Βασίλης Νικολαϊδης: θα σκηνοθετήσει τη θεατρική διασκευή της ταινίας «La strada» του Φελίνι

basilis-nikolaidis-fotografia-2014
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Οι ταινίες πολλών σημαντικών σκηνοθετών, έχουν βρει το δρόμο τους στην ελληνική σκηνή. Από Γούντι Άλεν («Σφαίρες πάνω από το Μπρόντγουεϊ» σκην. Γιάννη Κακλέα) έως Πέδρο Αλμοδόβαρ («Όλα για τη μητέρα μου» σκην. Πέτρου Ζούλια, «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» σκην. Κακλέα) και Ίνγκμαρ Μπέργκμαν («Σκηνές από έναν γάμο» σκην. Ένκε Φεζολλάρι).

Σειρά έχει φέτος ο Φεντερίκο Φελίνι και η πολυβραβευμένη ταινία του «La Strada» (Όσκαρ 1956). Το ταξίδι αυτογνωσίας τριών πλανόδιων καλλιτεχνών του τσίρκου θα παρουσιαστεί σε θεατρική εκδοχή από τον Βασίλη Νικολαϊδη στο θέατρο Victoria, τη χειμερινή σεζόν (2014-15).

Την αφελή Τζελσομίνα η οποία ακολουθεί τον αγριωπό Ζαμπανό θα ερμηνεύσει η Κάτια Γέρου: είναι ο  ρόλος που σφράγισε με την ερμηνεία της στην ταινία η Τζουλιέτα Μασίνα, η σύζυγος του Φελίνι. Η ενσαρκωμένη αθωότητα απέναντι στη δύναμη και τα ζωώδη ένστικτα...Το τρίγωνο των πρωταγωνιστών συμπληρώνουν οι Θανάσης Κουρλαμπάς και Νίκος Νίκας. Ο  Γιάννης Μετζικώφ θα αναλάβει τη διαμόρφωση του σκηνικού χώρου και τα κοστούμια.

Το αριστούργημα «La strada»  του Φελίνι έχει εμπνεύσει κι άλλες παραστάσεις στο παρελθόν: πριν χρόνια είχε ανέβει σε σκηνοθεσία του Γιάννη Διαμαντόπουλου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου) ενώ στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2007, η Όλια Λαζαρίδου είχε ερμηνεύσει την «Τζελσομίνα» σε ένα…τροχόσπιτο- μια «ελληνική», ελεύθερη διασκευή της ταινίας του Φελίνι, με τη σκηνοθετική ματιά του Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Αναμένουμε την πρεμιέρα της παράστασης του Βασίλη Νικολαϊδη μέσα στον Νοέμβριο στο θέατρο Victoria.

Πληροφορίες: Θέατρο Victoria, Μαγνησίας 5 και 3ης Σεπτεμβρίου 119, τηλ.2108233125, www.theatrovictoria.gr .

Mάνια Στάικου