«24 Ηοur Plays Athens»: όταν μια παράσταση γεννιέται σε μόλις 24 ώρες

24-hour-plays-fotografia-2014-theatro-kappa
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Στο «24 Ηοur Plays Athens» θα δούμε πώς θα λειτουργήσουν καταξιωμένοι αλλά και νέοι ταλαντούχοι συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιοί υπό την πίεση του χρόνου. Θα έχουν μόλις 24 ώρες στη διάθεσή τους για να μας καθηλώσουν με μια σειρά σύντομων, πρωτότυπων έργων.

Το τελικό αποτέλεσμα θα το απολαύσουμε αύριο, 11 Μαρτίου στη σκηνή του θεάτρου Κάππα, σε μια ενιαία παράσταση 90 λεπτών.  Για τρίτη χρονιά διοργανώνεται στην Αθήνα από την εταιρεία «Λυκόφως» το ενδιαφέρον αυτό θεατρικό πείραμα που ξεκίνησε το 1995, από τη Νέα Υόρκη, από την παραγωγό Τίνα Φάλον. Έκτοτε η ιδέα έχει ταξιδέψει σε πολλές μητροπόλεις-από την Αμερική ως την Ευρώπη, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Στους συμμετέχοντες της διοργάνωσης συμπεριλαμβάνονται γνωστά ονόματα. Συγγραφείς όπως οι Άκης Δήμου, Στρατής Πασχάλης, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Χρήστος Χωμενίδης, Θανάσης Τριαρίδης και Γιώργος Αγγελόπουλος απάντησαν θετικά στην φετινή πρόκληση-πρόκληση. Τα κείμενά τους θα επεξεργαστούν σκηνοθετικά ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς, αλλά και οι Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Κώστας Φιλίππογλου, Ιόλη Ανδρεάδη και Αργυρώ Χιώτη.

Οι ηθοποιοί θα εμπνεύσουν τους συγγραφείς, φέρνοντας μαζί τους ένα κοστούμι και κάποιο σκηνικό αντικείμενο. Σε αυτή την ομάδα συναντούμε τους Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρη Πιατά, Ντίνο Καρύδη, Άλκηστη Πουλουπούλου, Ευγενία Δημητροπούλου, Δημήτρη Αγαρτζίδη, Ηλία Κουνέλα, Γιώργο Νανούρη, Βασιλική Τρουφάκου, Γιώργο Χρανιώτη κ.α.

unknown

Ποιες δημιουργικές δυνάμεις ελπίζουν οι καλλιτέχνες ότι θα απελευθερωθούν με τη μάχη τους ενάντια στο χρόνο στο «24 Ηour Plays Athens»; Και τι θα γίνει αν στις ομαδικές συναντήσεις οι καλλιτέχνες συμπέσουν σε κάποιες από τις επιλογές τους ως προς τα κείμενα και τους ηθοποιούς; Ο Θανάσης Τριαρίδης, ο Γιάννης Καλαβριανός και ο Γιώργος Χρανιώτης μιλούν  στο clickatlife.gr για ένα από τα πιο δύσκολα στοιχήματα της καριέρας τους.

Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης παίρνει το βάπτισμα του πυρός στο ιδιαίτερο θεατρικό πείραμα. Η όποια γνώση του για το «24 Ηοur Plays» περιορίζεται μόνο σε  ό, τι έχει δει σε video, από τις προηγούμενες ελληνικές παραγωγές. Έμπειρος συγγραφέας ο ίδιος, με αξιοσημείωτες περγαμηνές και στο θέατρο (με τα έργα του «Historia de un amor ή τα μυργμήγκια», «La ultima noche ή οι καρχαρίες» και το «Μένγκελε» που παρουσιάζεται στη σκηνή του Faust, με τους Λάζαρο Γεωργακόπουλο και Μυρτώ Αλικάκη), δίνει την αρμόζουσα βαρύτητα σε αυτή τη νέα πρόκληση.

«Δεν  γνωρίζω ποιες δημιουργικές δυνάμεις θα μου απελευθερώσει, καθώς δεν το έχω ξανακάνει. Αλλά σίγουρα για μένα δεν θα έχει τον χαρακτήρα παιχνιδιού. Δεν μπορώ να κατανοήσω την τέχνη ως ένα παιχνίδι. Πέστε το σοβαροφάνεια ή πόζα, ωστόσο πιστεύω πως η τέχνη είναι αιμορραγία. Σωματική αιμορραγία. Και φυσικά έχω αγωνία αν θα τα καταφέρω σε τόσο περιορισμένο χρόνο- (η αγωνία αυτή ισχύει και για κάθε άλλη δουλειά μου ανεξαρτήτως περιορισμού)», τονίζει ο ίδιος.

