Γιάννης Κακλέας-ο πιο απρόβλεπτος σκηνοθέτης ετοιμάζεται για νέα κάθοδο στο Παλλάς

giannis-kakleas-fotografia-aspromauri-2014
ΤΡΙΤΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ευρηματικός, ροκ και εντελώς απρόβλεπτος ο Γιάννης Κακλέας είναι ίσως η μοναδική περίπτωση σκηνοθέτη που μπορεί να κινείται με απίστευτη ταχύτητα και άνεση ανάμεσα σε αβαντγκαρντ δουλειές και σε παραστάσεις-υπερθεάματα του λεγόμενου εμπορικού θεάτρου.

Το κοινό τον «συγχωρεί» και τον παρακολουθεί σε μια σειρά επιλογών που αν δεν συνοδευόντουσαν από το εκρηκτικό σκηνοθετικό του ταλέντο, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον αλλοπρόσαλλες.

Φέτος για παράδειγμα, μας χάρισε την παράσταση της χρονιάς, το «Κουρδιστό πορτοκάλι» του Άντονι Μπέρτζες, ωθώντας τον Άρη Σερβετάλη σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες του. Παράλληλα μπέρδεψε τελείως τη νυχτερινή Αθήνα σκηνοθετώντας την Άννα Βίσση και τον Αντώνη Ρέμο στο Pantheon Theater, σε μια «αταξινόμητη» παράσταση (Ένα ή κανένα) που είχε λίγο από όλα: θέατρο, μπουζούκι, ανατροπές…

Οι θαυμαστές της Βίσση τον λάτρεψαν και από το θεατρικό σουξέ των «Δαιμόνων» στο Παλλάς ενώ οι hardcore θεατρόφιλοι του Φεστιβάλ Αθηνών είχαν τρέξει το περασμένο καλοκαίρι στην 24ωρη «ολονυχτία» που είχε οργανώσει για το έργο του  Μπέκετ  «Μερσιέ και Καμιέ». Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς…

Να ελπίζουμε σε κάποιον νέο αιφνιδιασμό; Ο αεικίνητος Γιάννης Κακλέας έχει βάλει ήδη σε εφαρμογή τα νέα του σχέδια για τους προσεχείς μήνες. Τέλη Φεβρουαρίου (με πιο πιθανή ημερομηνία τις 22 Φεβρουαρίου) ανεβάζει τον «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εντμόν Ροστάν στο Παλλάς, ενορχηστρώνοντας μια υπερ-παραγωγή με 48 χαρακτήρες και δεκάδες ερμηνευτές επί σκηνής.

Αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον μας στην προκειμένη περίπτωση είναι η επιλογή της ομοιοκατάληκτης μετάφρασης του έργου από την Λουίζα Μητσάκου. Για το πρωταγωνιστικό καστ, ο Κακλέας στράφηκε στα σίγουρα: ο επί χρόνια αγαπημένος συνεργάτης και πρωταγωνιστής των παραστάσεών του Βασίλης Χαραλαμπόπουλος θα ενσαρκώσει τον Συρανό διεκδικώντας την καρδιά της Ρωξάνης- Σμαράγδας Καρύδη. Ο Όμηρος Πουλάκης θα αναλάβει τον ρόλο του γοητευτικού Κριστιάν και ο Νίκος Αρβανίτης  τον Λε Μπρε.

Στην παραγωγή επιστρατεύεται και η Ευανθία Ρεμπούτσικα, συνοδεία των μουσικών της, αφού το θέατρο δανείζεται-λόγω κρίσης-λίγη από τη λάμψη της εγχώριας μουσικής σκηνής.

Τέλος, ο  Γιάννης Κακλέας  το καλοκαίρι θα σκηνοθετήσει για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη, κατεβάζοντας μια dream-team κωμικών ηθοποιών, με προεξάρχοντες τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Φάνη Μουρατίδη και Γιάννη Ζουγανέλη.

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Σμαράγδα Καρύδη, Νίκος Αρβανίτης, Όμηρος Πουλάκης. Μαζί τους οι (αλφαβητικά): Φωτεινή Αθερίδου, Νίκος Ζιάζιαρης, Κωνσταντίνος Καϊκής, Γεωργία Καλλέργη, Θάνος Κοντογεώργης, Λάμπρος Κτεναβός, Θάνος Μπίρκος, Κωστής Μπούντας, Στέλιος Ξανθουδάκης, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Νίκος Παπαδομιχελάκης, Γεώργιος Στάμος, Στράτος Τρογκάνης, Αγγελική Τρομπούκη, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Νεκτάριος Φαρμάκης, Θανάσης Χαλκιάς, Έλενα Χαραλαμπούδη.

Πληροφορίες: από 22 Φεβρουαρίου στη σκηνή του Παλλάς. Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30. Κυριακή στις 20:00. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 20 ευρώ, 25 ευρώ, 35 ευρώ, 45 ευρώ, 50 ευρώ, 60 ευρώ. Προπώληση: Στα ταμεία του Παλλάς, CityLink, Βουκουρεστίου 5 Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 3213100. Με πιστωτική κάρτα: 210 8938100. Κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com . Στα καταστήματα Γερμανός, Public, Iανός, Hondos Center.

Μάνια Στάικου