Ολονυκτία με Μάκβεθ στο Λονδίνο

makbeth-foto-saterstok-2014
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Φανταστείτε τη λαίδη Μάκβεθ να υπνοβατεί μπροστά σας τα άγρια μεσάνυχτα. Δεν θα ήταν μια κάπως διαφορετική εμπειρία σε σχέση με οποιαδήποτε συμβατική παράσταση του γνωστού αριστουργήματος του Σαίξπηρ;

Όσοι βρεθείτε στο Λονδίνο αυτό το καλοκαίρι, ίσως και να σταθείτε τυχεροί και να έχετε μια θεατρική εμπειρία εκτός των καθιερωμένων πλαισίων. Μια εμπειρία για χάρη της οποίας αξίζει να μείνετε ξάγρυπνοι όλο το βράδυ.

Στην Αγγλία ήδη συζητείται η απόφαση της ομάδας Rift του σκηνοθέτη Φέλιξ Μόρτιμερ να ανεβάσει τον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ σαν μια θεατρική installation που θα ξεκινήσει στις οκτώ το βράδυ και θα διαρκέσει δώδεκα ολόκληρες ώρες.

Κατά τη διάρκειά της οι θεατές θα δέχονται τις αιφνιδιαστικές «επισκέψεις» των βασικών χαρακτήρων του έργου, οι οποίοι βασανιζόμενοι από τις ενοχές και τις ερινύες τους θα έχουν έναν μάλλον «ανήσυχο» ύπνο.

Οι μάγισσες- τις οποίες συναντά ο Μάκβεθ στο πρώτο  μέρος του έργου- θα παρουσιαστούν σε ένα υπόγειο πάρκινγκ αυτοκινήτων. Η τελική πράξη-για όσους αντέξουν- θα παιχτεί την αυγή. Ο Φέλιξ Μόρτιμερ προς το παρόν κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό την τοποθεσία της νέας του παραγωγής.

Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι θα παιχτεί σε ένα «θηριώδες αρχιτεκτονικό αριστούργημα» κάπου στο Ανατολικό Λονδίνο. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα κρατήσουν για δύο μήνες.

Ανάλογες ιδέες αποτελούν πλέον μόδα στο εξωτερικό. Είχαμε και εμείς μια παρόμοια εμπειρία, όταν στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2013, ο Γιάννης Κακλέας  έσπασε όλα τα ρεκόρ με την 24ωρη, μαραθώνια παράστασή του  για το έργο του Μπέκετ «Μερσιέ και Καμιέ», την οποία ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως μια «μετα-θεατρική εμπειρία».

Μάνια Στάικου