Πρώτο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων: παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Περσινή Αρραβωνιαστικιά
Αξιόλογες παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Πρώτου Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων, από τις 21 Φεβρουαρίου-2 Μαρτίου, στο θέατρο Προσκήνιο (απαραίτητη η κράτηση θέσεων).
Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Οργανισμός Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Ο.Ε.Θ.-Σ.Ε.Η.) με τη συμμετοχή έντεκα εταιρικών θιάσων-με οκτώ παραστάσεις για μεγάλους και τρεις παιδικές σκηνές.
Ενδιαφέρουσες οι επιλογές του προγράμματος του φεστιβάλ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόσφατες παραγωγές, όπως για παράδειγμα την «Περσινή αρραβωνιαστικιά» της Ζυράννας Ζατέλη, από την ομάδα των Elephas tiliensis αλλά και κλασικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου-ενδεικτικά τα έργα «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ (Σημείο Μηδέν), «Βυσσινόκηπος» του Άντον Τσέχωφ (από τον θίασο Συνθήκη) και «Κόκκινο φωτεινό» του Μπρεχτ (Οικείο Θέατρο).
Τα καλά νέα, δηλαδή τη δωρεάν είσοδο του κοινού σε μια σειρά παραστάσεων, επισκιάζει η είδηση, ότι η αυτή η εκδήλωση λειτουργεί ως το κύκνειο άσμα για τον Οργανισμό Εταιρικών Θιάσων, αφού σύμφωνα με ανακοίνωσή του: «Ο Οργανισμός Εταιρικών Θιάσων (Ο.Ε.Θ.), δημιουργήθηκε το 1958 και αποτέλεσε το πνευματικό βάθρο της θεατρικής κίνησης του τόπου και έγινε το απαραίτητο όργανο που μπορεί να οδηγήσει το θέατρο στον σωστό δρόμο και στην συγκεκριμένη αποστολή του.
Επέτυχε την έναρξη ανέγερσης δημοτικών θεάτρων.Πρόβαλε και ανάπτυξε τους σκοπούς της συνεταιριστικής ιδέας, δηλαδή την ανάπτυξη συνεταιριστικής εργασίας, τη βελτίωση των όρων εργασίας.
Στήριξε και βοήθησε οικονομικά πάνω από 150 εταιρικούς θιάσους και πάνω από 1.000 θεατρικές παραγωγές, συμβάλλοντας στη δημιουργική ανάπτυξη του θεάτρου στη χώρα μας, και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ.
Με την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, ο Ο.Ε.Θ. στερείται τον βασικό οικονομικό του πόρο, το ποσοστό που έπαιρνε από τα εργατικά θεατρικά εισιτήρια, και με τον οποίο στήριζε τους εταιρικούς θιάσους.
Σήμερα ο Ο.Ε.Θ., με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει, στηρίζει 11 εταιρικούς θιάσους και οργανώνει το «1ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων», ως κύκνειο άσμα, αφού η πολιτεία σηματοδότησε τη διάλυσή του, καταργώντας τα εργατικά εισιτήρια, το μοναδικό πόρο του».
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, με την στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 21/2/14, 20.00
Έναρξη
Παρουσίαση Ο.Ε.Θ.
Θεατρική Λέσχη με αποσπάσματα από την κατά Χειμωνά Φαίδρα, σε σκηνοθεσία Σπ. Βραχωρίτη
Σάββατο 22/2, 12.00
Κάτω απ' τη Γέφυρα
Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη του Δημήτρη Ποταμίτη (παιδικό)
Σάββατο 22/2, 20.30
Ομάδα Γέφυρα
Mikrasi, δραματουργική επεξεργασία, Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Κυριακή 23/2, 17.00
Ωρών
Ένα ξωτικό στην ντουλάπα μου της Ελισσάβετ Κωνσταντοπούλου, (παιδικό)
Δευτέρα 24/2, 20.30
Οικείο Θέατρο
Κόκκινο Φωτεινό του Μπ. Μπρεχτ
Τρίτη 25/2, 20.30
Elephas tiliensis
Περσινή αρραβωνιαστικιά της Ζυράννας Ζατέλη
Τετάρτη 26/2, 20.30
Σημείο Μηδέν
Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ
Πέμπτη 27/2, 20.30
Συνθήκη
Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχωφ
Παρασκευή 28/2, 20.30
The Artists
Γάμοι, κηδείες και δεν έχω τίποτε να φορέσω της Άννας Χατζησοφιά
Σάββατο 01/3, 12.00
Art
Ο Γιαννάκης της Γιοβάννας Μακκά, (παιδικό)
Σάββατο 01/3, 20.30
Ομάδα Κρίσης
Το Τούβλο της Μαριέλλης Σφακιανάκη-Μανωλίδου
Κυριακή 02/3, 20.30
Square
Ο Θεός της Σφαγής της Γιασμίνας Ρεζά
Πληροφορίες: από 21 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου, στο Θέατρο Προσκήνιο, Καπνοκοπτηρίου 8 και Στουρνάρη, Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα: 210 3833742 και 210 8211855.







