Η «Καραϊσκάκενα» ταξιδεύει στην Έφεσο και βραβεύεται στη 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων

karaiskakena
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Το Vault Theatre Plus και η «Καραϊσκάκενα» ταξιδεύουν για ακόμα μια φορά στην Τουρκία προσκεκλημένοι από τη 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων – 17. Türkiye Tiyatro Buluşması (Efes Selçuk/ Pamucak), μια Συνάντηση Θεάτρου, Τέχνης και Πολιτισμού.

Η βραβευμένη με το Διεθνές Βραβείο της Ανατολίας Σοφία Καψούρου βραβεύεται ξανά στην Τουρκία, αυτή τη φορά στην Έφεσο, από τη 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων, με το International Achievement Award (Διεθνές Βραβείο Επιτεύγματος) για το καλλιτεχνικό της έργο, τη συνεισφορά της στην τέχνη και την αδελφοσύνη των λαών. Είναι η πρώτη Ελληνίδα καλλιτέχνις που παραλαμβάνει αυτά τα δύο Διεθνή Βραβεία. Η Τελετή Απονομής θα γίνει την Πέμπτη 11 Ιουλίου ώρα 21:00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο του Σελτσούκ (Selçuk Belediyesi Açık Hava Tiyatrosu).

Η 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων, η οποία θα διεξαχθεί φέτος από 11 έως 14 Ιουλίου σε Έφεσο και Σελτσούκ, φιλοξενεί τον θεατρικό μονόλογο της Σοφίας Καψούρου «Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, πρωτότυπη μουσική Μάνου Αντωνιάδη και παραγωγή Vault Theatre Plus. Ο εκρηκτικός, αντισυμβατικός, αντιπολεμικός μονόλογος «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 12 Ιουλίου ώρα 21:30 εκπροσωπώντας την Ελλάδα και τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία στο Δημοτικό Αμφιθέατρο του Σελτσούκ  (Selçuk Belediyesi Açık Hava Tiyatrosu).

Η Σοφία Καψούρου θα παραδώσει σεμινάριο θεατρικής γραφής και υποκριτικής στα αγγλικά, στο απαράμιλλο, μοναδικής αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας Μεγάλο Αρχαίo Θέατρο της Εφέσου το Σάββατο 13 Ιουλίου ώρα 18:00 με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Επαρχίας Σμύρνης.

Στο διεθνές τμήμα της 17ης Συνάντησης Τουρκικών Θεάτρων, εκτός από την παράσταση «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος»,  συμμετέχουν επίσης θίασοι και παραστάσεις από τη Γερμανία και την Ιταλία. Ως προς το εκπαιδευτικό και εργαστηριακό κομμάτι, περισσότεροι από 300 νέοι καλλιτέχνες αναμένεται να λάβουν μέρος και να συνυπάρξουν στον ειδικά διαμορφωμένο κατασκηνωτικό χώρο, ενώ 57 καταξιωμένοι καλλιτέχνες θα συνεισφέρουν στη σημαντική αυτή Συνάντηση με εργαστήρια, συνεντεύξεις, σεμινάρια και παραστάσεις.

Ο μονόλογος «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος» σε κείμενο – ερμηνεία Σοφίας Καψούρου, σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, πρωτότυπη μουσική Μάνου Αντωνιάδη εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων των Τουρκικών Κρατικών Θεάτρων τον Νοέμβριο του 2023 αποτελώντας μία σημαντική και ιστορική στιγμή για τις δύο γειτονικές χώρες.

Shutterstock

Επόμενος σταθμός είναι η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Παράρτημα Ναυπλίου στις 21 Ιουλίου ώρα 21:30 με είσοδο ελεύθερη στο κοινό.

Η παράσταση «Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος» είναι μία από τις εννέα παραστάσεις του θεατρικού project «Ο Γιος μου...» του Vault Theatre Plus (με την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού): ένα φεστιβάλ μονολόγων με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων. Για τις ανάγκες του φεστιβάλ, γίνεται ανάθεση σε θεατρικούς συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν ένα θεατρικό project με πρωταγωνίστρια τη μάνα ενός σημαντικού για την Ελλάδα άνδρα. Μονόλογοι που ξεδιπλώνουν την ζωή αυτών των σπουδαίων ανθρώπων και αποτελούν φόρο τιμής στις γυναίκες που τους ανέθρεψαν. Ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη, το οποίο ξεκίνησε στον Πολυχώρο Vault και συνεχίζεται στο Θέατρο Εν Αθήναις.