Είδαμε την παράσταση «Σωτηρία με λένε»

sotiria-me-lene
ΤΡΙΤΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Με την Κάτια Γκουλιώνη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου.

Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου γνωστό και «ζωντανό» σαν τον θρύλο που ζωντανεύει, η σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου προσεγμένη με τις μικρές λεπτομέρειες που τον χαρακτηρίζουν και το ερμηνευτικό φάσμα της Κάτιας Γκουλιώνη δεδομένο. Η συνάντηση όλων αυτών των στοιχείων γίνεται στην παράσταση «Σωτηρία με λένε», που παρουσιάζεται στο θέατρο Μικρό Χορν.

Ο Παπαγεωργίου καλείται να επανασυστήσει στο θεατρικό κοινό μια προσωπικότητα που έχει ξεπεράσει τον μύθο της ως το ιστορικό πρόσωπο καθώς η Σωτηρία Μπέλλου βρίσκει συνεχώς θέση στις θεατρικές και κινηματογραφικές αναπαραστάσεις. Η ιστορία της Μπέλλου αναδεικνύει την ίδια τη ζωή, τα πάνω και τα κάτω της. 

Σε αυτό ακριβώς στηρίζεται και το έργο της Αδαμίδου, την οποία είχε εξουσιοδοτήσει η ίδια η Μπέλλου να γράψει τη βιογραφία της. Συναντάμε τη μεγάλη ρεμπέτισσα στο νοσοκομείο καθώς χάνει την φωνή της. Πριν από την κρίσιμη επέμβασή της, θυμάται, αναπολεί, θυμώνει και ευχαριστιέται ξανά επεισόδια από την πολυτάραχη ζωή της.

Μέσα από την δομή που υιοθετείται- καθώς έχει το ύφος του μονολόγου αλλά στην πραγματικότητα βρίσκονται δύο πρόσωπα επί σκηνής- και τα flashback που κάνει η ηρωίδα, το έργο έχει μια δυναμική που στα σωστά χέρια μπορεί τόσο να απογειώσει το αυθεντικό λαϊκό συναίσθημα, όσο και να δημιουργήσει ένα αυτόνομο θεατρικό χαρακτήρα.

Με αυτό το έργο ανά χείρας, ο Γιώργος Παπαγεωργίου «κλείνεται» φέτος σε μια πιο μικρή σκηνή, και το μόνο που φαίνεται να χρειάζεται είναι η Κάτια Γκουλιώνη και η αξιοποίηση της μουσικής.

Η Γκουλιώνη «κάθεται» καλά μέσα στο πρόσωπο που ερμηνεύει, ακολουθεί και αναδεικνύει τις αντιφάσεις και διακυμάνσεις της συναισθηματικής της κατάστασης. Είναι άμεση, φυσική, ειλικρινής και μπορεί να μεταδώσει το πάθος της ηρωίδας της. Είναι αφοσιωμένη στην Μπέλλου της, αλλά δημιουργεί και το παιχνίδι της με το κοινό: σπάει τον τέταρτο τοίχο και αργότερα μοιράζει λουλούδια στους θεατές.

Η μουσική ακολουθεί και παύει τη ροή της δραματουργικής εξέλιξης, δημιουργεί ένα είδος αλληλεπίδρασης με το κοινό και ρίχνει τους τίτλους τέλους με την αρχόντισσα στον θρόνο της.

Σκηνικά η παράσταση μένει αρκετά λιτή και κοντά στις επιταγές του έργου, διαθέτοντας μικρές λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τον γυμνό διάκοσμο ενός δωματίου στο νοσοκομείο.

Αν εντοπίζεται μια αδυναμία στην παράσταση αυτή είναι σε επίπεδο δραματουργικής επεξεργασίας καθώς υπάρχει η αίσθηση μιας σύμπτυξης που, αν και δημιουργεί μια σφιχτή και ζωντανή παράσταση που δεν κουράζει, καταλήγει να ξεφυλλίζει βιαστικά κάποια επεισόδια στερώντας την καλύτερη κατανόηση και ταύτιση με το πρόσωπο που μας συστήνεται επί σκηνής.

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ- [email protected]

Info
Έως 30 Νοεμβρίου
Θέατρο Μικρό Χορνο
Τετάρτη 20:00
Πέμπτη έως Σάββατο 21:00
Κυριακή 18:00
Προπώληση

Συντελεστές
Συγγραφέας: Σοφία Αδαμίδου
Σκηνοθεσία-Διασκευή & Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παπαγεωργίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Φωτισμοί : Χάρης Δάλλας
Στο ρόλο της Σωτηρίας η Κάτια Γκουλιώνη
Στο ρόλο της νοσοκόμας η Ιωάννα Μονέδα.
Παίζουν οι μουσικοί : Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης
Βοηθός σκηνοθέτη : Έφη Χριστοδουλοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου : Αλέγια Παπαγεωργίου