Η Λυδία Κονιόρδου σε μια «τραγωδία του πόθου»

flantro-foto-1
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η «Φλαντρώ» (1925) του Παντελή Χορν, ανήκει στις ηρωίδες που έπεσαν στην πυρά της μικροαστικής ηθικής.

Αυτό το έργο που για χρόνια έμεινε στην αφάνεια, λόγω της τολμηρής θεματολογίας του επιλέγει να μας παρουσιάσει φέτος η Λυδία Κονιόρδου, ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο αλλά κρατώντας παράλληλα και την μπαγκέτα του σκηνοθέτη. Η πρώτη παράσταση είναι προγραμματισμένη αύριο, (13 Δεκεμβρίου) στη κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου «Νίκος Κούρκουλος»

Η «Φλαντρώ», χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον δημιουργό της ως «τραγωδία του πόθου». Μας δίνει το ψυχογράφημα μιας χήρας αρχόντισσας στερημένης από τον έρωτα η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τα πιο σκοτεινά ένστικτά της, όταν «εισβάλλει» στη ζωή τη δικής της και των θυγατέρων της,  ένας νεαρός άνδρας.

Το έργο προκάλεσε σεισμό όταν πρωτοανέβηκε το 1925 από το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Τα ανεξέλεγκτα πάθη της Φλαντρώς, σκανδάλισαν το κοινό και τους κριτικούς της εποχής. Πέρασαν αρκετά χρόνια για να βρει  τη θέση του στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 1979, σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου, με πρωταγωνίστρια την Αλέκα Κατσέλη. Η Λυδία Κονιόρδου θα επιχειρήσει να διώξει τη σκόνη του χρόνου πάνω από το θεατρικό του Παντελή Χορν...

Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου. Σκηνικά: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου. Κοστούμια: Αγγέλος Μέντης. Mουσική: Τάκης Φαραζής. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη. Επιμέλεια κίνησης: Μαριάννα Καβαλλιεράτου. Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρονίκη Χριστάκη.  Διανομή: Φλαντρώ: Λυδία Κονιόρδου. Γαρουφαλιά: Μαρία Διακοπαναγιώτου. Μυρτώ: Ελεάνα Στραβοδήμου. Λευτέρης Ζατούνης: Φαίδων Καστρής. Χρυσώ: Σεβίλλη Παντελίδου. Νότης Σερδάρης: Μιχάλης Σαράντης.

Πληροφορίες: «Φλαντρώ» από τις 13 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Θέατρο, Σκηνή Νίκος Κούρκουλος, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και  στο www.n-t.gr . Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Σάββατο 18.00 και 21.00. Πέμπτη, Παρασκευή  21.00. Κυριακή 19.30. Τιμές εισιτηρίων:15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό), κάθε Τετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη 13 ευρώ.