Ιωάννα Παππά: ανατρεπτικό πορτρέτο της Μαρίας Πολυδούρη

poludouri-foto-1
ΤΡΙΤΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2014

Μόλις μια ώρα έχει στη διάθεσή της η Ιωάννα Παππά, για να μας παρουσιάσει την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, ως μια γυναίκα πέρα από το μύθο της, στον μονόλογο «Οδός Πολυδούρη» που ανεβαίνει στο Θέατρο Βασιλάκου, στις 8 Μαϊου για 16 παραστάσεις.

Δεν θα πρέπει να περιμένουμε ένα τυπικό πορτρέτο της Μαρίας Πολυδούρη. Το κείμενο-ποταμός «Οδός Πολυδούρη» γραμμένο από την Ρούλα Γεωργακοπούλου αναμετριέται και σχολιάζει το μύθο της ποιήτριας, προσπερνώντας τα στερεότυπα για τη σχέση της με τον Καρυωτάκη.

Θα συναντήσουμε επί σκηνής μια οργισμένη, υπερκινητική «Μαρία», η οποία λίγο πριν αποχωρήσει από τη ζωή, χορεύει, τραγουδάει Αττίκ και κάνει έναν απρόσμενο «απολογισμό». Όπως δηλώνει εμφατικά ο σκηνοθέτης της παράστασης Θοδωρής Γκόνης: «…Πρόκειται για το δρόμο που άνοιξε η Μαρία Πολυδούρη, την οδό που κατοικείται απ’ όλες τις γυναίκες του κόσμου, από την Κλεαρέτη  Δίπλα- Μαλάμου έως τη Sylvia Plath.

Απ’ όλες τις ποιήτριες του κόσμου.  Έχοντας αυτό σαν οδηγό, σαν GPS- κι έναν μονόλογο Λερναία Ύδρα-, βρεθήκαμε ηθελημένα πολύ μακριά της, για να καταλάβουμε τελικά πως η απόσταση είναι που σε φέρνει κοντά σε ένα τέτοιο πρόσωπο. Η απόσταση σου επιτρέπει τη συνάντηση». Η παράσταση ανεβαίνει από τον Θεατρικό Οργανισμό Ακροπόλ σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.

Κείμενο: Ρούλα Γεωργακοπούλου. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Σκηνικά- Κοστούμια: Ελένη Στρούλια. Μουσική: Αλέξανδρος Γκόνης. Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Βοηθός σκηνοθέτη: Ζωή Δρακοπούλου. Φωτογραφίες: Σπύρος Στάβερης. Ερμηνεύει η Ιωάννα Παππά.

Πληροφορίες: «Η οδός Πολυδούρη» από τις 8 Μαϊου και για 16 παραστάσεις στο θέατρο Βασιλάκου. Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Κυριακή, 21:00. Θέατρο Βασιλάκου, προφ. Δανιήλ 3 και Πλαταιών, τηλ. 210.3470707. Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά.