Terry Gilliam: ένας Monty Python αναστατώνει την όπερα

terry-gilliam-photo
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Ο Terry Gilliam είναι ήδη έτοιμος για την επανένωση των Monty Python στο κωμικό σόου που περιμένουν όλοι στο Λονδίνο τον Ιούλιο.

Ωστόσο βρήκε το χρόνο, για να σκηνοθετήσει την όπερα «Mπενβενούτο Τσελίνι» στην Εθνική Όπερα της Αγγλίας. Οι πρώτες κριτικές κάνουν λόγο για ένα πληθωρικό θέαμα και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αποκαλύπτεται στο κοινό μια πρώτη εικόνα της αισθητικής γραμμής που θα έχει η παράσταση των Monty Python.

O Terry Gilliam γέμισε την τεράστια σκηνή του θεάτρου με ζογκλέρ, ακροβάτες και ξυλοπόδαρους, δίνοντας έναν μάλλον παιχνιδιάρικο, καρναβαλικό τόνο στην πιο απαιτητική όπερα του Εκτόρ Μπερλιόζ που σπανίως ανεβαίνει στη σκηνή. Το έργο επικεντρώνεται στην προσωπικότητα του Αναγεννησιακού καλλιτέχνη Μπενβενούτο Τσελίνι, ο οποίος εκτός από φημισμένος γλύπτης, ήταν μουσικός, χρυσοχόος και ζωγράφος.

Είναι η δεύτερη όπερα την οποία αποπειράται να σκηνοθετήσει ο Terry Gilliam, μετά την προηγούμενη επιτυχία του,  με ένα άλλο έργο του Μπερλιόζ το «Damnation of Faust», το 2011, στο ίδιο θέατρο. « Είναι δύσκολο να πει κανείς αν όσα διαδραματίζονται επί σκηνής είναι περισσότερο του  Gilliam παρά του Μπερλιόζ-ή το αντίθετο, όμως όσα συμβαίνουν, σίγουρα δεν είναι βαρετά» γράφει στην κριτική του ο Michael Roddy (Reuters).

Μάνια Στάικου