές γίνεται για τέτοιου είδους θεάματα. Για παράδειγμα, στην Επίδαυρο μπορεί κανείς να μεταφερθεί με το πούλμαν που θα μισθώσει το φεστιβάλ με ένα πάρα πολύ μικρό αντίτιμο, τώρα που οι τιμές της βενζίνης είναι στα ύψη.

Η Αντιγόνη και τα διαχρονικά ερωτήματα

Στο επίκεντρο του φετινού φεστιβάλ έχουμε τον κύκλο Antigonism εμπνευσμένο από την μορφή της Αντιγόνης και έναν μεγαλύτερο κύκλο, μια συνθήκη για την ουτοπία και τη δυστοπία. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους βρίσκονται διαχρονικά ερωτήματα που αναζητούν τον άνθρωπο και τους καλλιτέχνες και μπορούμε να κάνουμε την προβολή όλων των εποχών, είτε μιλάμε για τον πόλεμο του σήμερα, είτε μιλάμε για τον Πελοποννησιακό. Ταυτόχρονα υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες ανησυχίες όπως είναι το θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής, η ταυτότητα των φύλων, η κακοποίηση της γυναίκας και ο ρόλος της στην κοινωνία. Φυσικά, μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν συναυλίες και παραστάσεις που έχουν άλλο επίκεντρο, αφού μιλούν για τον έρωτα, τον θάνατο, την αναζήτηση του νοήματος της ζωής, την ομορφιά και εξυμνούν κορυφαία πνεύματα, όπως είναι ο Σαίξπηρ, ο Σοφοκλής, ο Αισχύλος ή ο Μπαχ.

Tobias Kruse
Η εξωστρέφεια του Φεστιβάλ και οι παγκόσμιες πρεμιέρες

Φέτος, έχουμε πάλι πάνω από 1000 καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Πρόκειται για μια ευρύτατη γκάμα, από την Ευρώπη, τη Λατινική και την Βόρεια Αμερική, με καλλιτέχνες από όλα τα είδη της τέχνης: κινηματογράφο, θέατρο, performance, χορό. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι με το πρόγραμμα αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι θα μιλήσει στον Αθηναίο και τον επισκέπτη της πόλης μας.

Δείτε αναλυτικά τις παραστάσεις και τα δρώμενα του Φεστιβάλ στο ΑΦΙΕΡΩΜΑ του clickatlife.

Στο Ηρώδειο τα ονόματα που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ είναι πολύ μεγάλα, ενώ στην Επίδαυρο, και αυτό θέλω να το τονίσω, θα δούμε παγκόσμιες πρεμιέρες από δυο κορυφαίους της εποχής μας. Τον Γιόχαν Σίμονς που έχει διαγράψει μια τεράστια πορεία πάνω από 40 χρόνων στο θέατρο, διευθύνοντας και μη κάποια από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης και τον Ούρλιχ Ράσε με τον Αγαμέμνονα. Πρόκειται για έναν ανατρεπτικό σκηνοθέτη περίπου 50 ετών που έχει ιδιαίτερη αγάπη στο αρχαίο δράμα και μια τελείως διαφορετική γλώσς,α η οποία προξενεί ρίγη συγκίνησης στο κοινό και πιστεύω θα ταιριάζει καταπληκτικά στην Επίδαυρο και στον Αισχύλο.

Ο κύκλος Contemporary Ancients

Ξεκίνησε πέρυσι και πρόκειται για την ανάθεση σε συγγραφείς νέων έργων βασισμένων στο αρχαίο δράμα που κάνουν πρεμιέρα στην μικρή Επίδαυρο, εκδίδονται δίγλωσσα, τα μεταφράζουμε και στα Αγγλικά, με στόχο να ταξιδέψουν. Αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε πέρυσι με εξαιρετικά αποτελέσματα, για πολλά από τα έργα αυτά έγιναν εισηγήσεις σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι εκδόσεις ταξίδεψαν στην διεθνή έκθεση της Φρανκφούρτης και είχαμε μια πολύ θετική ανταπόκριση. Συνεχίζεται λοιπόν και φέτος με τρεις αναθέσεις, δυο εκ των οποίων θα παρουσιαστούν σε παράσταση.

Τhomas Daskalakis
Το πρόγραμμα Πάροδος και μια ημερίδα

Επιπλέον έχουμε το πρόγραμμα Πάροδος που είναι αφοσιωμένο στις νέες δραματουργίες του αρχαίου δράματος και με αυτό θέλω να πω πόσο κεντρικό ρόλο κατέχει η Επίδαυρος στον προγραμματισμό μας. Επιπλέον, έχουμε μια ημερίδα στις 17 Ιουνίου αφιερωμένη στον προβληματισμό γύρω από το πρόγραμμα των Επιδαυρίων, με τίτλο Επιδαύρια παρελθόν, παρόν και μέλλον, όπου θα μιλήσουν άνθρωποι από τον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και από τον χώρο των τεχνών γύρω από την ειδική περίπτωση, αν μου επιτρέπεται να πω, της Επιδαύρου.

Η υλοποίηση και ένας πρώτος απολογισμός

Πάντα υπάρχουν σχέδια που δεν υλοποιούνται γιατί σε ένα τέτοιο φεστιβάλ που ο προγραμματισμός ξεκινάει χρόνια πριν. Συζητώντας με άλλους καλλιτεχνικούς διευθυντές ή καλλιτέχνες, δεν γνωρίζεις ακριβώς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και πώς θα υλοποιήσεις μια συνεργασία. Ωστόσο, ναι, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη με το φετινό πρόγραμμα όπως και όλοι οι συνεργάτες που δούλεψαν πολύ σκληρά για να το προσφέρουμε στον κόσμο. Είναι πραγματικά καλλιτέχνες πρώτης γραμμής και πιστεύω ότι ο κόσμος θα το εκτιμήσει αυτό. Φαίνεται εξάλλου και από την προπώληση που έχει ξεκινήσει με μεγάλο ενθουσιασμό και έχουμε ήδη πολύ καλά αποτελέσματα.

Δείτε αναλυτικά τις παραστάσεις και τα δρώμενα του Φεστιβάλ στο ΑΦΙΕΡΩΜΑ του clickatlife.

Χριστίνα Χρυσανθοπούλου
[email protected]