Gay Theatre Awards 2014: οι παραστάσεις που βραβεύτηκαν
Blue Devils of Tennessee
Σε δυναμικό θεσμό εξελίσσονται τα Gay Theatre Awards που απονεμήθηκαν για τρίτη χρονιά στον Πολυχώρο Vault, την προηγούμενη εβδομάδα.
Το φετινό μήνυμα της διοργάνωσης «Αll out (All proud)», σχολίασαν οι ιδρυτές των βραβείων Μενέλας Σιαφάκας και Μανώλης Βαμβούνης: «Τα πετάμε όλα, τα στερεότυπα και τους φόβους, και βγαίνουμε στη σκηνή περήφανοι. Βγαίνουμε στο θέατρο, να δούμε παραστάσεις που μιλούν σε εμάς για εμάς, αλλά και σε όλους για όλα, όσο διαφορετικά, ελεύθερα και περήφανα…
Τα Gay Theatre Awards ξεκίνησαν δειλά πριν δυο χρονιά ως μια νέα προσπάθεια με σκοπό όχι να θέσουν διαχωρισμούς ανάμεσα στο gay από το straight θέατρο, αλλά να αναδείξουν τις προσπάθειες για την παρουσία LGBT χαρακτήρων και θεματολογίας στο θέατρο, σε μια δύσκολη χρονική περίοδο όπου αυτές γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων μίσους ή λογοκρισίας».
Η εκδήλωση της απονομής, με οικοδεσπότες τους Βασίλη Τσιγκριστάρη και Φανή Παλιούρα, ανέδειξε ως παράσταση της χρονιάς τον μονόλογο «Blue Devils of Tennessee», σε σκηνοθεσία του Μάρκου Σαρρή που εστιάζει στη ζωή του Τενεσί Ουίλλιαμς, αξιοποιώντας αποσπάσματα των ημερολογίων και των θεατρικών του σπουδαίου αμερικανού συγγραφέα (Θέατρο Φούρνος).

Τα βραβεία απένειμαν, μεταξύ άλλων, οι περσινοί νικητές Παντελής Δεντάκης, Στέφανος Κακαβούλης, Σπύρος Παρασκευάκος και Μία Καλιντζόγλου. Η γνωστή ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης της περσινής υποψήφιας παράστασης «Κυρία Ιουλία», Εμμανουέλα Αλεξίου, παρουσίασε το τιμητικό βραβείο για την ερμηνεία της Νένα Μεντή ως Huma Rojo στην παράσταση «Όλα για την Μητέρα μου» (διαβάστε την κριτική εδώ), σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια (Ακροπόλ), «όχι μόνο επειδή έπαιξε έναν από τους λιγοστούς λεσβιακούς ρόλους της φετινής θεατρικής χρονιάς, αλλά επειδή τον απέδωσε χωρίς κλισέ και με λιτή ανθρωπιά».
Ειδικό βραβείο απονεμήθηκε και από τον προηγούμενο νικητή Στέφανο Κακαβούλη («Bent», «τα Παιδιά του Πατρός») στην Μαριάννα Τόλη για την διασκευή του τραγουδιού «Windmills of Your Mind / Ανεμόμυλοι του Νου» για τις ανάγκες της παράστασης «Leonardo's Ring» στο Studio Κυψέλης.
Στα βραβεία ξεχώρισαν οι παραστάσεις «Shopping and Fucking» στο Cartel (Σκηνοθεσία, Ερμηνεία σε Γυναικείο Ρόλο, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία), «Kassandra» (Πρωτότυπο Έργο, Ερμηνεία σε Trans Ρόλο) και «Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης» στο 104 (Ερμηνεία σε Αντρικό Ρόλο, διαβάστε την κριτική για την παράσταση εδώ). Το βραβείο κοινού - μετά από ψηφοφορία των επισκεπτών του ιστότοπου του περιοδικού Antivirus: avmag.gr - αυτή τη χρονιά μοιράστηκε μετά από ισοψηφία σε δύο παραστάσεις: «Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης» και «Cleansed» στο Θέατρο Σημείο.
Το «παρών» έδωσε και ο πολυβραβευμένος Sergio Blanco, ο οποίος ήρθε ειδικά από το Παρίσι για να παραλάβει το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Έργου για την «Kassandra». Ο Sergio Blanco δήλωσε ότι παρόλο που η Ελλάδα χρωστάει πολλά σε όλο τον κόσμο, εκείνος αισθάνεται ότι χρωστάει πολλά στην Ελλάδα.
Gay Theatre awards 2014-οι νικητές αναλυτικά
Καλύτερη Παράσταση: Blue Devils of Tennessee
Βραβείο Κοινού (ισοψηφία): Cleansed και Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης- Shopping and Fucking
Eρμηνεία σε Γυναικείο Ρόλο: Ελεονώρα Αντωνιάδου - Shopping and Fucking
Eρμηνεία σε Αντρικό Ρόλο: Μιλτιάδης Φιορέντζης - Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης
Eρμηνεία σε Trans Ρόλο: Δέσποινα Σαραφείδου - Kassandra
Πρωτότυπο Κείμενο: Sergio Blanco - Kassandra
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Ζωή Πυρίνη, Μπενετάτου Νότα, Μαρία Κοντοδήμα - Shopping and Fucking
Μουσική Επένδυση: Σταύρος Μαρκόνης - Υγρά Μάτια







