Η Μπέττυ Αρβανίτη σε ιψενικό δράμα με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Στάθη Λιβαθινού

brikolakes-2013-theatro-odou-kefallinias-fotografia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός συναντά και πάλι στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας την Μπέττυ Αρβανίτη, σε μια παράσταση του κλασικού ρεπερτορίου: από σήμερα το βράδυ μπορούμε να απολαύσουμε τη δική του ανάγνωση στο αριστούργημα του Ίψεν «Οι βρικόλακες».

Εκτός από τη Μπέττυ Αρβανίτη, η οποία θα ενσαρκώσει την τραγική φιγούρα της Έλεν Άλβινγκ, τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι Γιώργος Κέντρος, Νίκος Χατζόπουλος, Μαρία Κίτσου και Κώστας Βασαρδάνης.


Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου σχετίζεται με την ανακήρυξη του 2014 ως Έτους Ίψεν. Τη σύγχρονη μετάφραση του κειμένου και τη δραματουργική επεξεργασία συνυπογράφουν οι Γιώργος Δεπάστας και Στάθης Λιβαθινός. Το έργο γράφτηκε το 1881 και πιθανολογείται ότι το εμπνεύστηκε ο συγγραφέας από το δικό του προσωπικό δράμα: είχε αποκτήσει σε ηλικία 18 ετών ένα νόθο παιδί με μια υπηρέτρια. Το είχε αναγνωρίσει αλλά δεν το συνάντησε ποτέ…


Η Έλεν Άλβινγκ αιχμάλωτη των συμβάσεων της αστικής ηθικής, έχει χτίσει με περισσή φροντίδα ένα προστατευτικό τοίχος γύρω από τον γιο της Όσβαλντ. Όταν αυτός επιστρέφει, τα οικογενειακά μυστικά αλλά και η βαριά κληρονομικότητα  αποκαλύπτονται, διαψεύδοντας τις προσδοκίες και τις ελπίδες των προσώπων του ιψενικού δράματος.

Μετάφραση-δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Δεπάστας-Στάθης Λιβαθινός. Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός. Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Σχεδιασμοί φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου. Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου. Παίζουν οι : Μπέττυ Αρβανίτη, Γιώργος Κέντρος, Νίκος Χατζόπουλος, Μαρία Κίτσου και Κώστας Βασαρδάνης.

Πληροφορίες: Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, Κεφαλληνίας 16 Κυψέλη, 210.8838727.  Τετάρτη 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη και Παρασκευή 16, 13. Πέμπτη 13, 10 (φοιτητικό). Σάββατο και Κυριακή 19, 13.