Στην ερώτηση τι θα γίνει αν συμπέσει σε κάποιες από τις επιλογές του ως προς τους ηθοποιούς και τα κείμενα, απαντά «Οι συγγραφείς αποκλείεται να συμπέσουμε σε κείμενα. Σε ό,τι αφορά τους ηθοποιούς νομίζω πως σε περίπτωση σύμππτωσης θα γίνει κλήρωση ή κάτι τέτοιο...».

Ο Γιάννης Καλαβριανός, ανήκει στα νέα ταλέντα κι έχει κάνει αίσθηση με τις σκηνοθεσίες του στα έργα  «Άουστρας ή αγριάδα», «Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες» αλλά και την παράσταση-ντοκουμέντο «Γιοι και κόρες-μια παράστασης για την αναζήτηση της ευτυχίας» που ταξίδεψε πρόσφατα και στο εξωτερικό (παρουσιάζεται στο Θέατρο Νέου Κόσμου).

Ο Γιάννης Καλαβριανός.

Στο «24Hour Plays» είχε λάβει μέρος πριν δύο χρόνια και είχε δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη συγγραφή κι όχι στη σκηνοθεσία όπως θα περίμενε κανείς: «Είχα πάρει μέρος με τη συγγραφική μου ιδιότητα. Πριν από δύο χρόνια έγραψα το κείμενο με τίτλο: «Μια Λουθηρανή», που σκηνοθετήθηκε πολύ σωστά από τον Χρήστο Δήμα. Για την πίεση του χρόνου αντλεί επιχειρήματα από το οπλοστάσιο του Πάολο Κοέλιο: «Ποια πίεση χρόνου; Μα όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, δεν συνωμοτεί το σύμπαν για να το πετύχεις; Άλλαξαν τα πράγματα;».

Το χιούμορ δεν εγκαταλείπει τον Γιάννη Καλαβριανό, όταν τον ρωτάμε τι θα γίνει αν υπάρξουν συμπτώσεις στις επιλογές ως προς τους ηθοποιούς ή τα κείμενα: «Απελευθερώνουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις που υπονοήσατε παραπάνω και προσπαθούμε να πείσουμε τους υπόλοιπους πως πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου, ώστε να πάρουμε εμείς το κείμενο που επιθυμούμε!

Εάν δεν έχουν την ευαισθησία να το καταλάβουν, ανεβάζουμε ή κατεβάζουμε τον τόνο της φωνής μας, συστέλλουμε την κόρη των ματιών μας, καμπουριάζουμε και τηλεφωνούμε αμέσως στην παραγωγή απειλώντας με αποχώρηση».

Την οπτική του ηθοποιού μας δίνει ο Γιώργος Χρανιώτης, ο οποίος δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία στο πλευρό του Γιώργου Κιμούλη, στον «Επιστάτη» του Πίντερ (Θέατρο Δημήτρης Χορν). «Καθήκον» του όπως και των υπολοίπων ηθοποιών που θα συμμετάσχουν στο 24Ηοur Plays είναι να φέρει μαζί του ένα κοστούμι και ένα αντικείμενο που θα εμπνεύσει τους υπόλοιπους συντελεστές.

Με ποιο κριτήριο θα τα επιλέξει; «Σε σχέση με τη δυσλειτουργικότητά τους» απαντά. Είχε παρακολουθήσει το αντίστοιχο κινηματογραφικό πείραμα, το «48 Hours Film» και δηλώνει ότι τα στοιχεία που τον κεντρίζουν στη θεατρική αυτή πρόκληση είναι «η ταχύτητα, η αϋπνία, η καταναγκαστική πυροδότηση έμπνευσης. Νομίζω ότι θα είναι το πιο αγωνιώδες και γεμάτο θεατρικό 24ωρο της ζωής μου».

Πληροφορίες: «24 Ηοur Plays Athens» στις 11 Μαρτίου, ώρα: 21:00, στο θέατρο Κάππα, Κυψέλης 2, Κυψέλη. Τηλ. Κρατήσεων: 2108831068. Εισιτήρια: γενική είσοδος 15 ευρώ. 24Hourplayfun: εισιτήριο παρακολούθησης όλου του 24Hour (παρουσιάσεις ηθοποιών, επιλογή έργων, πρόβες και παράσταση) και after party, με αναφορά στο πρόγραμμα της παράστασης; 100 ευρώ (περιορισμένος αριθμός θέσεων). Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), www.ticketsrvices.gr . Τηλεφωνική αγορά: 2107234567.

Μάνια Στάικου