Θεατρική παράσταση-ντοκουμέντο στις φυλακές Κορυδαλλού

korudallos-fotografia-theatro-2014
ΤΡΙΤΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

«Κ» είναι ο τίτλος της πρωτότυπης θεατρικής παράστασης-ντοκουμέντο που αντανακλά τα βιώματα των οροθετικών κρατουμένων και θα παρουσιαστεί στις Φυλακές Κορυδαλλού, στις 13 Φεβρουρίου (ώρα: 14:00).

Το εγχείρημα αποτελεί πρόσκληση για επικοινωνία και αλληλοκατανόηση εκ μέρους της πιο περιθωριοποιημένης ομάδας κρατουμένων. Ποινικοί κρατούμενοι, χρήστες ουσιών στην πλειοψηφία τους, τραυματισμένοι ψυχικά και σωματικά, καταθέτουν τη δική τους πραγματικότητα σε αυτό το «θεατρικό βήμα», επιχειρώντας να σπάσουν το τείχος προκατάληψης που τους απομονώνει- συχνά και από τους υπόλοιπους συγκρατούμενούς τους.

Η αφετηρία αυτής της δράσης ανήκει στην Μ.Κ.Ο. «Τεχνοδρομώ» που μεταγγίζει τη μαγεία της τέχνης του θεάτρου σε αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια και η θεατρική ομάδα οροθετικών στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος των φυλακών Κορυδαλλού, αρχικά από τον Γιάννη Νικολόπουλο, ο οποίος με τη σύμπραξη της Άννας Χατζηχρήστου ανέλαβε τη διδασκαλία και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων.

Η συγγραφή του «Κ» πραγματοποιήθηκε με την καθοριστική συμβολή του Τσιμάρα Τζανάτου τον Μάιο του 2013 και σε λίγες μέρες το τελικό αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί εντός των φυλακών Κορυδαλλού.

Η αποδεδειγμένα θεραπευτική και λυτρωτική διάσταση του θεάτρου βρίσκει σε αυτή την πρωτοβουλία την καλύτερη ίσως εφαρμογή της. Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι συντελεστές της παράστασης: «Φυλακή είναι μια κοινωνία εν πυκνώσει. Φυλακισμένος, ο άνθρωπος γυμνός από κοινωνικά ενδύματα.

Σκέτος ο πυρήνας του. Ό, τι διακοσμητικό φέρει η ζωή έχει αφαιρεθεί. Αν θέλαμε να μιλήσουμε για τον Κ.ορυδαλλό λοιπόν, θα έπρεπε να μιλήσουμε για τον Κ.όσμο. Και τον άνθρωπο. Να γίνει κατανοητός ο άνθρωπος από τον Κ.όσμο.

Αν ο προορισμός της επιστήμης λ.χ. είναι να κατανοήσει ο άνθρωπος τον Κόσμο, ο προορισμός της  τέχνης είναι να κατανοήσει ο Κόσμος τον άνθρωπο. Το Κ προήλθε από το πρωτογενές κοινό συστατικό: το Κενό. Μέσα μας. Για να γίνει όλα τα Κ.»

Ταυτότητα παράστασης: κείμενο: Τσιμάρας Τζανάτος, διδασκαλία και σκηνοθεσία: Άννα Χατζηχρήστου. Συντονισμός: Γιάννης Νικολόπουλος. Επιμέλεια κίνησης: Γιάννης Μάντσης. Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος. Επιμέλεια φωτισμών: Κώστας Παπαναστασάτος. Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ιωάννου.