Η εξεγερμένη Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ από την Κομεντί Φρανσέζ

komedi-fransez-komenti-fransez-2014-antigoni

«Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ από την Κομεντί Φρανσέζ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΤΡΙΤΗ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας, μια από τις πετυχημένες παραγωγές του ιστορικού θεάτρου της Κομεντί Φρανσέζ,η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 26 και 27 Απριλίου.

Ακούγεται σχεδόν απίστευτο αλλά το  εμβληματικό έργο του Ζαν Ανούιγ-με την λαμπρή πορεία στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου-παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Κομεντί Φρανσέζ, με τη σκηνοθετική ματιά του Μαρκ Πακέν.

Πρόκειται για μια πολυβραβευμένη παράσταση που θα ταξιδέψει στην Ευρώπη για δύο μήνες και θα κάνει μια στάση και στην Αθήνα, χάρη στο πρόγραμμα «Ελλάς Γαλλία-Συμμαχία 2014» και τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο Μαρκ Πακέν ανεβάζει την ιδιοφυή διασκευή του Ζαν Ανούιγ,  κρατώντας την ατμόσφαιρα της εποχής στην οποία γεννήθηκε το κείμενο, δηλαδή την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. «Θα περίμενε κανείς διαβάζοντας την Αντιγόνη του Ανούιγ», σημειώνει ο σκηνοθέτης, «μια απλή διασκευή του έργου του Σοφοκλή, όμως δεν είναι έτσι. Μέσα στο ζοφερό κλίμα της γερμανικής κατοχής, το 1944, ο Ανούιγ και ο Αντρέ Μπαρσάκ (σκηνοθέτης και διευθυντής του Théâtre de l’Atelier) αποφασίζουν να κάνουν κάτι πιο τολμηρό.

Στο Παρίσι των συλλήψεων, των προκηρύξεων, των επιθέσεων, του φόβου και της βίας, η Αντιγόνη ενσαρκώνει ξαφνικά της ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς… Η Αντιγόνη έρχεται στη δική μας εποχή και μας ταρακουνάει. Ιδιόμορφη, πολεμική και ταυτόχρονα ποιητική μας κατακτά και μας συγκινεί με έναν τρόπο σχεδόν βίαιο. Μας θέτει αμείλικτα ερωτήματα… Νομίζω ότι και σήμερα αυτή η φωνή έχει ακόμα τη δύναμη να μας αφυπνίζει».

Η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ αντλεί την τραγικότητά της από την αδυναμία της να επηρεάσει την πορεία των πραγμάτων, να αντισταθεί στον παραλογισμό της πολιτικής σκοπιμότητας που δηλητηριάζει όλες τις πτυχές του  κοινωνικού βίου. Στην ανάγνωση του  Μαρκ Πακέν, η Αντιγόνη έχει την εικόνα ενός εξεγερμένου, εύθραυστου αγοροκόριτσου το οποίο θα ερμηνεύσει η Φρανσουάζ Γκυγιάρ.

Το αντίπαλο δέος, τον  κυνικό Κρέοντα, θα ενσαρκώσει  ο Μπρούνο Ραφαέλι . Να θυμίσουμε ότι δεν πάει πολύς καιρός από τότε που είδαμε το ίδιο έργο σε αθηναϊκή σκηνή: το είχε ανεβάσει ο Γιάννης Μπέζος στο Θέατρο του Γιώργου Αρμένη, με την κόρη του Ηρώ στο ρόλο της Αντιγόνης.
Στην παράσταση της Κομεντί Φρανσέζ, οι υπέρτιτλοι του έργου θα μας θυμίσουν τη μετάφραση του αξέχαστου Μάριου Πλωρίτη.

Πληροφορίες: «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ, στις 26 και 27 Απριλίου, ώρα 20:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Με ελληνικούς υπέρτιτλους σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 27 ευρώ, 38 ευρώ, 55 ευρώ. Ειδικές τιμές:8 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι και ΑΜΕΑ). Τηλ.2107282333. www.megaron.gr .