Ο Σαίξπηρ «μαθαίνει» ξένες γλώσσες
O Σαίξπηρ «μαθαίνει» ξένες γλώσσες εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.
Παραγωγές του Σαίξπηρ στα Μαορί, την κινεζική και άλλες γλώσσες, θα αποτελέσουν μέρος των εκδηλώσεων στα θέατρα του Λονδίνου, για τον εορτασμό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Οι ετοιμασίες για το πολυεθνικό αυτό φεστιβάλ, έχουν γίνει ήδη και οι τουρίστες που θα βρεθούν στο Λονδίνο για του Ολυμπιακούς θα μπορέσουν να απολαύσουν κλασικά έργα του μεγάλου Βάρδου, στη δική τους γλώσσα.
Από τις 23 Απριλίου 2012, το θέατρο Globe που χτίστηκε στις όχθες του Τάμεση, ως πιστή αναπαράσταση, εκεί που βρισκόταν το παλαιό θέατρο του Σαίξπηρ –που κάηκε το 1613- θα οργανώσει ειδικές παραστάσεις και για τα 38 έργα του, από διαφορετικούς θιάσους και σε διάφορες γλώσσες.
«Από καιρό έχει αναγνωριστεί ότι ο Σαίξπηρ, εκτός από ένας μεγάλος θεατρικός συγγραφέας, είναι και μια διεθνής γλώσσα », δήλωσε στο Reuters ο Dominic Droomgoole, καλλιτεχνικός διευθυντής του το θεάτρου Globe.
Οι παραστάσεις θα περιλαμβάνουν το «Ημέρωμα της Στρίγγλας» στην πακιστανική γλώσσα Ούρντου, την «Τρικυμία» στα Αραβικά, τον «Τρωίλο και Χρυσηίδα» στην Μαορί και μια παραγωγή του «Βασιλιά Ληρ» στη γλώσσα των Αβορίγινων.
Άλλες γλώσσες που είναι πιθανόν να ακουστούν, είναι η τουρκική, η ελληνική, η γλώσσα της Λιθουανίας και η διάλεκτος της Ζιμπάμπουε, Σόνα, καθώς και μια παράσταση του «Αγάπης αγώνας άγονος» στη νοηματική γλώσσα.Το θέατρο Globe, οικοδομήθηκε το 1599, από τον θίασο του Σαίξπηρ και το 2012 γιορτάζει τα 15 χρόνια του.







