Είδαμε την παράσταση «Κωλόκαιρος»

kolokairos @PATROKLOS_SKAFIDAS
ΤΡΙΤΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Το «Διυλιστήριο» είναι ένα σκυλάδικο στην Ελευσίνα. Στα θεμέλιά του κρύβονται πολλές ιστορίες. Μια ερωτική ιστορία, ένα τραύμα και μια «τραγική» στιγμή όπως θα έλεγαν και στις ειδήσεις, ένα success story και ένας θάνατος που  οδήγησε σε πολλούς μεταφορικούς θανάτους.

Αυτές τις ιστορίες μας μεταφέρει το έργο «Κωλόκαιρος», που έχει γράψει ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης. Η παράσταση που παρουσιάζεται στο θέατρο Τζένη Καρέζη βασίζεται σε μια συνθήκη που είναι γνώριμη αλλά και ταιριαστή στην ελληνική δραματουργία: ρεαλιστικό θέατρο που στηρίζεται και αξιοποιεί τη βωμολοχία και την ένταση.

Κοινώς ανεβαίνουν οι τόνοι και υιοθετείται μια άκρως καθημερινή και απλή γλώσσα για να υπογραμμιστεί η σαπίλα μιας κοινωνίας, ο θυμός και η απορία των ανθρώπων που μένουν με ερωτηματικά μπροστά στην απώλεια αγαπημένων τους προσώπων, η αγωνία εκείνων που «πνίγονται» και αναζητούν έναν άλλο εαυτό, το δικαίωμα να απέχουν, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

@PATROKLOS_SKAFIDAS

Η διεκδίκηση ενός τέτοιου δικαιώματος αποτελεί την κινητήριο δύναμη της ιστορίας που παρακολουθούμε επί σκηνής. Ο Σοφοκλής, εκ των ιδιοκτητών του μαγαζιού, είναι εξαφανισμένος για χρόνια. Επιστρέφει όμως για την κηδεία της μητέρας του και διεκδικεί το δικαίωμα να παρευρεθεί στην τελετή. Η παρουσία του πυροδοτεί την έκρηξη του αδερφού του, η οποία ανοίγει ένα κύκλο συνεχούς και ανατροφοδοτούμενης έντασης μεταξύ όλων των ηρώων. Είναι πολλές οι εστίες της αντιπαράθεσης και τα μυστικά που αποκαλύπτονται, αν και όλα ορίζονται αναφορικά με το ίδιο γεγονός: την φυγή του Σοφοκλή.

@PATROKLOS_SKAFIDAS

Σκηνοθετικά ο Γιώργος Παλούμπης αξιοποιεί τη συνθήκη του έργου, μένοντας πιστός στο ρεαλισμό του. Τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματα της παράστασης είναι το ίδιο το έργο, σύγχρονο και με δυναμισμό, και η ερμηνεία του Στάθη Σταμουλακάτου στον ρόλο του Σοφοκλή που είναι αγνώριστος, πειστικός, συγκινητικός και κινείται out of the box. Ο σκηνοθέτης δείχνει να στηρίζεται στα δυνατά στοιχεία της παράστασης, αν και δεν καταφέρνει ούτε να λειάνει τις αρρυθμίες του κειμένου ούτε να ξεπεράσει άλλες αδυναμίες, όπως η εμμονή στη φασαρία σε κάθε σκηνή- που αποδυναμώνει κάπως την  κλιμάκωση-, οι διάλογοι που πλατειάζουν και επαναλαμβάνονται δίχως λόγο και το άπλωμα της ιστορίας που αποπροσανατολίζει από το κέντρο βάρους του έργου.

Παρόλα αυτά η γοητεία του έργου και των χαρακτήρων επιβάλλονται δημιουργώντας μια δυνατή και «μεταδοτική» παράσταση.

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ- [email protected]

Info
Έως 17 Ιανουαρίου 2023
Θέατρο Τζένη Καρέζη
Δευτέρα και Τρίτη 21:00
Προπώληση

Συντελεστές
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία : Παλουμπης Γιώργος 
Κείμενο: Τσιοτσιόπουλος Αντώνης 
Μουσική: Νικολόπουλος Κώστας 
Σκηνικά- κοστούμια: Παπαστεργίου Νατάσσα 
Σχεδιασμός φωτισμών: Κλωτσοτηρας Βασίλης 
Σχεδιασμός ήχων: Μιχόπουλος Ανδρέας 
Βοηθός σκηνοθέτη: Παπαδημητρίου Παναγιώτα
Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Μαριάνθη Ράδου 
Μακιγιάζ - hair styling : Κωνσταντίνου Διονυσία
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Σταμουλακάτος, Θάνος Αλεξίου, Βασιλική Διαλυνά, Στέλιος Δημόπουλος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος 
Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company