Είδαμε την παράσταση «Μισάνθρωπος» με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο

misanthropos
ΤΡΙΤΗ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Σίγουρα μοντέρνο, σίγουρα μια διαφορετική ανάγνωση του έργου του Μολιέρου και σίγουρα κοντά και ταυτόχρονα μακριά του. Ο λόγος για τον «Μισάνθρωπο» που παρουσιάζεται στο θέατρο Εμπορικόν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος αναλαμβάνει να δώσει πνοή στον κεντρικό ήρωα που δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε μια ναρκισσιστική κοινωνία γεμάτη υποκρισία και διαπλοκή. Μάλιστα, όπως έχει εξηγήσει ο ίδιος, το έργο έχει δημιουργήσει μια παρεξήγηση ότι ο Αλσέστ είναι ένα είδος αντισυμβατικού ανθρώπου που απορρίπτει την κοινωνία γύρω του και τη δομή της. Στην πραγματικότητα όμως, εξηγεί, την αρνείται με ένα τρόπο που στην ουσία διεκδικεί την δική του θέση μέσα της.

Ως Αλσέστ αναδεικνύει την ευάλωτη πλευρά του ήρωά του, ενώ παράλληλα καταφέρνει να υπογραμμίσει την αντίθεσή του με τον υπόλοιπο κόσμο. Κι όσο πιο «πραγματικός» και «ανθρώπινος» τόσο δεν μπορέσει να χωρέσει.  

Aggeliki Trobouki

Δίπλα του είναι η Ευγενία Σαμαρά με τη Σελιμέν της. Ένα από τα πράγματα που βλέπει και κάνει διαφορετικά η παράσταση αφορούν τον ρόλο της Σελιμέν καθώς μετατοπίζεται συχνά σε αυτήν το κέντρο βάρους, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί μια απελευθερωμένη γυναίκα. Η Σελιμέν της είχε σίγουρα μπρίο και άνεση, ωστόσο, ήταν τόσο στημένη και «άκαμπτη» που δεν είδαμε βάθος.

Πέρα από την έμφαση στην χειραφετημένη και δυναμική πλευρά της Σελιμέν, η παράσταση του Γιάννη Κακλέα διαφοροποιείται σημαντικά από το κλασικό κείμενο, χωρίς να προσποιείται ούτε λεπτό πως δεν είναι μια μοντέρνα ματιά πάνω σε ένα κλασικό κείμενο, και σε ολόκληρη την έκτασή του. Για την ακρίβεια είναι σαν να αφορμάται από τα επίκαιρα στοιχεία του και στη συνέχεια «αλλοιώνει» το έργο προσαρμόζοντάς το στην ιδέα που έχει οραματιστεί ο σκηνθέτης. 

Stella Kaltsou

Σε αυτήν απομακρύνονται στοιχεία και ήρωες, γεννιέται ο χαρακτήρας της Φωτεινής Αθερίδου που σαν κομπέρ σχολιάζει και δένει τις σκηνές με δικά της κείμενα, συνδυάζονται δύο εντελώς διαφορετικές αισθητικές, γίνεται χρήση μιας απλής γλώσσας (αν και σε σημεία ξεφεύγει) και αξιοποιείται η ένταση και η λειτουργία της μουσικής- η οποία συνήθως συνοδεύεται με χορογραφίες των ηθοποιών.

Το αποτέλεσμα είναι μια ανατρεπτική παράσταση που έχει σίγουρα ενδιαφέρον, αν και μπορεί να ξενίσει το κοινό με τον τρόπο που απομακρύνεται από τον Μολιέρο. Έχει συνέπεια στον τρόπο που δομεί τον μολιερικό κόσμο, όπως τον φαντάζεται, ενώ είναι αξιομνημόνευτη η ενέργεια και η κίνηση των ηθοποιών. 

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ- [email protected]

Info
Έως 29 Ιανουαρίου 2023
Θέατρο Εμπορικόν
Τετάρτη και Κυριακή 20:00
Πέμπτη και Παρασκευή 21:00
Σάββατο 18:00 και 21:00
Προπώληση

Συντελεστές
Σκηνοθεσία / Απόδοση κειμένου: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη – Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη
Μουσική: Βάϊος Πράπας
Βίντεο- Επεξεργασία εικόνας: Παντελής Μάκκας
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Μπερερής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρέα Σαμαροπούλου
 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ευγενία Σαμαρά, Στέλιος Ιακωβίδης, Αθηνά Μουστάκα, Θάνος Μπίρκος, Φωτεινή Αθερίδου, Αυγουστίνος Κούμουλος, Αλέξης Φουσέκης, Κυριάκος Σαλής

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας - Εβίτα Σκουρλέτη
Γραφείο τύπου - Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη
Social Media -Διαφήμιση: Renegade Media / ΒασίληςΖαρκαδούλας