Χορός με πειραματική διάθεση

kiss-and-cry-nanodance-photo

«Kiss and cry/Νanodances» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (2-4 Μαϊου) στο πλαίσιο του φεστιβάλ Fast Forward.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Νέες καλλιτεχνικές φόρμες, απρόσμενες πηγές έμπνευσης και φρέσκα ταλέντα από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντιούνται σε μια σειρά «εναλλακτικών» παραστάσεων χορού που θα κάνουν πρεμιέρα σε λίγες μέρες.

Η ομάδα «Ηχόδραμα» εκκινώντας από τις φιλοσοφικές θέσεις του Ηράκλειτου επιχειρεί να αποτυπώσει χορογραφικά την αέναη κίνηση, τον παλμό των διαρκών αλλαγών στην κοινωνία και στη φύση. «Ρει» είναι ο τίτλος της αυτού του φιλόδοξου χοροδράματος που παντρεύει τον χορό, με την video art και συνδέεται θεματικά με την προηγούμενη δουλειά της ομάδας για τον αλληγορικό μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα.

Η Δανιέλα Πισιμίση και ο Αλέν Ριβέρο Ροντρίγκεζ χορογραφούν, ερμηνεύουν και συνυπογράφουν τη δραματουργία μαζί με τη Σέβη Δημητριάδου. Καλλιτέχνες με διαδρομή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απόφοιτοι της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υποστηρίζουν το εγχείρημα ενώ η πρωτότυπη μουσική είναι του Γιάννη Πισιμίση.

Μια ριζοσπαστική χορογραφική πρόταση που αξιοποιεί την κινηματογραφική μαγεία και ψυεδαίσθηση θα μας παρουσιάσουν οι Michel Anne De Mey και Jaco Van Dormael στο έργο τους «Kiss and cry/Νanodances» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (2-4 Μαϊου) στο πλαίσιο του φεστιβάλ Fast Forward. Η Βελγίδα χορογράφος και ο διακεκριμένος κινηματογραφιστής πειραματίζονται και  ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλους ανήσυχους καλλιτέχνες σε ένα χοροθέαμα-μικρογραφία.

Τα χέρια και τα δάχτυλα των ερμηνευτών χορεύουν με φόντο ένα σκηνικό σε μικροκλίμακα, ξεδιπλώνοντας τις περίεργες διαδρομές της μνήμης μιας γυναίκας. Τη χορογραφία αυτής της ξεχωριστής σύνθεσης υπογράφουν  οι Michèle Anne De Mey  και  Gregory Grosjean  (ώρα έναρξης 20:30).

Arc for Dance Festival-Networking στο Σύγχρονο Θέατρο.

Το τριήμερο φεστιβάλ Arc for Dance Festival (2, 3, 4 Mαϊου) στο Σύγχρονο Θέατρο έχει τον τίτλο «Networking». Η έννοια της δικτύωσης αποτελεί τον βασικό άξονα της έκτης διοργάνωσης που φέρνει σε επαφή το  αθηναϊκό κοινό αλλά και ένα δυναμικό τμήμα της ελληνικής χορευτικής κοινότητας  με εικονοκλάστες ευρωπαίους δημιουργούς ενταγμένους στα δίκτυα «Modul-Dance» και «Spider Expand!».

Η  Πατρίσια Απέργη με τη δουλειά της «Planites» (Ομάδα Χορού Αερίτες), τα έργα Síncopa και  Α Primeira Dança de Urizen της Tânia Carvalho και του Luís Guerra, αντίστοιχα (Bomba Suicida, Πορτογαλία) και το έργο «A gesture that is nothing but a threat» της Sofia Dias και του συνεργάτη της, Vítor Roriz  (Πορτογαλία) προέρχονται από το «Modul Dance».

Από το «Spider Expand!» αναμένουμε τους χορευτές και χορογράφους  Renate Graziadei και Arthur Stäldi (Studio LaborGras, Γερμανία), Meytal Blanaru (DansCentrum Jette, Βέλγιο), Χριστίνα Γουζέλη και Paul Blackman (Jusktapoz Co., Ελλάδα) που παρουσιάζουν τα έργα, Retour, Aurora και  Lucid.

Πληροφορίες: «Kiss and cry/Νanodances» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (2-4 Μαϊου) ώρα έναρξης: 20:30. Τιμές εισιτηρίων 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ, άνεργοι 5 ευρώ, www.sgt.gr .Arc for Dance Festival (2, 3, 4 Mαϊου) στο Σύγχρονο Θέατρο, έναρξη παραστάσεων 20:30, τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ, προπώληση στο www.viva.gr, στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots και Ιανός. Xορόδραμα «Ρει» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Παρ. 25, Σάββ. 26, Κυρ. 27 Απριλίου και  Παρ. 2, Σάββ. 3, Κυρ. 4, Παρ. 16, Σάββ. 17 Μαΐου 2014, στις 21:00. Διάρκεια 70 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων:10 ευρώ και 8 ευρώ μειωμένο. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος,  τηλ. 210 3418 550, www.mcf.gr .Εισιτήρια προπωλούνται σε όλα τα καταστήματα Public στην Αττική.

Mάνια Στάικου