Gillian Anderson: η σταρ των X-Files υποδύεται την Μπλανς Ντυμπουά

gkilian-anterson-fotografia
ΤΡΙΤΗ, 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Το θέατρο του Λονδίνου, Young Vic, αναμένεται να φιλοξενήσει το «Λεωφορείον ο πόθος», το κλασικό αριστούργημα του Τένεσι Ουίλιαμς που είχε μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη το 1951. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μπλανς Ντυμπουά θα ερμηνεύσει η Gillian Anderson, ηθοποιός που έγινε διάσημη κυρίως από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά X-Files.

Η προσεχής παραγωγή του Young Vic, «Λεωφορείον  ο πόθος», έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού στο Λονδίνο-κάτι που αποτυπώνεται και στην προπώληση των εισιτηρίων. Τα ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε η τηλεοπτική λάμψη της ηθοποιού Gillian Anderson.

Η ερμηνεία της γνωστής ηθοποιού-με τις ελάχιστες θεατρικές εμφανίσεις- θα μεταδοθεί ζωντανά στη μεγάλη οθόνη χάρη στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας «National Theatre Live», στις 16 Σεπτεμβρίου-κι ελπίζουμε αυτή η παράσταση να μεταδοθεί και στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής που έχει φιλοξενήσει κι άλλες σπουδαίες παραγωγές.

Ρόλος-φετίχ, η Μπλανς Ντυμπουά στο δημοφιλέστερο ίσως έργο του Τενεσί Ουίλιαμς, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ηθοποιό να δώσει μια συγκλονιστική ερμηνεία.

Η Anderson, έχει αναφέρει σε συνέντευξή της στην Telegraph, ότι ο ρόλος αυτός έχει αρκετές απαιτήσεις, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «δεν μπορείς να κρυφτείς από πουθενά».

Σε αντίθεση με τις ευκολίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας,  στο θέατρο, υποστηρίζει η ίδια,  για να πετύχει κανείς το επιθυμητό αποτέλεσμα, απαιτούνται πρόβες,  χρόνος, ο ηθοποιός καλείται να «σκάψει» μέσα στον ρόλο, και αυτό είναι που γίνεται και σε αυτή την παραγωγή.

Η κινηματογραφική μεταφορά του έργου από τον Ηλία Καζάν, στην κλασική ταινία του 1951, βρίσκεται στην 45η θέση με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.  Η Βίβιαν Λη, στο ρόλο της εύθραυστης Μπλανς Ντυμπουά, απέσπασε το πρώτο από τα τέσσερα, συνολικά Όσκαρ της ταινίας.

Έτσι, ο ρόλος της  Μπλάνς-με τη βαριά κινηματογραφική και θεατρική ιστορία του, αποτελεί για την Anderson κάτι παραπάνω από πρόκληση. Παρ ΄ όλη τη δυσκολία όμως, η ίδια δηλώνει ότι  τον έχει ερωτευτεί.

Mαρκέλλα Κουτσομιχάλη