O Δον Κιχώτης ονειροπολεί...χορεύοντας
Είναι ονειροπόλος, αστείος και γενναίος: ο Δον Κιχώτης, ο ήρωας του μοναδικού αριστουργήματος του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, παρουσιάζεται σε πρεμιέρα από το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις 11 Μαρτίου στο θέατρο Ολύμπια.
Ο «Δον Κιχώτης», από τα σημαντικότερα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στην αυθεντική και ολοκληρωμένη του μορφή από τον Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, ο οποίος εκτός από τη χορογραφία επιμελήθηκε τα σκηνικά και τους φωτισμούς της εντυπωσιακής αυτής παραγωγής.
Το περίφημο έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών καλλιτεχνών. Τα πιο γνωστά μουσικά έργα, όμως, που βασίστηκαν σε αυτό, είναι το συμφωνικό ποίημα του Ρίχαρντ Στράους και τα μπαλέτα «Δον Κιχώτης» του Λούντβιχ Μίνκους και του μεταγενέστερου Ν. Ναμπόκοφ. Η εκδοχή του Μίνκους χορογραφήθηκε, για πρώτη φορά το 1869 από τον Μαριύς Πετιπά κι έκανε την πρεμιέρα του το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Μπoλσόι. Η χορογραφία του Πετιπά περιλαμβάνει το Grand Pas de Deux, το οποίο συχνά παρουσιάζεται και ανεξάρτητα. Ο ρόλος της Κίτρι, βασικής ηρωίδας του έργου, είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των χορευτριών.
Να σημειώσουμε ότι ήταν ένας από τους ρόλους που επέβαλε διεθνώς το μεγάλο αστέρι του Μπoλσόι, Μάγια Πλισέτσκαγια. Το μπαλέτο περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο όλων των μεγάλων χορευτικών συγκροτημάτων, ενώ παρουσιάζεται και σε εκσυγχρονισμένες εκδοχές, όπως εκείνες των Νουρέγιεφ, Μπαρίσνικοφ κ.ά.
Η υπόθεση του έργου είναι γνωστή: Ο Αλόνσο Κιχάνο, έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, χρίζει τον εαυτό του Δον Κιχώτη και ξεκινά ένα ταξίδι προς αναζήτηση της περιπέτειας. Πιστός υπηρέτης του είναι ο Σάντσο Πάντσα. Ο Δον Κιχώτης θαρρεί πως είναι ερωτευμένος με μία χωρική, την οποία βαφτίζει Δουλτσινέα... Ζει στο μεταίχμιο μεταξύ φαντασίας και λογικής.
Μουσική διεύθυνση: Χόμπαρτ Έρλ, σκηνικά Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, επιμέλεια σκηνικών: Τότα Πρίτσα, κοστούμια: Τότα Πρίτσα, φωτισμοί Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, επιμέλεια φωτισμών Νίκος Εργαζάκης. Ερμηνεύουν οι: Νατάσσα Σιούτα , Σταυρούλα Καμπουράκη , Αλεξάντερ Νέσκωβ, Ντανίλο Ζέκα, Ίγκορ Σιάτζκο ,Βαγγέλης Μπίκος, Αιμιλία Γάσπαρη, Μαρία Κουσουνή-Φίκα, Αλίνα Στεργιανού, Μαρία Κουσουνή-Φίκα, Πόπη Σακελλαροπούλου. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δον Κιχώτη θα δούμε τον Στράτο Παπανούση. Χορεύουν επίσης οι πρώτοι χορευτές, οι σολίστ και τα corps de ballet του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Πληροφορίες: πρεμιέρα: 11 Μαρτίου στο θέατρο Ολύμπια. Τιμές εισιτηρίου: 50 ευρώ, 45, ευρώ, 40 ευρώ, 30 ευρώ, 25 ευρώ, 20 ευρώ, παιδικό –φοιτητικό:15 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων στο θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, καθημερινά από τις 09:00-21:00. Τηλεφωνικές πωλήσεις : 2103662100, 2103612461, 2103643725.







