«Φάουστ» δια χειρός Μαρμαρινού

faoust-foto-2014
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο «Φάουστ», σε μια ανατρεπτική σκηνική ανάγνωση του Μιχαήλ Μαρμαρινού είναι μια από τις σημαντικότερες πρεμιέρες αυτής της εβδομάδας (στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών).

Ριζοσπαστικός ως προς την αισθητική και την προσέγγισή του, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να «διαβάζει» τα κλασικά κείμενα. Αυτή τη φορά ο ανήσυχος σκηνοθέτης στρέφεται στον αρχετυπικό μύθο του Φάουστ, ανεβάζοντας μια παράσταση που θα αξιοποιεί την έμμετρη, εξαιρετική μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη, στο αριστούργημα του Γκαίτε.

Παράλληλα αντλεί την πρώτη ύλη για την παράστασή του από τον «Δόκτορα Φάουστους» του Κρίστοφερ Μάρλοου αλλά και από το πλούσιο σώμα των διακειμενικών αναφορών και μεταμορφώσεων του μύθου.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Φάουστ θα δούμε τον Ακύλλα Καραζήση, ο οποίος έχει δοκιμαστεί ως ηθοποιός αλλά και ως σκηνοθέτης σε έργα του γερμανικού ρεπερτορίου.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η σκηνική δράση θα εξελίσσεται σε απρόσμενους χώρους της Στέγης, προσφέροντας ένα θέαμα εκτός των αναμενόμενων πλαισίων.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο σκηνοθετικό του σημείωμα αναφέρει πως η παράσταση είναι : «μια απόλυτα προσωπική κατάβαση στη σκοτεινιά της ανθρώπινης Επιθυμίας, σ’ αυτήν τη νέκυια του ευρωπαϊκού πνεύματος, σε ένα κείμενο-επιχείρημα που ταξιδεύει μαζί μας σε κάθε κρίσιμη περίοδο της ανθρώπινης Ιστορίας».

Τη δραματουργική επεξεργασία της παραγωγής έχει αναλάβει ένας από τους πιο διακεκριμένους δραματουργούς της Ευρώπης, ο γερμανικής καταγωγής Άρμιν Κέρμπερ.

Την  Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, μετά την ολοκλήρωση της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, Μιχαήλ Μαρμαρινό.

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης. Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός. Δραματουργία: Armin Kerber. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος. Χώρος: Kenny MacLellan. Εκτέλεση Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη. Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Θεοδώρα Τζήμου, Εύη Σαουλίδου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Έλενα Τοπαλίδου, Φοίβος Ριμένας, Νικόλας Χανακούλας, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Σμαρώ Γαϊτανίδου, Γιώργος Μπινιάρης.

Πληροφορίες: από 15 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου και παράταση παραστάσεων 5-9 Φεβρουαρίου (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, λεωφόρος Συγγρού 107-109. Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:  τηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00). Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων στην ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, www.sgt.gr . Προπώληση εισιτηρίων: βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκης, καταστήματα Public, Ιανός, Παπασωτηρίου και τα μηχανήματα easy pay σε επιλεγμένα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς. Εισιτήρια: 15 - 18 - 28  ευρώ,  μειωμένα: 10 - 12 - 15 ευρώ. Άνεργοι: 5 ευρώ.