Τζουντ Λο: διεδικεί το βραβείο Ολίβιε

tzount-lo
ΤΡΙΤΗ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

H Τζούντι Ντεντς και ο Τζουντ Λο συμπεριλαμβάνονται στους υποψήφιους των βρετανικών βραβείων Ολίβιε, του σημαντικού αυτού θεσμού για το θέατρο που έχει αναδείξει πολλούς καλλιτέχνες.

Βετεράνος των βραβείων Ολίβιε θεωρείται η Τζούντι Ντεντς αφού έχει στο ενεργητικό της αρκετές υποψηφιότητες και έχει τιμηθεί ως τώρα με έξι βραβεία. Φέτος διεκδικεί μια ακόμη διάκριση για την ερμηνεία της στο θεατρικό έργο «Peter and Alice». Συνυποψήφιες στην ενότητα καλύτερης ηθοποιού είναι επίσης οι Χέιλι Άτγουελ («The Pride»), Αννα Τσάνσελορ («Private Lives») και Λέσλι Μάνβιλ («Ghosts»).

Ο Τζουντ Λο είναι για τέταρτη φορά υποψήφιος και θα πρέπει να παλέψει σκληρά για να κρατήσει στα χέρια του το πολυπόθητο βραβείο. Έχει λάβει θετικές κριτικές για την ερμηνεία του στον «Ερρίκο τον Πέμπτο», όμως στο σαιξπηρικό ρεπερτόριο έχει δύο σημαντικούς αντιπάλους: τον Τομ Χίντλεστον στον «Κοριολανό» και τον Ρόρι Κινίαρ στον «Οθέλλο» (ο οποίος είχε αποσπάσει βραβείο Ολίβιε το 2008).

Να θυμίσουμε ότι την παράσταση με τον  Τομ Χίντλστον την είχαμε δει και στην Αθήνα,  σε απευθείας μετάδοση από το Λονδίνο, στο πλαίσιο του προγράμματος National Theatre Live, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Χένρι Γκούντμαν συμπληρώνει τις υποψηφιότητες πρώτου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο έργο του Μπρεχτ «Η πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ουι».

Αξιοσημείωτη αλλαγή  ήταν ότι το βραβείο Σκηνοθεσίας που στις προηγούμενες υποψηφιότητες και απονομές παρέμενε «ανδρικό οχυρό», διεκδικούν τώρα με αξιώσεις τρεις γυναίκες: Η Λίντσεϊ Τάρνερ («Chimerica»), η Σούζαν Στρόμαν («Τhe Scottsboro Boys») και η Μαρία Φρίντμαν («Μerrily we roll along»). Στην ίδια ενότητα είναι ωστόσο υποψήφιος και ο Ρίτσαρντ Έιρ («Ghosts») .

Τέλος, οι διοργανωτές επανέφεραν  την κατηγορία καλύτερης νέας κωμωδίας.Τα βραβεία Ολίβιε θα απονεμηθούν στις 13 Απριλίου στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου.

Mάνια Στάικου