Είδαμε την παράσταση «Ο Ορφέας στον Άδη»

o-orfeas-ston-adi
ΤΡΙΤΗ, 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Ο αρχαίος μύθος λέει ότι ο Ορφέας οδηγώντας την Ευρυδίκη έξω από τον Άδη, έκανε το λάθος και γύρισε να την κοιτάξει κι από τότε χωρίστηκαν για πάντα.

Στην εκδοχή του μύθου του Τενεσί Ουίλιαμς ο Ορφέας και η Ευρυδίκη συναντιούνται στην Αμερική του 1950, και την ιστορία τους αναλαμβάνει να μας εξιστορήσει ο Βασίλης Ανδρέου ο οποίος σκηνοθετεί την παράσταση στο θέατρο Ροές.

Ο παρηκμασμένος αμερικάνικος νότος στεγάζει τον ορφικό μύθο, αναδεικνύοντας τα στοιχεία της βίας, του εγκλωβισμού και την εμφάνιση ενός καταλύτη που πυροδοτεί την διεκδίκηση του φωτός.

Η ιστορία

Η Λέηντυ, κόρη Ιταλού μετανάστη, ζει σε μια πόλη της Αμερικής με τον άρρωστο και βάναυσο σύζυγό της. Μοναδικό της όνειρο, μέσα σε αυτήν την κόλαση, είναι να ανοίξει ξανά το αγαπημένο της ζαχαροπλαστείο, εις μνήμην του πατέρα της, που τον έκαψε ζωντανό στον κήπο του ο σύζυγός της, μέλος της Κου Κλουξ Κλαν.

Ο Βαλ, ένας περιπλανώμενος καλλιτέχνης που, όπως λέει ο ίδιος, ζούσε μέσα στη διαφθορά, φτάνει την ημέρα των γενεθλίων του σ’ αυτή την πόλη που κυριαρχεί η βία, το έγκλημα και η αντίσταση σε οτιδήποτε διαφέρει από τα «ήθη τους». Ψάχνει για δουλειά, προσπαθώντας να αλλάξει τη ζωή του και προσλαμβάνεται υπάλληλος στο υπό ανακαίνιση ζαχαροπλαστείο.

Η Λέηντυ βλέπει στο πρόσωπο του Βαλ ένα σωτήρα και σύμμαχο. «Θέλω να δει ο σύζυγός μου, ενώ πεθαίνει, τον κήπο του πατέρα μου να ανοίγει πάλι, το Μεγάλο Σάββατο». Το όνειρο της Λέηντυ γίνεται σχέδιο.

Η παράσταση

Ακολουθώντας την συγκρουσιακή διάθεση στην οποία στηρίζεται το έργο- με τους χαρακτήρες που υποτάσσονται στις δυνάμεις της βίας, του κακού και της κακεντρέχειας από τη μία και τους χαρακτήρες που ακολουθούν το φως, ονειρεύονται, διαφέρουν αλλά και εγκλωβίζονται σε αδιέξοδα από την άλλη- η παράσταση προσπαθεί να «πατήσει» στην έλλειψη ρεαλισμού συνδυάζοντάς την με το δραματικό στοιχείο και τον λυρισμό. 

Η σκηνοθεσία έχει κάνει καλή προεργασία και μελέτη, κινείται στο πνεύμα του έργου, αλλά δεν ρέει ομαλά καθώς καταλήγει πότε φλύαρη και πότε ελλειπτική, και σίγουρα κουραστική όσον αφορά την διάρκεια.

Ως αποτέλεσμα δυνατές στιγμές, όπως η σκηνή που ο Βαλ απομακρύνει την Κάρολ από τις αποδοκιμασίες της κοινωνίας ή η σκηνή που η Λέηντυ διαπιστώνει πως ο Βαλ θα μείνει, μένουν αναξιοποίητες ή επισκιάζονται.

Παρά την δυσκαμψία, τα σκηνικά λειτουργούν ευεργετικά πάνω στη σκηνή. Έχουν ενταχθεί στην ιστορία και το έργο, είναι πρακτικά και εξυπηρετούν στην εξοικονόμηση χρόνου που χρειάζεται.

Όσον αφορά τις ερμηνείες, ξεχωρίζουν οι Δήμητρα Χατούπη και Δημήτρης Δρόσος. Διαθέτουν μια ενδιαφέρουσα χημεία, είναι τρομερά εκφραστικοί- ο καθένας με διαφορετικό τρόπο- και καταφέρνουν να ισορροπούν και να αφήνονται στις διαθέσεις του χαρακτήρα τους. Όμορφη, εκφραστική και πειστική παρουσία επίσης στη σκηνή η Δανάη Ντέμου.

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ- [email protected]

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ανδρέου
Σκηνογραφία/Κοστούμια: Βασίλης Ανδρέου / Ειρήνη Πετράκη
Μουσική: Σπύρος Παρασκευάκος
Φωτογραφίες: Karol Jarek
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου

Παίζουν
Δήμητρα Χατούπη
 (Λέηντυ Τόρανς)
Δημήτρης Δρόσος (Βαλ Ξαβιέ)
Γιάννης Δρακόπουλος (Τζέημπ Τόρανς)
Φαίδρα Παπανικολάου (Μπιούλα Μπίνινγκς)
Δανάη Ντέμου (Κάρολ Κατρήρ)
Βικτωρία Μπιτούνη (Βη Τάλμποτ)
Στέλλα Παπακωνσταντίνου (Ντόλυ Χάμμα)
Νεκταρία Ελευθερία Κουτσαβλάκη (Εύα Τεμπλ)
Γιάννης Κουρμπάνης (Αστυνόμος Τάλμποτ/Ντέηβιντ Κατρήρ)

Info
Θέατρο Ροές: Ιάκχου 16, Γκάζι, τηλ. 2103474312
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, Κυριακή στις 15.00
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο)
Προπώληση εισιτηρίων