Πυρετός θεατρικών φεστιβάλ

anazitisi-ergasias-photo

Το έργο «Αναζήτηση εργασίας» του Μισέλ Βιναβέρ παρουσιάζεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το Γαλλικό Θέατρο a la Grecque»

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η έντονη θεατρική δραστηριότητα συνεχίζεται, χάρη σε μια σειρά φεστιβάλ με διαφορετικό καλλιτεχνικό στίγμα και περιεχόμενο που ανοίγουν αυλαία σε λίγες μέρες.

Στο «Bob Τheatre Festival» (5-11 Μαϊου) στη σκηνή του Bios μπορείτε να παρακολουθήσετε συγκεντρωμένες τις καλύτερες παραστάσεις νέων καλλιτεχνών που είχαν προκαλέσει αίσθηση τον Χειμώνα, αλλά και να γνωρίσετε πολλά υποσχόμενα ταλέντα σε νέες πρεμιέρες και διαγωνισμούς, με το κοινό να συμμετέχει ενεργά σε όλη τη διαδικασία.

Φέτος αναμένουμε είκοσι κωμικούς ηθοποιούς να αναμετρηθούν στην Stand Up Comedy, ενώ θα «τρέξει» και διαγωνισμός αυτοσχεδιασμού. Νεοσύστατες ομάδες θα έχουν επίσης ένα τέταρτο στη διάθεσή τους για να μας πείσουν ότι η υπό διαμόρφωσή παράστασή τους αξίζει να βρει θεατρική στέγη (Scratch Night).

Στο πρόγραμμα, ενδεικτικά, ξεχωρίζουν οι επαναλήψεις των πολυσυζητημένων παραστάσεων  «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», «Ο Μουνής» (της Λένας Κιτσοπούλου), Διαβολιάδα (του Μιχαήλ Μπουγκάκοφ), Περσινή Αρραβωνιαστικιά (βασισμένη στο πεζό της Ζυράννας Ζατέλλη). Στις πρεμιέρες αναμένουμε τις  ομάδες Cheek-Bones, Ha! και CakeTree Theatre Company, αλλά και τον  Μιχάλη Μαθιουδάκη.

Η δεκαετία του ’80 αποτυπώνεται στην παράσταση «Μουνής» που είναι  βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου.

Το  φεστιβάλ «Fast Forward» από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, μας προσκαλεί σε απρόσμενους χώρους, παρουσιάζοντας έξι πρωτότυπες, διαδραστικές παραστάσεις από το εξωτερικό, χαρακτηριστικές του πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί το σύγχρονο θέατρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διοργανώσεις με έντονο πολιτικό στίγμα και αναφορές σε ζητήματα όπως ο ρατσισμός, το μεταναστευτικό, το εμπόριο όπλων αλλά και ο ρόλος των social media και του διαδικτύου. Το φεστιβάλ θα μας ταξιδέψει από την εύφλεκτη Μέση Ανατολή μέχρι την γνωστή –μας άγνωστη Αθήνα. Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμά του.

PIGI PSIMENOU

«Το Γαλλικό Θέατρο a la Grecque» με διοργανωτές το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (6 Μαϊου-3 Ιουνίου, ώρα έναρξης παραστάσεων 21:00) μας προσκαλεί να γνωρίσουμε δυνατά κείμενα της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας που μεταφράζονται και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει  το «Εκείνη», έργο –φωτιά του Ζαν Ζενέ που δεν ευτύχησε να το δει στη σκηνή ο δημιουργός του. Θα παρουσιαστεί  σε μετάφραση της Ασημένιας Ευθυμίου με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Γιάννη Σκουρλέτη. Συμπεριλαμβάνονται ακόμη τα έργα «Στο χείλος» της Κλωντίν Γκαλεά, «Αναζήτηση εργασίας» του Μισέλ Βιναβέρ και «Μήδεια ένα μανιασμένο ποίημα» του Ζαν Ρενέ Λεμουάν.

Στην ομάδα των μεταφραστών (Έφη Γιαννοπούλου, Ασημένια Ευθυμίου, Δήμητρα Κονδυλάκη) συναντούμε και τους γνωστούς θεατρικούς συγγραφείς Ανδρέα Στάικο και Δημήτρη Δημητριάδη. Πέντε σκηνοθέτες ( Λευτέρης Γιοβαννίδης, Θέμελης Γλυνάτσης, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Θανάσης Σαράντος, Γιάννης Σκουρλέτης) αναλαμβάνουν να αναδείξουν τα έργα ώστε να βρουν το κοινό τους-και ενδεχομένως να προκαλέσουν και το ενδιαφέρον άλλων συναδέλφων τους.

Στο μεταξύ, κάλεσμα προς νέους δημιουργούς απευθύνουν δύο ακόμη φεστιβάλ. Το «Τσάι στη Σαχάρα» διοργανώνει Φεστιβάλ Θεατρικών Ντουέτων από τις 6-15 Ιουνίου και αναζητά νέους δημιουργούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και μουσικούς. Το έργο μπορεί να προέρχεται από το παγκόσμιο ρεπερτόριο ή να είναι πρωτότυπο. Ωστόσο το θέμα του πρέπει να είναι μια οποιασδήποτε μορφής ερωτική σχέση και να βρίσκονται δύο καλλιτέχνες επί σκηνής. Αιτήσεις έως 10 Μαϊου στο [email protected]

Στο θέατρο Eliart προετοιμάζονται πυρετωδώς για το Φεστιβάλ Κωμωδίας-Επιθεώρησης με τίτλο «Το γέλιο θα μας σώσει» το οποίο θα ξεκινήσει τον Μάιο. Γίνονται δεκτά όχι μόνο ελληνικά αλλά και έργα ξένου ρεπερτορίου. Τελευταία προθεσμία για αιτήσεις είναι η 30η Απριλίου ([email protected]).

Μάνια Στάικου