Σοφία Φιλιππίδου: ερμηνεύει έναν πεισματάρη ήρωα του Χέρμαν Μέλβιλ

sofia-filippidou-foto-1 Photographer: Stamos Abatis
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

H Σοφία Φιλιππίδου, η οποία μας έχει αποδείξει ότι διαθέτει δυνατή κωμική φλέβα, μαγεύτηκε από τον Mπάρτλεμπυ, τον αινιγματικό ήρωα του σπουδαίου αμερικανού συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ.

Η γνωστή ηθοποιός  ερμηνεύει αυτόν τον ανδρικό ρόλο-πρόκληση, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη σκηνοθεσία της παράστασης «Μπάρτλεμπυ ο γραφιάς» που παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Η ίδια υπογράφει και τη διασκευή του έργου ενώ η μετάφραση έχει τη σφραγίδα του Μένη Κουμανταρέα.


Ο Μπάρτλεμπυ, ένας μοναχικός, χλωμός, σχεδόν απόκοσμος γραφιάς, κλεισμένος σε ένα δικηγορικό γραφείο, «αμύνεται» με τη φράση «θα προτιμούσα να μην…». Ήπιος αλλά ανυποχώρητος βρίσκει τον τρόπο να φτάσει στα όρια της νευρικής κρίσης το περιβάλλον του. Η Σοφία Φιλιππίδου μας τον συστήνει μέσα από τη δική της οπτική. Η ιδιαίτερη στάση αυτού του ήρωα μπορεί  να έχει πολλαπλές αναγνώσεις: μπορεί να εκφράζει την ιδέα της ειρηνικής επανάστασης και της παθητικής αντίστασης ή μπορεί να αποτελεί μια «παιγνιώδη» δήλωση του Μέλβιλ ότι ο συγγραφέας πρέπει να ακολουθεί το δικό του μονοπάτι χωρίς να ξεστρατίζει…

«Ή μήπως ο αινιγματικός Μπάρτλεμπυ είναι ένας άνθρωπος δίχως ιδιότητες, απ’ αυτούς που έχει πολλούς να επιδείξει ο εικοστός αιώνας: Ενας ήρωας του Κάφκα, μια μορφή από τα τελευταία έργα του Μπέκετ ή από τα μυθιστορήματα του Σκαρίμπα και τα θεατρικά έργα του Ιονέσκο;», όπως αναρωτιούνται οι συντελεστές της παράστασης.


Μετάφραση: Μένης Κουμανταρέας. Διασκευή – Σκηνοθεσία Σοφία Φιλιππίδου . Σκηνικά - Κοστούμια Νίκος Αναγνωστόπουλος . Φωτισμοί: Αλίκη Δανέζη-Knutsen . Βοηθός σκηνοθέτη Μαίρη Φραγκιαδάκη . Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Ιορδανίδης, Κώστας Καζανάς, Άκης Λυρής, Σήφης Πολυζωίδης, Ορέστης Μαυρόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου . Συμπαραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) – Λυκόφως.

Πληροφορίες : Μπάρτλεμπυ ο γραφιάς, στο  Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 21.30, Τρίτη 21.30 , Τετάρτη 19.00.  Τηλέφωνο ταμείου : 210 5231131.