Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών: καλλιτεχνικές δράσεις

bia-kata-ton-gunaikon

Έργο της Δέσποινας Μεϊμάρογλου.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν και να σπάσουν το φράγμα σιωπής χιλιάδων κακοποιημένων γυναικών τιμάται σήμερα η Διεθνής Μέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Νύχτες Πρεμιέρας και ο Δήμος Αθηναίων φωτίζουν ένα φαινόμενο το οποίο –ειδικά την περίοδο της κρίσης- έχει γνωρίσει νέα έξαρση. Το σημερινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει θέατρο δρόμου σε κεντρικά σημεία της Αθήνας αλλά και προβολές ταινιών, θεατρικό αναλόγιο, εικαστικές παρεμβάσεις και λογοτεχνικό αφιέρωμα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Πιο αναλυτικά:  η γνωστή σκηνοθέτις Μαριάννα Κάλμπαρη θα μας παρουσιάσει ένα δεκάλεπτο θεατρικό μονόλογο σε μερικά από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας, από το πρωί μέχρις τις 20:00 το βράδυ. Αν περάσετε λοιπόν από την πλατεία Συντάγματος στις 12:00 το μεσημέρι, από την Πλατεία Αγίας Ειρήνης, στις 14:00 και στις 16:00, από την Πλατεία Κεραμεικού στις 18:00 ή  στη Στοά CityLink στην Βουκουρεστίου στις 20:00, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από πραγματικά περιστατικά. Με την ερμηνεία της η ηθοποιός Δώρα Σαμψών θα ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές αυτού του φαινομένου που δεν γνωρίζει κοινωνικούς ή οικονομικούς περιορισμούς: ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, trafficking κ.τ.λ. Η δυναμική αυτή καλλιτεχνική παρέμβαση θα συνοδεύεται από τη διανομή ενημερωτικού υλικού για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρύνουν τις κακοποιημένες γυναίκες να αναζητήσουν βοήθεια σε όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα ο Δήμος Αθηναίων («Ο πολιτισμός ενάντια στη βία των γυναικών») προετοιμάζει σήμερα το απόγευμα (ώρα 19:00) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης καλλιτεχνικές δράσεις με ανάλογη θεματική. Στην κινηματογραφική ενότητα θα προβληθούν ταινίες-ντοκουμέντο για τις μορφές βίας κατά των γυναικών, παραγωγές του International Μetropolis Women Network αλλά και η εξαιρετική ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου «Attractive Illusion» για τη μοίρα των μεταναστών στην Ελλάδα  που θίγει και το ζήτημα της πορνείας.

Ο Αλέκος Συσσοβίτης θα μας διαβάσει το μυθιστόρημα-σοκ του Παύλου Μάτεσι «Η μητέρα του σκύλου» και  στο βιβλιοπωλείο του Ιδρύματος  μας περιμένει  λογοτεχνικό αφιέρωμα. Δεν λείπει και ο εικαστικός σχολιασμός, αφού θα εκτίθενται έργα της Δέσποινας Μεϊμάρογλου –τύπωμα σε μεγάλες διαστάσεις και videoart installation στο video room- με θέμα την κακοποιημένη γυναίκα. Το Κουαρτέτο Εγχόρδων του ΟΠΑΝΔΑ θα συμπράξει στην ιδιαίτερη αυτή βραδιά.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων λειτουργεί την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 για την παροχή άμεσης ψυχοκοινωνικής στήριξης και προστασίας σε γυναίκες - θύματα βίας, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Αποτελεί υπηρεσία πρώτης γραμμής και εντάσσεται στο ευρύτερο δίκτυο των δομών της Γραμματείας: 14 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών στις πρωτεύουσες των Περιφερειών και τον Πειραιά, 25 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και 19 Ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους σε συνεργασία με μεγάλους Δήμους της χώρας, 2 Ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πληροφορίες: Είσοδος ελεύθερη. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418 550, www.mcf.gr .