«Το τρένο των νεφών» της Ε.Φακίνου ταξιδεύει στο θέατρο

to-treno-ton-nefon-fotografia-parastasis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς καλύτερη σκηνή για τη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος της Ευγενίας Φακίνου «Το τρένο των νεφών» από την αμαξοστοιχία-θέατρο «Το τρένο στο Ρουφ».

Εκεί θα κάνει πρεμιέρα σήμερα το βράδυ η παράσταση της Τατιάνας Λύγαρη που θα μας ταξιδέψει  στους ωραιότερους σταθμούς της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας,  έτσι όπως μας τους παρουσίασε η Ευγενία Φακίνου στο τολμηρής σύλληψης μυθιστόρημά της.


Ο ήρωας της συγγραφέως, ο Κανένας, αινιγματικός Οδυσσέας σε ένα τρένο-φάντασμα, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον χρόνο, καθώς  αναζητεί τον πατέρα του και την έξοδο προς τη θάλασσα. Οι θεατές θα τον ακολουθήσουν από βαγόνι σε βαγόνι, σε μια σειρά διαφορετικών σκηνικών χώρων και θα συναντήσουν μαζί του πρόσωπα που έχουν περάσει στη σφαίρα του μύθου, όπως  τον Τσε Γκεβάρα, τον Ωνάση, την Εβίτα Περόν, τον στρατηγό Μπολιβάρ αλλά και χρυσοθήρες, τυχοδιώκτες, κονκισταδόρες μιας ταραγμένης εποχής.

Η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου ανέλαβε το δύσκολο στοίχημα της θεατρικής διασκευής του βιβλίου, ενώ η Λέλα Ράμογλου συνεργάστηκε με τους εικαστικούς Βασίλη Παφίλη και Πένυ Κορρέ για την ιδιαίτερη σκηνογραφική πρόταση της παράστασης. Θα δούμε αν οι συντελεστές θα κατορθώσουν να μεταφέρουν επί σκηνής την ατμόσφαιρα μαγικού ρεαλισμού του βιβλίου της Φακίνου. Ο τίτλος του είναι εμπνευσμένος από το ομώνυμο, υπαρκτό τρένο των Άνδεων που ταξιδεύει σε ύψος 4.220 μέτρων…Στα σχετικά άρθρα από κάτω, μπορείτε να διαβάσετε την παλαιότερη συνέντευξη της Φακίνου στο click@Life για το μυθιστόρημά της.


Θεατρική διασκευή Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, σκηνοθεσία Τατιάνα Λύγαρη, σκηνογραφία Λέλα Ράμογλου, συνεργάτες εικαστικοί Βασίλης Παφίλης και Πένυ Κορρέ, μουσική Μηνάς Ι. Αλεξιάδης, κοστούμια Duygu Ozturk, χορογραφίες Mαρίζα Βινιεράτου, φωτισμοί Χρύσα Δαδίτσου, μάσκες Δανάη Κουρέτα.


Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, Δημήτρης Βέργαδος, Δήμητρα Βλάχου, Μαρία Δερεμπέ, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Ανδρέας Μαριανός, Μαρία Μπαγανά, Προμηθέας Nerattini – Δοκιμάκης, Βαγγέλης Ρόκκος, Άρης Τσαμπαλίκας και ο μουσικός Απόστολος Θεοδοσίου.


Πληροφορίες: Αμαξοστοιχία-Θέατρο «Το τρένο στο Ρουφ», επί της λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως, προαστιακός Ρουφ, τηλ. 2105298922, 6937-604988. Παραστάσεις από Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:00, απογευματινή Σαββάτου 19:00 και Κυριακή 20:00. Τιμές εισιτηρίων 17 ευρώ, γενική είσοδος 12 ευρώ.

Μάνια Στάικου