«Το φιλί της γυναίκας αράχνης» με Αποστόλη Τότσικα και Μιλτιάδη Φιορέντζη

to-fili-tis-gunaikas-araxnis-fotografia-theatro-104-2014
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

«Το φιλί της γυναίκας αράχνης» ετοιμάζονται να δώσουν ο Αποστόλης Τότσικας και ο Μιλτιάδης Φιορέντζης στη σκηνή του 104.

Στην Αργεντινή του 1976-την περίοδο δηλαδή της δικτατορίας, μοιράζονται το ίδιο κελί, δύο άνδρες με διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες και ανησυχίες: ο πρώτος, ένας στρατευμένος μαρξιστής που οραματίζεται την επανάσταση, βρίσκεται φυλακισμένος για τις ιδέες του. Ο δεύτερος, ο Μολίνα, κρατείται επειδή είναι ομοφυλόφιλος.

Η σχέση τους, συγκρουσιακή στην αρχή, θα μετατραπεί σε φιλία και βαθιά αγάπη. Αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού μυθιστορήματος «Το φιλί της γυναίκας αράχνης» του Μανουέλ Πουίγκ που ήταν απαγορευμένο στην Αργεντινή έως το 1983.

Γνωστό κυρίως χάρη στην κινηματογραφική μεταφορά  του από τον Έκτορ Μπαμπένκο το 1985 και την εκπληκτική ερμηνεία του Γουίλιαμ Χαρτ που του χάρισε το Όσκαρ Πρώτου Ανδρικού Ρόλου και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας, στις Κάννες, το έργο είχε μια εξίσου θριαμβευτική πορεία και στο θέατρο.

Σε θεατρική προσαρμογή του ίδιου του Μανουέλ Πουίγκ ορόσημο θεωρείται η παράσταση που είχε δοθεί στο Μεξικό το 1983, σε σκηνοθεσία του Αρτούρο Ριπστάιν.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και το ομώνυμο μιούζικαλ του 1992 σε μουσική Τζον Κάντερ, στίχους Φρεντ Εμπ και λιμπρέτο Τέρενς Μακ Νάλι που τιμήθηκε με  επτά βραβεία Τόνι. 

Στην Αθήνα είχε ανέβει το 1985 στο θέατρο Αμιράλ, με τους Σταμάτη Φασουλή και Γρηγόρη Βαλτινό, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Διαγόρα Χρονόπουλου. Τώρα το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Αλέξη Ρίγλη με τον Αποστόλη Τότσικα και τον Μιλτιάδη Φιορέντζη στους ρόλους αντίστοιχα του Βάλεντιν και του Μολίνα. Η πρεμιέρα στη σκηνή του 104 είναι προγραμματισμένη για  τις 28 Φεβρουαρίου.

Μετάφραση - Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Αλέξης Ρίγλης. Σκηνικά - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα. Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Σχεδιασμός ήχων: Βικτώρια Νταρίλα. Φωτογραφίες: Ρούλα Ρέβη.  Ακούγονται: Βασίλης Χαλακατεβάκης & Θανάσης Ζερίτης. Ερμηνεύουν οι Απόστολος Τότσικας και Μιλτιάδης Φιορέντζης.

Πληροφορίες: από 28 Φεβρουαρίου στο 104. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 12 ευρώ,  μειωμένο και φοιτητικό 8 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 85’ χωρίς διάλειμμα. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή  21:15. Λήξη: Κυριακή 13 Απριλίου. 104-Black Box, τηλ. κρατήσεων: 2103455020 - 6940290312, www.104.gr .