Στη Γιούλικα Σκαφιδά, η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη

gioulika-skafida
ΤΡΙΤΗ, 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Η όγδοη απονομή του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», το οποίο απονέμεται σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε απόψε το βράδυ, στο Μουσείο Μπενάκη. Το βραβείο κέρδισε η Γιούλικα Σκαφιδά, για τον ρόλο της Κάρολ Κατρήρ στο θεατρικό έργο «Ορφέας στον Άδη» του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Μπάρμπαρα Βέμπερ, και για τον ρόλο της Χέιζελ Νάιλς στο έργο «Το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Γιουτζίν Ο'Νιλ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Εθνικό θέατρο.

«2013 / Melina M»

Πριν από την απονομή, παρουσιάστηκε ένα μέρος της παράστασης «2013 / Melina M» του Κωνσταντίνου Ασπιώτη, μιας παράσταση με αφορμή τη Μελίνα Μερκούρη, που μιλάει για τη σημερινή κατάσταση του πολιτισμού και του θεάτρου, αφηγείται ιστορίες από τη ζωή και το έργο της πολυσχιδούς αυτής προσωπικότητας, και με χιούμορ αντιδιαστέλλει τη σημερινή κατάσταση.
 

Παρακαταθήκη για το μέλλον

Την τελετή άνοιξε ο υπεύθυνος - «ενορχηστρωτής» της βραδιάς Δημήτρης Λιγνάδης, αναφέροντας πως δεν είναι καθόλου εύκολο - για τα μέλη της επιτροπής - να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις. «Το βραβείο δεν είναι απλά και μόνο μια επιβράβευση, αποτελεί και παρακαταθήκη για το μέλλον, είναι ένα ντοπάρισμα» ανέφερε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Αφιερωμένο στην Κίττυ Αρσένη

Στη συνέχεια, η γενική γραμματέας του Ιδρύματος, Μανουέλα Παυλίδου, ανέβηκε στο βήμα και αφού παρουσίασε τις υποψηφιότητες, χωρίς και φέτος να ανταποκριθεί στην παρότρυνση του Δημήτρη Λιγνάδη για λίγο σασπένς, ανακοίνωσε τη φετινή νικήτρια.
Η Λένα Παπαληγούρα, παρέδωσε την καρφίτσα της Μελίνας στην Γιούλικα Σκαφιδά, η οποία συνεχάρη τις συν-υποψήφιές της για «το βραβείο με το όνομα της γυναίκας που θαύμαζε από μικρή», όπως ανέφερε.

Η μεγάλη νικήτρια δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη  Μπάρμπαρα Βέμπερ, και τον Γιάννη Χουβαρδά ο οποίος την εμπιστεύτηκε για να παίξει στο Εθνικό Θέατρο. Τέλος, η Γιούλικα Σκαφιδά, αφιέρωσε το βραβείο στην Καθηγήτριά της, στο Ωδείο Αθηνών, Κίττυ Αρσένη, η οποία πέθανε πριν λίγους μήνες. Μαζί με τη νικήτρια, το βραβείο διεκδίκησαν φέτος οι Λένα Δροσάκη και Νάντια Κοντογεώργη.​

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]