Παραστάσεις με αντιφασιστικό στίγμα: επαναλήψεις και πρεμιέρες

stelios-mainas-maoutxaouzen-foto-2014

Θα ξαναδούμε τον Στέλιο Μάινα στο Μαουτχάουζεν, στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης, στο θέατρο Badminton.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Οι άνθρωποι του ελληνικού θεάτρου έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια, με τις επιλογές τους στο ρεπερτόριο, τα αντανακλαστικά τους απέναντι στην αναβίωση φασιστικών φαινομένων.

Την ερχόμενη σεζόν, μια σειρά επαναλήψεων αλλά και ορισμένες νέες πρεμιέρες αποκαλύπτουν διαφορετικές πτυχές του φασισμού, με έργα που μας ταξιδεύουν στις μελανότερες σελίδες της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για όσα δεν θέλουμε ή φοβόμαστε να δούμε στο σύγχρονο πολιτικό σκηνικό.

Μια δυνατή παράσταση, το «Μαουτχάουζεν», η θεατρική «ανάγνωση» του αυτοβιογραφικού χρονικού του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τον Θέμη Μουμουλίδη, θα επαναληφθεί για περιορισμένο κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα (θέατρο Badminton, 9-19 Οκτωβρίου) και στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών 14 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου).

Στην Αθήνα, ο Στέλιος Μάινας, επανέρχεται στο ρόλο του αφηγητή, έχοντας στο πλευρό του  τους  Άρη Λεμπεσόπουλο, Μαριάννα Πολυχρονίδου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου κ.α. Στη Θεσσαλονίκη, τον ίδιο ρόλο του αφηγητή θα αναλάβει ο Γιάννης Βούρος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. Ο Θέμης Μουμουλίδης, σε μια ανανεωμένη εκδοχή, αφήνει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στη μουσική, επιλέγοντας αγαπημένες συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και του Gustav Mahler κι εμπιστευόμενος στη Ρίτα Αντωνοπούλου την ερμηνεία των θρυλικών τραγουδιών του «Μαουτχάουζεν».

Για τις ανάγκες της παράστασης ετοιμάζεται και θα εκδοθεί ένα αφιέρωμα στο Μαουτχάουζεν αλλά και σε όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Την έκδοση θα συνοδεύουν και οι μουσικές και τα τραγούδια της παράστασης.

PATROKLOS SKAFIDAS

Από το Εθνικό Θέατρο έχει ανακοινωθεί ότι τη νέα σεζόν θα φιλοξενηθεί και δεύτερος κύκλος παραστάσεων του «Μεφίστο», σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη. Η  θεατρική διασκευή της Αριάν Μνουσκίν, αξιοποιεί ως πρώτη ύλη το εμβληματικό μυθιστόρημα του Κλάους Μαν-τη μεταγραφή σε φαουστικό μύθο μιας πραγματικής ιστορίας. Ο κεντρικός ήρωας, ένας φιλόδοξος ηθοποιός αλλάζει ιδεολογικό στρατόπεδο, σε μια κρίσιμη περίοδο…

Για το εφηβικό κοινό, άλλη μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, θα παρουσιαστεί στη σκηνή του θεάτρου Χώρα: το «Κύμα» των Ron Jones και Joseph Robinette, σε σκηνοθεσία του Νίκου Αρβανίτη. Οι φίλοι του κινηματογράφου γνωρίζουν πιθανότατα την ομώνυμη ταινία του Ντένις Γκάνσελ. Ένας καθηγητής, με πρωτοποριακές αντιλήψεις για τη διδασκαλία, στήνει ένα παιχνίδι ρόλων με τους μαθητές του για να διερευνήσει τη γοητεία που μπορεί να ασκήσει ένα ολοκληρωτικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού έχει ανακοινώσει και την καθιέρωση του κλιμακίου  «Φό (βος) Ρα (τσισμός) Stop» με παραστάσεις που θα παρουσιάζονται σε σχολεία.

Στο Θέατρο Φούρνος για τρίτη χρονιά ανεβαίνει, από τις 6 Οκτωβρίου, η θεατρική διασκευή της νουβέλας του Πιέρο Κιάρα «La spartizione», με τίτλο Ελάτε σ' εμάς για έναν καφέ. Ο Βασίλης Νικολαϊδης ανανεώνει τη σκηνοθετική του ματιά και στο θίασο το νέο πρόσωπο είναι η Θεοδώρα Σιάρκου (παίζουν επίσης οι : Θανάσης Κουρλαμπάς,  Μαρία Καρακίτσου,   Ευγενία Μαραγκού, Γιώργος  Σκυριανός,  Στέλλα Χατζημιχελάκη). Τρεις γεροντοκόρες αδελφές και τη σχέση τους με έναν μυστηριώδη κύριο που διεισδύει στο αυστηρό περιβάλλον της οικίας τους, στην φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι.

Το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ», το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο των Φράνσες Γκούντριχ και Άλμπερτ Χάκετ, βασισμένο στο ομώνυμο συγκλονιστικό ημερολόγιο της μικρής Γερμανοεβραίας Άννας, την περίοδο που κρυβόταν μαζί με την οικογένειά της από τους Ναζί, ανεβαίνει τον Οκτώβριο στο Θέατρο Χυτήριο, με την Σταυρούλα Μάκρα στον ομώνυμο ρόλο. Η παράσταση είναι βασισμένη στη γνωστή μετάφραση των Βάσιας Παναγοπούλου και Δημήτρη Μοθωναίου και τη σκηνοθετική εποπτεία του νέου καστ έχει ο Αλέξανδρος Κοέν. (Παίζουν επίσης οι : Γιάννης Νταλιάνης, Κερασία Σαμαρά, Μαρία Μοσχούρη, Μάρλεν Σαϊτη, Δημήτρης Μαχαίρας, Χάρης Σώζος, Σαράντος Γεωγλερής).

Πληροφορίες: «Μαουτχάουζεν» η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε: www.viva.gr, καταστήματα Public,  βιβλιοπωλεία Ιανός, Παπασωτηρίου, στα ταμεία του θεάτρου Badminton. Τιμές εισιτηρίων: 29, 22, 17, 12 ευρώ. Για την πρώτη και δεύτερη παράσταση τα εισιτήρια για τις ζώνες Α,Β,Γ, θα πωλούνται με έκπτωση 30%.

Μάνια Στάικου