«Διαβολιάδα»: η διαχρονική σάτιρα του Μπουλγκάκοφ στο Bios

diaboliada-theatro-2014-bios
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

«Λεφτά δεν υπάρχουν». Αυτή η φράση –κλειδί συνοψίζει το δράμα των ηρώων στο έργο «Διαβολιάδα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ που παρουσιάζεται στη σκηνή του Bios από τις 17 Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία της Ελεάνας Τσίχλη.

Η ομάδα Ubuntu φέρνει στο θεατρικό σανίδι μια πολιτική αλληγορία ενός από τους σημαντικότερους Ρώσους συγγραφείς του περασμένου αιώνα που μοιάζει να περιγράφει όσα μας συμβαίνουν σήμερα. Λεφτά δεν υπάρχουν στην μετεπαναστατική Ρωσία του 1921 και οι υπηρεσίες προχωρούν σε μείωση του προσωπικού.

Θύμα αυτών των νέων ανατροπών, είναι και ο υπάλληλος Κοροτκόφ, ο οποίος αναζητά τον αρμόδιο διευθυντή με την ελπίδα ότι θα βρει το δίκιο του. Κάπως έτσι εμπλέκεται σε ένα εφιαλτικό κυνηγητό, με τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία  να ξεθωριάζουν…

Η «Διαβολιάδα» είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όταν πρωτοεκδόθηκε το 1925. Το έργο λογοκρίθηκε και αποσύρθηκε από την κυκλοφορία. Ο Μπουλγκάκοφ  καταθέτει τη δική του παραλλαγή στο φαουστικό θέμα της εξαγοράς, συνθέτοντας μια καυστική, διαχρονική σάτιρα.

«Τον καιρό εκείνο που όλους τους ανθρώπους τους μετακινούσαν απ’ τη μια δουλειά στην άλλη, ο σύντροφος Κοροτκόφ είχε βολευτεί ακλόνητος στη θεσούλα του και είχε παντελώς διαγράψει απ’ το μυαλό του ακόμη και την πιθανότητα ν’ αλλάξει το πεπρωμένο του. Αλλά, φευ, δεν ήτανε γραφτό…

Κατά την 20ή Σεπτεμβρίου του έτους 1921 ο Κεντρικός Ταμίας μπήκε μέσα, τίναξε τα νερά απ’ το καπέλο του, το ακούμπησε πάνω στο γραφείο, τοποθέτησε επ’ αυτού το χαρτοφύλακα και ανακοίνωσε: Λεφτά δεν υπάρχουν».

Μετάφραση: Έλσα Ανδριανού - Ελεάνα Τσίχλη. Σκηνοθεσία: Ελεάνα Τσίχλη. Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού. Επιμέλεια κίνησης: Αταλάντη Μουζούρη. Σκηνικά - Κοστούμια: Τίνα Τζόκα. Επιμέλεια μουσικής: Ubuntu. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου. Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Τσιροπούλου. Σχεδιασμός αφίσας: Σωτήρης Βασιλείου. Σχεδιασμός promo video:  Κατερίνα Τζόβα
Συμπαραγωγή: ομάδας Ubuntu και Bios.

Παίζουν: Αναστασία Γιαννάκη, Γιάννης Δενδρινός, Φώτης Λαζάρου, Άρης Λάσκος, Κατερίνα Λάττα, Γιώργος Νούσης, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Αποστόλης Ψαρρός.

Πληροφορίες: «Διαβολιάδα» πρεμιέρα στις 17 Φεβρουαρίου, Δευτέρα και Τρίτη, στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ. Κρατήσεις στο τηλ. 210 3425335 και στo www.bios.gr .